Blog » Geneticablog #9A: Hoe fok je de vachtkleur Seal Brown?

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Hoe fok je de vachtkleur Seal Brown?
Heyhoi! Omdat de genetica blogs vrij ingewikkeld zijn geworden, zullen we deze vanaf nu splitsen: Een makkelijke versie, gericht op MH genetica, voor spelers die niet zo bekend zijn met de genetica, en een versie die wat dieper ingaat op wat bepaalde genen en mutaties doen in het echte leven.
 
Dit is de eerste van de ‘makkelijke’ versie! Hierin zal ik uitleggen hoe je een bruin(basis) paard fokt op MH! MH genetica is gebaseerd op de genetica in het echte leven, maar komt niet altijd 100% overeen. Houd hier rekening mee als je een veulentje verwacht in het echte leven!

Welke voorkennis is belangrijk?
Voor de kleur bruin zijn twee genen belangrijk: Basis en Agouti.
Voor de Basis zijn er twee verschillende soorten allelen mogelijk: Rood en Zwart. 
Voor Agouti heb je 4 verschillende soorten allelen mogelijk: Geen, Lichtbruin, Donkerbruin en Seal brown. 
Uiteraard is het mogelijk om allerlei verdunningen en modifiers te krijgen. Om dit hele verhaal simpel te houden, gaan we uit van paarden die geen verdunningen (zoals cream, dun oid) hebben. 

Elk paard heeft per gen twee allelen. Voor Agouti kan dit bijvoorbeeld zijn: 1x geen, 1x donkerbruin. Of 2x donkerbruin. Maar dus niet: 2x donkerbruin, 1x Seal brown. 

Bij de Basis heb je dus Rood, en Zwart. Zwart wordt weergegeven met E, en rood met e. Hierbij is zwart dominant en rood recessief. Een paard die homozygoot voor rood is (2x rood, oftewel ee) zal de kleur vos krijgen.
Een paard die homozygoot is voor zwart (2x zwart oftewel EE) is of heterozygoot (1x zwart, 1x rood oftewel Ee) zal ofwel zwart, ofwel bruin worden.

Of zo’n paard met 1 of 2x zwart allel op het basisgen uiteindelijk zwart of bruin wordt, hangt af van de agouti. 

De dominantie van agouti is als volgt: Donkerbruin (A) is dominant over lichtbruin A+), seal brown (At), en geen (a). Lichtbruin is dominant over seal brown en geen. Seal brown is alleen dominant over geen. Geen is altijd recessief. 

Dat betekend het volgende:
E/_  A/_ = Donkerbruin
E/_  A+/A+ = Lichtbruin
E/_  A+/At = Lichtbruin
E/_  A+/a = Lichtbruin
E/_  At/At = Seal Brown
E/_  At/a = Seal Brown
E/_  a/a  = Zwart

Hoe fok je een seal brown paard?
Om een seal brown paard te fokken, moet je dus een paard fokken met het genotype E/_ At/a of E/_ At/At. Hiervoor moet je dus ouderdieren hebben die beide op de basis 1x Zwart dragen, en waarvan de een minstens 1x Seal draagt, en de ander ofwel minstens 1x seal, ofwel minstens 1x zwart draagt. Dat wil echter niet zeggen dat je 100% kans hebt op een Seal Brown. 

Om 100% zeker een Seal Brown te krijgen, moet minstens één ouderdier 2x zwart hebben als basis. Daarnaast is het belangrijk dat één ouderdier 2x seal brown draagt op het agouti gen. Het andere ouderdier mag qua agouti alleen geen en/of seal brown dragen.

Helaas is het niet altijd mogelijk om het genotype van ouderdieren te bepalen zonder genentest. In dat geval is het niet mogelijk om met volledige zekerheid een Seal Brown veulen te krijgen, maar je kan wel je kans zoveel mogelijk vergroten: Met Seal Brown x Seal Brown heb je dan de beste kansen, maar ook met Zwart x Seal Brown is er een redelijke kans op Seal Brown. 



Opfrisser nodig? Lees de vorige geneticablogs!
Geneticablog #1: Back to the Basics 1.0
Geneticablog #2: Back to the Basics 2.0: Mendeliaanse genetica en notatie van genotype
Geneticablog #3: Back to the Basics 3.0: Niet-Mendeliaanse overerving
Geneticablog #4: Back to the Basics 4.0: Welke genen zijn belangrijk in kleurgenetica bij paarden?

Geplaatst op 11-01-2024 13:18:27

Wasted zegt:


Wasted
Haha ging net iets fout met de titel denk ik, leuke blog weer @HolyCow!

Geplaatst op 11-01-2024 13:21:48

Levade zegt:


Levade
Quote Wasted
Haha ging net iets fout met de titel denk ik, leuke blog weer @HolyCow!


 niet verklappen hoor, haha!

Geplaatst op 11-01-2024 13:22:26

Avalanche zegt:


Avalanche
Heel leuk geschreven. Ik weet zelf al enkele jaren hoe genetica werkt maar in mijn beginnerstijd zou ik dit zeker heel handig gevonden hebben!

Geplaatst op 11-01-2024 13:36:28

Novosti. zegt:


Novosti.
super handig aangezien ik niks weet van genetica in mh enzo haha, 

Geplaatst op 11-01-2024 16:06:44

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Handigg!!

Geplaatst op 11-01-2024 16:31:28

Bejeweled zegt:


Bejeweled
Hoe fok je een seal brown paard?
Om een donkerbruin paard te fokken, moet je dus een paard fokken met het genotype E/_  At/a of E/_  a/a. 

Daar gaan meerdere dingen mis

Geplaatst op 11-01-2024 17:08:05

MissUnderstood zegt:


MissUnderstood
Oohh dank !
Leuk, duidelijk ennnn handig !! 😃

Geplaatst op 11-01-2024 19:54:15

anna29 zegt:


anna29
heel eerlijk toch weet ik het nog steeds niet echt sommige woorden snap ik het ook echt niet haha

Geplaatst op 11-01-2024 19:55:06

Rode_Panda zegt:


Rode_Panda
Heel handig dit!

Geplaatst op 11-01-2024 21:49:51

Vomara zegt:


Vomara
Maar is verdere studie van maken, handige deze topics 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.