Blog » Achter de schermen #7 Het maken van de Haflinger

Deze blogpost is geschreven door: Vulpes 

Achter de schermen #7 Het maken van de Haflinger
Hoi! Vandaag wil ik jullie als designer meenemen in het proces achter een ras vernieuwing, dit keer voor de Haflinger.

Welk ras gaan we vernieuwen?
Allereerst bedenken we welk ras aan de beurt is voor een ras vernieuwing. De keuze welk ras vernieuwd gaat worden hangt van verschillende dingen af. We kijken naar de kwaliteit van de huidige kleuren van het ras, waar spelers de voorkeur naar hebben en wat de designer zelf graag wil doen. Dit keer had ik tijd om aan de slag te gaan en hebben we voor de Haflinger gekozen. De Haflinger was al een keertje vernieuwd, maar was inmiddels wel weer toe aan een nieuwe update!

Opzoek naar nieuwe genen
De Haflinger is natuurlijk een ‘klein’ ras met maar 3 kleuren. Met deze ras vernieuwing wilden we graag nieuwe genen in het spel brengen om weer wat leven in het ras te gooien. Met het designteam hebben we gebrainstormd over wat mogelijk zou zijn. Vaak gaat de designer dan zelf de internationale stamboeken bekijken, maar ook wordt er een kijkje genomen bij internationale fokkers of er ergens een nieuwe mutatie is ontstaan. Na goed zoeken in vele stambomen hebben we wat Haflinger zonder pangare kunnen vinden. Het leek ons dus leuk om het gen ‘pangare’ te introduceren voor meer uitdaging in het ras.

Schetsen met de oude Haflinger als basis
Ik wou de basis van de huidige Haflinger behouden, dit zodat het tuig makkelijker aan te passen is. Maar vooral omdat ik het in een ras vernieuwing belangrijk vind om de oude versie ook nog iets te behouden in de nieuwe versie.

Iets wat echt anders moest was de beenstand van de oude Haflinger en de plaatsing van het oog. Daarnaast moest er ook de keuze gemaakt worden of we voor een ‘oude’ Haflinger of een ‘sport’ Haflinger gingen. Uiteindelijk ben ik voor er tussenin gegaan. De basis van de oude Haflinger is de leidraad geweest voor de bouw, maar de shading is wel meer richting de sport Haflinger gegaan. Natuurlijk heeft ook elke designer zijn eigen stijl, wat je terugziet in de shading.

In het proces van het schetsen delen we gerust 10 schetsen met elkaar als designers, waarin we elkaar tips geven over hoe we het nog meer kunnen verbeteren. Het is altijd heel fijn dat het hele design team zo meedenkt! Want met 3 zie je altijd meer dan 1.


Links zie je de schets van de nieuwe Haflinger over de oude Haflinger. Rechts is de schets te zien met de aangepaste beenstand en hoofd.

De kleuren
Als je eenmaal een goede schets hebt, is het tijd om de shading te maken en de kleuren te ontwerpen. Ik wou de tint van de huidige Haflinger behouden, maar ik heb geprobeerd om ze iets moderner en meer in evenwicht te maken. Daarnaast zijn natuurlijk de nieuwe kleuren zonder pangare toegevoegd!

Let op: spoiler! Bekijk hier de oude DW Haflinger, speciaal voor de Haflinger fokkers die nog graag de DW versie willen zien.


Een gedeelte van de shading van de Haflinger.

En dan nog het tuig…
Bij het maken van een nieuw ras of een ras vernieuwing dien je ook het tuig passend te maken. Ondanks dat de basis van de Haflinger hetzelfde is gebleven, leken de zadels en dekjes enorm groot op de nieuwe Haflinger. De peesjes moesten verplaatst worden & de hoofdstellen moesten ook net wat meer passend. Dan moet je toch rond de 1000 items allemaal opnieuw schalen en exporteren. Dit duurt in totaal ongeveer even lang als het hele ras maken. Maar als het weer gedaan is is dat toch weer een overwinning!

De lancering
Het is altijd spannend om te zien hoe het ras wordt ontvangen waar je de laatste maanden zo hard aan gewerkt hebt. Je kan helaas niet iedereen tevreden stellen, maar het is natuurlijk heel fijn om te lezen als iets goed ontvangen wordt! De Haflinger staat er weer een stuk frisser bij en ik ben blij met het eindresultaat. Ik hoop dat de Haflinger fokkers op deze manier ook weer wat uitdaging in het ras kunnen ervaren.


De voor en na van mijn favoriete kleur: Lichte zweetvos pangare met dubbel sooty en extreem lange manen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om het proces achter de ras vernieuwing te lezen.

Groetjes,
Vulpes

Geplaatst op 25-01-2024 15:43:32

Evermore zegt:


Evermore
Leuke blog! En wat was die oude DW2 Haflinger gaaf! :o

Geplaatst op 25-01-2024 15:45:02

Nightsky zegt:


Nightsky
Wat onwijs leuk om hier wat over te lezen!  Echt heel leuk om zo eens meegenomen te worden in het proces :3

Geplaatst op 25-01-2024 15:56:42

Sarcasm. zegt:


Sarcasm.
Heel leuk blog! Super leuk dat we de oude DW2 ook nog hebben kunnen zien, wat was die fancy

Geplaatst op 25-01-2024 16:01:44

tamahra zegt:


tamahra
Heel leuk om te zien 😊
Hopelijk krijgt de Anda de volgende vernieuwing.... Die kan echt niet meer😂😂😂

Geplaatst op 25-01-2024 16:13:46

-yellow zegt:


-yellow
eindelijk zien de DW 

Geplaatst op 25-01-2024 16:22:36

-Papillon zegt:


-Papillon
Quote tamahra
Heel leuk om te zien 😊
Hopelijk krijgt de Anda de volgende vernieuwing.... Die kan echt niet meer😂😂😂.
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.

Jaa dat hoop ik ook echt wel ja  
Wat leuk om die DW te zien

Geplaatst op 25-01-2024 18:11:31

Iloveroosje zegt:


Iloveroosje
De DW is echt heel mooi! Let Op: Spoiler: Leuk zo'n andere kleur!!

Geplaatst op 25-01-2024 18:15:22

Neytiri. zegt:


Neytiri.
Wat interessant! Super leuke blog weer!

Geplaatst op 25-01-2024 18:59:58

Sihir zegt:


Sihir
Oh heel leuk,
En jeetje die DW2 was zo vet!

Geplaatst op 25-01-2024 19:05:43

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Leuk!
Jeetjeeee, die DW2 is gaaaaaaaaaaaaaaaaaaf

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text