Blog » Fun Facts: Paardenpraat

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Fun Facts: Paardenpraat!
Deze blog heeft een heel leuk onderwerp, namelijk communicatie tussen paarden! Hoe praten paarden met elkaar? Lees deze 7 fun facts en je weet het antwoord op deze vraag. Veel plezier met lezen!

1. Paarden gebruiken oren als een soort antennes om te laten zien hoe het paard zich voelt. Als een paard zijn oren naar voren heeft gericht, is het paard nieuwsgierig of alert. Zijn de oren naar achteren gericht? Dan kan het paard niet blij zijn met iets of geïrriteerd zijn.

2. De gezichtsuitdrukking van een paard zegt je ook iets over hoe het paard zich voelt. Ze kunnen hun ogen groter maken om angst of opwinding te tonen, terwijl een ontspannen gezicht en zachte ogen vaak wijzen op tevredenheid.

3. Neusgaten zijn niet alleen handig om te ademen! De neusgaten van een paard worden wijder als ze enthousiast zijn. Maar als een paard aan het snuiven is, is het paard vaak nerveus of geprikkeld.

4. Bewegingen van het hoofd, een vriendelijk paard zal vaak zijn hoofd lichtjes laten zakken, terwijl een opgewonden paard zijn hoofd hoog kan houden. Het schudden van het hoofd kan een teken zijn van irritatie of ongemak.

5. De staart is niet alleen om vliegen weg te jagen! Een paard kan zijn staart inklemmen, strak tussen zijn achterbenen houden, dit kan hij laten zien als het paard pijn heeft of van achteren bedreiging voelt. De staart kan horizontaal, verticaal en in cirkels bewegen. Een horizontale beweging komt vaak voor als het paard last heeft van vliegen. Een verticale beweging komt vaak voor bij woede, dan slaat een paard een aantal keer zijn staart naar beneden. De cirkelbeweging komt voor bij ontevredenheid of inspanning.

6. De lichaamstaal van een paard! Net als bij mensen spreekt de lichaamstaal van paarden boekdelen. Een ontspannen paard zal zijn spieren loslaten, terwijl een gespannen paard mogelijk zijn lichaam aanspant.

7. Paarden zijn van nature kuddedieren, ze communiceren dus ook via signalen. Voorbeelden hiervan zijn likken, knabbelen en zacht bijten om vriendschappen te bevestigen en elkaar gerust te stellen. Ook heeft elk paard zijn eigen hinnik, zo kunnen paarden een onderscheid maken tussen een paard uit hun kudde of een vreemd paard.

Hopelijk heb je iets nieuws geleerd! Ben jij wel eens gebeten door een paard? Was dat een vriendschappelijk knabbeltje of had het paard zich gewoon op je gemunt?

Geplaatst op 16-01-2024 09:25:40

donnelly zegt:


donnelly
super leuke en interessante blog weer!

Geplaatst op 16-01-2024 09:40:26

Juultjeee zegt:


Juultjeee
Super interessant weer! Ook al wist ik al een paar dingen is het nu weer even helemaal opgefrist!

Geplaatst op 16-01-2024 09:41:27

Neytiri. zegt:


Neytiri.
Super leuke blog weer! Echt leuk om te weten!

Geplaatst op 16-01-2024 09:42:55

DutchDragon zegt:


DutchDragon
Ik ben wel vaker gebeten. 
Maar meestal omdat een paard even niet doorhad dat ik iets fragieler ben dan een paard. 
Heel lief kriebelen en dan opeens toch een velletje tussen de tanden. 
Maar ook door jonge paarden (veulens/jaarlingen) die nog aan het ontdekken waren wat wel en wat niet mag. 

Geplaatst op 16-01-2024 09:47:50

-Mus zegt:


-Mus
Quote DutchDragon
Ik ben wel vaker gebeten. 
Maar meestal omdat een paard even niet doorhad dat ik iets fragieler ben dan een paard. 
Heel lief kriebelen en dan opeens toch een velletje tussen de tanden. 
Maar ook door jonge paarden (veulens/jaarlingen) die nog aan het ontdekken waren wat wel en wat niet mag. 


ja same, ook eens een en die was ik aan het opzadelen voor les, was een jaar of 5, liep wel vaker les maar was een beetje een etterbakje af en toe, dus ik buk om mn zweep op te pakken, die lag net buiten de stal op de grond, en hij neemt zo een hap uit mijn trui; zat letterlijk gewoon een rond gat in

dat was wel een beetje zo'n "pardon, wat?" moment eigenlijk xD
was verder een hele lieve knuffelkont, maar hij was het even niet met me eens denk ik

Geplaatst op 16-01-2024 10:15:05

Levade zegt:


Levade
Quote DutchDragon
Ik ben wel vaker gebeten. 
Maar meestal omdat een paard even niet doorhad dat ik iets fragieler ben dan een paard. 
Heel lief kriebelen en dan opeens toch een velletje tussen de tanden. 
Maar ook door jonge paarden (veulens/jaarlingen) die nog aan het ontdekken waren wat wel en wat niet mag. 


Ohh vooral die laatste is heeel herkenbaar ja. Dat kunnen echt boefjes zijn! alles even stiekem uitproberen.

Geplaatst op 16-01-2024 12:55:18

AmbervandeVelden zegt:


AmbervandeVelden
Interessante blog. Ben wel een paard keer gebeten door paarden meestal gewoon lollig bedoeld. 1 keertje ben ik best hard gebeten door een Shetlander, maar die dacht waarschijnlijk dat mijn vinger een wortel was, want hij merkte niet eens dat hij me beet

Geplaatst op 16-01-2024 13:28:27

Sihir zegt:


Sihir
Interessante blog ja! Ik ben weleens door mijn oude verzorgpony in mijn wang gebeten toen ik dichtbij stond maar weet heel eerlijk nog steeds niet waarom hij dat nou deed. Of hij nou geïriteerd was omdat ik hem kusje probeerde te leren of iets anders

Geplaatst op 16-01-2024 20:43:27

Aurynneke zegt:


Aurynneke
Heel leuke blog!

Geplaatst op 16-01-2024 20:47:34

rintje zegt:


rintje
leuk!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.