Blog » De Fries in de spotlight!

De Fries in de spotlight!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Het Friese paard staat vaker in de spotlight, kijk maar eens naar hoe ze eruit zien! Veel plezier met het lezen van deze blog over de Fries.
Met een krachtige, gespierde bouw, een glanzende zwarte vacht en lange manen en staart, straalt dit paardenras elegantie en kracht uit. Wat betreft karakter, zijn Friese paarden doorgaans vriendelijk, intelligent en gemakkelijk in de omgang, waardoor ze geliefd zijn bij zowel ervaren ruiters als beginners.

De geschiedenis van het Friese paard gaat terug tot ver in de Middeleeuwen, waar ze werden gefokt als veelzijdige werkpaarden. Deze paarden waren onmisbaar voor het dagelijkse leven in Friesland en werden gebruikt voor verschillende taken, zoals landbouw, transport en zelfs in de oorlog. In de loop der eeuwen bleef het Friese paard een belangrijk en gewaardeerd ras in Friesland. Hun veelzijdigheid maakte hen geliefd bij boeren en adel, en ze werden zelfs gebruikt voor koninklijke koetsen vanwege hun elegante uitstraling en trotse houding.

Wall of Friezenfame
1. Jasper 366
Deze topper staat bekend om zijn invloed als dekhengst binnen het Friese paardenras. Hij heeft een indrukwekkende nakomelingenlijn voortgebracht, waarbij zijn nakomelingen zich onderscheiden in verschillende disciplines van de paardensport, waaronder dressuur en aangespannen rijden.

2. Gjalt 426
Deze absolute parel staat bekend om zijn succes in de dressuurwereld. Ook is hij goed in het aangespannen rijden. Het bijzondere aan Gjalt is, dat hij in Amerika is gefokt! Dat betekent dat het percentage van verwantschap veel lager is.

3. Beart 411
Beart 411 is vooral bekend om zijn uitstekende prestaties in de dressuur. Hij heeft een sterk optreden laten zien in dressuurwedstrijden en staat bekend om zijn bewegingen en vermogen om complexe oefeningen met precisie uit te voeren. Een echte ster dus!

Kwaliteiten van de Fries
Friese paarden blinken uit in de dressuur. Hun soepele bewegingen en natuurlijke elegantie maken ze ideaal voor deze discipline. Ze zijn in staat om complexe oefeningen uit te voeren met precisie en gratie, waardoor ze favorieten zijn in dressuurwedstrijden op nationaal en internationaal niveau.

Friezen fun facts!
1.    Friezen zijn zwarte pareltjes! Hoewel de meeste Friese paarden een diepzwarte kleur hebben, kunnen ze af en toe ook andere kleuren hebben, zoals vos. Maar, de zwarte kleur is het meest kenmerkend en gewaardeerd binnen dit ras.
2.    Friezen hebben een volle haarbos. Friese paarden hebben opvallend dichte manen en staarten. Hun weelderige, lange manen en staarten zijn een onderscheidend kenmerk en dragen bij aan hun majestueuze uitstraling.
3.     Friezen zijn super slim! Het ras wordt gezien als leergierig en gemakkelijk in de omgang. Een perfect maatje om leuke dingen mee te doen!

Leuk dat jullie deze blog hebben gelezen! Wat vinden jullie van de Fries?

Geplaatst op 28-11-2023 12:09:44

star_light zegt:


star_light
Ik ben zelf obsessed met de fries! ik heb zelf vroeger een fries gehad mijn fries heette starlight ze leeft nu niet meer...

Geplaatst op 28-11-2023 14:27:17

chasinghoran zegt:


chasinghoran
Quote HolyCow
Norbert had geen haar,  ik vond m niet mooi  Beart was vroeger echt mn liefde met die manen.

Mijn huidige favoriet is Elias! Ik las dat dit jaar een ander goed scorende fries was goedgekeurd, maar de proef die ik daarvan had gezien vond ik best teleurstellen....

Ooit moet ik maar ff kijken of ik naar die keuring kan om ze in t echt in actie te zien

Norbert was ook niet een bijzonder mooi paard nee, maar hij kon wel gruwelijk bewegen
Beart vond ik ook altijd een mooi paard, maar wat wil je ook met z'n bloedlijn, haha. Momenteel vind ik Elias inderdaad ook tof, maar verder zit ik er tegenwoordig niet meer zo in.

Vroeger heb ik een keer een hele uitwerking gemaakt van de geschiedenis van de Fries, alles bij elkaar zo'n 4 kantjes ofzo. Echt alles met behulp vanuit het stamboek en mensen die bij het stamboek betrokken waren. Eigenlijk had ik die in m'n drive moeten opslaan, want ik zou nu eerst m'n oude laptop weer aan moeten slingeren om erbij te kunnen komen..

Geplaatst op 28-11-2023 17:52:36

-Zidane zegt:


-Zidane
Quote chasinghoran
Quote wiezelma
Quote chasinghoran
Quote -Aphrodite
Beart is een zoon van Jasper, dus eigenlijk staat Jasper er 2x in . Nadeel aan Jasper was wel (ook al was het mijn grote favoriet), dat Jasper zoveel gebruikt was dat hij in heel veel lijnen terug kwam en dat werd een probleem met inteelt. In elke lijn zat haast wel een Jasper verborgen.

Norbert, Jehannes, Tsjalle en Matthys zijn ook echt toppers. Kijk alweer uit naar januari, naar de hengstenkeuring!

Jasper natuurlijk niet alleen, haha. Feitse en Leffert waren ook zulke paarden.

Ik snap ergens wel dat Beart in het lijstje in de blog staat, maar als je dan toch over beweging gaat prijzen, vind ik dat Norbert die plaats eerder verdient eigenlijk. Sure, Beart liep een hoger (dressuur)niveau, maar Norbert heeft zijn HK-kampioenschappen niet behaald op z'n exterieur, so to speak
waar staat het HK-kampioenschap voor? :3 (nog nooit van gehoord namelijk xD)

HengstenKeuring
oh haha ja wij noemen dat niet HK 🤣 gewoon hengsten keuring :3 

Geplaatst op 28-11-2023 17:55:46

NadjaPaard zegt:


NadjaPaard
mijn lievelingsras!

Geplaatst op 29-11-2023 07:26:08

Ippeltje zegt:


Ippeltje
Super leuk!! 
Ik heb zelf een hele knappe nakomeling van Jasper 366
Wát een hengst was dat!

Geplaatst op 29-11-2023 15:14:55

Ilovejumping zegt:


Ilovejumping
En een geweldig paard

Geplaatst op 29-11-2023 15:59:44

Shoopuf zegt:


Shoopuf
Wij hebben ook friezen. Heerlijke beestjes. Mijn fav hengsten zijn Nane 492 en Pier 448!  Hebben van beide het geluk gehad een veulentje te mogen fokken!  Nane veulen heeft dit jaar ook een eerste premie gekregen, dus daar zijn we erg trots op! <3

Geplaatst op 29-11-2023 16:47:02

Bubbelbad* zegt:


Bubbelbad*
Leukste  paard ooit 

Geplaatst op 29-11-2023 18:13:37

irenestijnen zegt:


irenestijnen
ik vind de friezen altijd wel mooi,
maar leuke en interessante blog hoor.

Geplaatst op 30-11-2023 14:57:28

Isis12 zegt:


Isis12
Wat een leuke blog doe pleass IJslander 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.