Blog » Lintjes in de staart

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Lintjes in de staart!
Wanneer je een wedstrijdje rijdt, of kijkt naar een wedstrijd, zie je soms paarden met een gekleurd lintje in de staart. Dit kan er erg feestelijk uitzien, maar… wisten jullie dat deze lintjes vooral als waarschuwing dienen?

De lintjes vonden hun oorsprong in de jacht, waarbij met een grote groep paarden tegelijk werd gegaloppeerd en hindernissen werden genomen. Enige communicatie over elkaars paarden is dan belangrijk. Tegenwoordig zie je lintjes soms echter ook terug in de losrijring voor een wedstrijd. Echter zijn de lintjes, op de rode waarschuwingslinten na, officieel niet toegestaan in de wedstrijdring. Ze zijn daarom op het Nederlandse competitie terrein wat minder vaak voorkomend, en ook de betekenis is vaak minder bekend. Je kan er helaas dus ook niet vanuit gaan dat de andere linten worden herkend en dat daar passend naar gehandeld wordt. Desondanks is het wel leuk om te weten wat ze betekenen

1. Rood lintje
Deze is het bekendste! Je ziet hem vaak voorkomen op wedstrijden. Tijdens de Rolex Grand Slam (springwedstrijd) in Den Bosch afgelopen weekend, bijvoorbeeld, is hij meermaals voorgekomen. Ook in dressuur is een rood waarschuwingslint in de staart toegestaan. 

Dit rode lint betekent doorgaans “Pas op! Dit paard kan trappen!”, maar kan ook gebruikt worden als algemeen lint om mensen te waarschuwen niet te dicht in de buurt te komen.

2. Rood lintje 2: In de voorpluk, of op de frontriem
Het bekende rode lintje is ook wel eens te vinden bij het hoofd van het paard. Dit betekent vaak dat een paard zich niet prettig voelt bij tegemoetkomende paarden. Het kan dan schrikken en zich omkeren, of eventueel gaan bijten. Ook hier geldt dus: Houd rekening en zorg voor genoeg ruimte.  Ook dit lintje kan regelmatig gezien worden tijdens de (spring)wedstrijden! 

3. Groen lint
Een groen lint betekent dat je een ‘groen’ paard hebt, oftewel een jong en/of onervaren paard. Zij kunnen bepaalde dingen nog spannend of eng vinden. Stel dat je met een grote groep aan het rijden bent, en je komt bij een enge heg waar overheen gesprongen gaat worden. Het is dan wellicht niet handig om vlak achter het jonge paard aan te gaan. De kans dat deze schrikt en weigert is groter, ruimte houden is dan extra belangrijk. 

4. Blauw, roze en geel lint
Blauw, roze en geel, zijn bedoeld als waarschuwing voor het geslacht van het paard.

Een blauw lint in de staart betekent dat het om een hengst gaat. Hengsten kunnen af en toe wat onvoorspelbaar zijn vergeleken met bijvoorbeeld een ruin. Maar belangrijker: Het is niet zo aardig om met je hengstige merrie naast een hengst te rijden. Voor (hengstige of duldt-geen-mannetjes) merries wordt dan soms weer een roze lintje gebruikt.

Het blauwe lint kan echter ook worden gebruikt om aan te geven dat een hengst óf ruin, agressief kan zijn. 

Ook een geel lintje wordt wel eens benoemd als waarschuwing voor een hengst. Dit kan echter wat verwarring veroorzaken, omdat dit in Engelse springcompetities ook gebruikt mag worden om para-ruiters aan te duiden. 

5. Wit lint
Een wit lint is het equivalent van stro in de staart   Het betekent dat een paard te koop staat. Spreekt het paard je aan, en heb je nog een lege stal? Scoor dan zeker het nummer van de eigenaar, en wie weet ben jij de volgende die ermee rondrijdt.

Gebruiken jullie weleens waarschuwingslinten op je paard?

Geplaatst op 29-03-2024 17:36:24

Evi. zegt:


Evi.
Ik wil ook een lintje in de staart

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.