Blog » Boek review: War Horse

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Boek review: War Horse (Oorlogspaard)
Lezen is leuk. Althans, dat is mijn mening. Ik vind het gewoon geweldig hoe een schrijver wat woorden op een blaadje kan zetten, en toch zoveel impact kan hebben op de maatschappij. Of zoveel indruk kan maken op mij als lezer.

Paarden zijn regelmatig een belangrijk onderwerp in verschillende media, waaronder boeken. Het hoeft echter echt niet altijd het cliché verhaal te zijn van een meisje dat haar lievelingspony en de familie-ranch red door middel van een wedstrijd winnen. Al zit het er niet altijd ver vanaf… 
Vandaag wil ik graag het boek Oorlogspaard van Michael Morpurgo bespreken.

Ondertussen een van de beter bekende paardenboeken, ook voor de niet-paardenmensen. Er is ook een film over gemaakt, en een geweldig mooi theaterstuk. Ik ben zelf enkele jaren terug bij de theatervoorstelling van War Horse geweest in Carré, en echt kippenvel! Hun versie van ‘Only Remembered’... 

Toen ik jong was, had ik dit boek al eens gelezen. Enkele jaren terug besloot ik dit boek opnieuw te lezen, mede doordat ik de theatervoorstelling nog zo positief kon herinneren. Het is een boek geschreven voor kinderen, en daardoor makkelijk te lezen. Al zijn de thema’s misschien beter geschikt voor tieners. 

Het paard Joey, absoluut niet gefokt als ploegpaard, wordt op een veiling aangekocht als paard voor de ploeg door een of andere dronken man. Deze dronken man blijkt de vader van Albert te zijn, wat Joey's verzorger en beste vriend gaat worden! 
Helaas breekt de Eerste Wereldoorlog uit, en het Britse leger heeft paarden nodig… Zo wordt Joey verkocht en verscheept naar Frankrijk, tot verdriet van Albert. Joey moet zich redden in de verschrikkingen van de oorlog, maar maakt vriendschappen op de meest onverwachte plekken. 

Het meemaken van de oorlog door de ogen van dit paard zorgt voor een uniek perspectief op de Eerste Wereldoorlog, met compassie voor alle onschuldige slachtoffers die toen zijn gevallen.

Lees jij ook wel eens paardenboeken? Zo ja, welke is jouw favoriet?

Geplaatst op 03-02-2024 08:45:20

Lois22 zegt:


Lois22
Omg leuk staat the Horse whisperer op Netflix?

Geplaatst op 03-02-2024 15:39:49

hanna.russcher zegt:


hanna.russcher
Ik heb dat boek voor school moeten lezen, maar het was echt een leuk boek. verder lees ik de gouden paarden serie en de soul rider boeken qua paardenboeken. Ik vond volbloed ook altijd heel leuk en in groep 4 ofzo the zonnehoeve boeken.

Geplaatst op 04-02-2024 18:43:38

NadjaPaard zegt:


NadjaPaard
Vroeger vond ik paardenboeken heel leuk!

@Lois22, volgens mij niet, wel op Disney+

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.