Blog » Ras in de spotlight: De Paint

Deze blogpost is geschreven door: Serendipity

Ras in de spotlight: De Paint
Met zijn mooie kleurtjes en vooral prachtige witte vlekken is dit paard een fantastische verschijning! Helaas is dit ras nog niet aanwezig op My Horsez, maar dat maakt ‘m natuurlijk niet minder mooi. Deze schoonheid steelt de show op westernwedstrijden en eigenlijk overal, ja, deze blog gaat over de Paint!

Oorsprong
De Paint is een Amerikaans paard en het mag dus ook geen verrassing zijn dat zijn oorsprong ligt bij een aantal van de paarden die de Spaanse kolonisatoren naar Amerika brachten. Deze paarden hadden toevallig de prachtige vlekken die de Paint kenmerken; enkelen zijn echter ontsnapt naar de steppes van Noord-Amerika! Vooral de indianen waren fan van de prachtige kleuren van die wilde paarden.
Tot in het midden van de 20e eeuw werden de Paint en Quarter gezien als één ras. Hierdoor lijken de twee paarden qua bouw zeer op elkaar. In 1940 werd voor de Quarters een vereniging opgericht, maar deze vereniging sloot paarden met grote witpatronen uit. In de komende jaren werden dan ook enkele organisaties opgericht om die mooie vlekken toch te behouden, die in 1962 samengingen onder de American Paint Horse Association. Dat is nu nog steeds de officiële Paint-club.

Uiterlijk
Hoewel het meest bekende deel van de Paint natuurlijk die prachtige witpatronen zijn, zijn er nog een heel aantal andere kenmerken waar je ze aan kan herkennen. De meest voorkomende kleuren zijn bij dit ras zwart, bruin en vos, maar ook verdunningen als palomino, valk, cremello en perlino komen voor. Ook het dun-, Pearl- en champagne gen komen voor bij dit ras, hoewel die minder gezien worden. Qua grootte zitten de Paints in de middenmaat: vaak vallen ze tussen de 140 en 160 centimeter. Wat betreft bouw lijken ze met hun compacte maar atletische lichaam best wat op andere Amerikaanse rassen zoals de Quarter, hoewel die laatste nog net wat geschikter is voor sprinten dan de Paint.

Karakter
Hoewel de persoonlijkheid van ieder paard natuurlijk verschilt, is er algemeen vaak toch wel een soortement van een trend te vinden wat betreft het karakter. Zo ook bij de Paint: net als de Quarter is de Paint een zeer intelligent ras, met een echte aanleg voor het leren van trucjes. Verder staat het ras bekend om zijn uitzonderlijk vriendelijke natuur en hun gewilligheid op het rijden: dit, gecombineerd met hun hoge intelligentie, zorgt ervoor dat ze naast aardig geschikt voor de sport ook zeer geschikt zijn als recreatiepaarden.

Facts!
1.       De termen ‘pinto’ en ‘Paint’ betekenen niet hetzelfde: Paint gaat om het ras en pinto is een algemenere term om een gevlekt paard te beschrijven.

2.       Het Lethal White Syndrome, een genetisch defect gelinkt aan het patroon frame overo, kan zorgen voor doodgeboren veulens en is helaas heel aanwezig bij de Paint :(

3.       De Comanche-stam, een indiaanse stam, was echt fan van de Paint: ze decoreerden zelfs hun buffelhuiden kleding met afbeeldingen van gevlekte paarden!

4.       Volgens de American Paint Horse Association zijn er al bijna 800 000 Paints geregistreerd!

5.       Een paint zonder vlekken? Het klinkt misschien raar, maar het is zeker mogelijk. Mits je de afkomst van je paard kan bewijzen, zoals je ook zou doen bij een Paint die wel patronen heeft, mag je paard nog steeds in de APHA registratie staan. Pas wel op, als je geen Paintafkomst van drie generaties bij een van de ouders terug kan vinden, moet je paard nog steeds op een aparte lijst.

Leuk dat jullie deze blog hebben gelezen! Vinden jullie dit ras net zo leuk als ik?


Bron afbeelding: Cjambla via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Geplaatst op 08-04-2024 15:22:44

MissUnderstood zegt:


MissUnderstood
Quote Mortdecai
Quote MissUnderstood
Prachtige paarden maar tegenwoordig was het geen ras meer toch ?
Maakt niet uit ik ben gek op dit soort vachtjes 😍🤩
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.


KWPN is toch eigenlijk ook geen ras? Maar wel op MH. Dus zegt niks  
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.

Dat is inderdaad ook zo ja !! Hahahaha 
Niet eens bij stilgestaan  🤣🥸

Zou het wel gaaf vinden 🤩

Geplaatst op 08-04-2024 16:04:26

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Ik denk dat dit een hintje is 
Maaaaaar super leuke blog ik hou echt heel veel van de paint!!!

Geplaatst op 08-04-2024 16:26:40

Novosti. zegt:


Novosti.
Oeehh!! Paints zijn echt tof, en ze hebben super veel vacht variaties. Zou echt super leuk zijn als dit daadwerkelijk een hint is

Geplaatst op 08-04-2024 16:48:16

I.Ifrassan zegt:


I.Ifrassan
Quote MissUnderstood
Prachtige paarden maar tegenwoordig was het geen ras meer toch ?
Maakt niet uit ik ben gek op dit soort vachtjes 😍🤩
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.


Echt?!? Dat wist ik niet, wil iemand mij uitleggen hoe dat komt/is? Ben altijd al fan geweest van die gekke kleur en patronen! @Marlinda is dit toevallig een hint? 🥺

Geplaatst op 08-04-2024 18:09:28

Jadore zegt:


Jadore
Prachtig! Ik hoop dat die op mh komen!

[Update 08-04-2024 18:10]
Prachting! Ik hoop dat die op mh komen!

Geplaatst op 08-04-2024 18:48:30

dicky77898 zegt:


dicky77898
Super leuke en knappe paarden met die leuke patronen en aparte vachtkleuren ik zou heel de vallei leeghalen als ze op mh verschijnen😍

Geplaatst op 08-04-2024 19:17:46

LandoThePaint zegt:


LandoThePaint
De knapste paint staat toch wel bij mij op stal
Klik

Geplaatst op 08-04-2024 19:25:51

Avalanche zegt:


Avalanche
Als ex-westernruiter was de Paint altijd mijn favoriete ras voor de sport. Ik heb dan ook in het begin hier op MH de EV met bont gefokt omdat die 'het hardst op de Paint lijkt' volgens mezelf zoveel jaren geleden

@LandoThePaint ooh super leuk!

Geplaatst op 08-04-2024 19:27:46

JoeyTribbiani zegt:


JoeyTribbiani
ze zijn zo mooi  ze zijn samen met de shet en fjord mijn lievelings ras en moeten echt op mh komen zit zo veel uitdaging in de paint qua fokken dat er voor elke fokker wel iets is

Geplaatst op 08-04-2024 20:06:42

Esthelle zegt:


Esthelle
Ik wil dit 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.