Blog » Ras in de spotlight: de Akhal-Teke

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Ras in de spotlight: de Akhal-Teke!
Deze blog gaat over de Akhal-Teke. Het prachtige ras, op My Horsez en daarbuiten! De Akhal-Teke, een volbloed paard uit Turkmenistan staat bekend als het nationale symbool van het land. Dit ras, met zijn unieke uiterlijke kenmerken en opmerkelijke prestaties, vertelt een verhaal dat duizenden jaren teruggaat, tot de tijd van de oude beschavingen en de legendarische figuren uit onze geschiedenis.

De geschiedenis van de Akhal-Teke
De geschiedenis van de Akhal-Teke is super interessant, met wortels die ver teruggaan in de tijd. Al voor onze jaartelling spraken de Chinezen over de ‘hemelse paarden’, en het beroemde paard van Alexander de Grote, Bucephalos, was waarschijnlijk een Akhal-Teke. Deze paarden, oorspronkelijk bekend onder de namen van hun opeenvolgende eigenaren, kregen in de 19e eeuw de naam ‘Akhal-Teke’, een eerbetoon aan de oase ‘Akhal’ in het Kopet Dag gebergte en de Turkmeense nomadenstam ‘Teke’.

Hoe ziet de Akhal-Teke eruit?
De Akhal-Teke valt op door zijn langgelijnde, hoogbenige gestalte, met een stokmaat tussen de 154 en 164 centimeter. Deze paarden kunnen verschillende vachtkleuren hebben, waaronder bruin, zwart, schimmel, palomino of valk, en bezitten vaak een metaalachtige glans door de kristalvorming in de haarmantel. Deze glans is vooral goed zichtbaar bij verdunde kleuren zoals palomino of valk!

Met een smal hoofd, lange oren, vriendelijke amandelvormige ogen op een lange, hooggedragen hals, en dunne manen en staart, is de Akhal-Teke super elegant. Zijn lange rug is licht gespierd, en de slanke bouw, met een diepe borst en sterke benen, maakt hem uitermate geschikt voor diverse sporten zoals endurance, eventing, dressuur en springen.

Waar is de Akhal-Teke goed in?
De Akhal-Teke staat bekend om zijn uitzonderlijke uithoudingsvermogen en snelle herstel na zwaar werk. Dit werd in 1935 bevestigd tijdens een indrukwekkende rit van 2500 mijl van Asjchabad naar Moskou, waarbij een groep Turkmeense ruiters de afstand in 84 dagen aflegde, inclusief een traject van drie dagen door de woestijn zonder water. De Akhal-Teke kan zich aanpassen aan sterk wisselende klimaatomstandigheden, wat zijn veelzijdigheid en robuustheid onderstreept.

Het karakter van de Akhal-Teke.
Naast zijn fysieke eigenschappen, is de Akhal-Teke uitgesproken mensvriendelijk en intelligent. Dit maakt het paard relatief makkelijk te trainen en in staat om een bijzondere band met zijn ruiter of verzorger te ontwikkelen. Het karakter van de Akhal-Teke, gecombineerd met zijn fysieke capaciteiten, maakt hem tot een geliefd ras voor zowel professionele sporters als liefhebbers.

Zeldzaamheid
Ondanks zijn indrukwekkende eigenschappen en rijke geschiedenis, zijn Akhal-Tekes zeldzaam, met slechts enkele duizenden zuivere exemplaren wereldwijd. De bewaring van dit unieke ras is van essentieel belang. Het hoofdstamboek van het Akhal-Teke ras, gevestigd in Ryazan, Rusland, houdt alle foklijnen bij, waakt over de zuiverheid van het ras, en verricht historisch onderzoek. Dit stamboek, een Russisch-Turkmeense samenwerking, speelt een cruciale rol in het behouden van de rijke erfgoed van de Akhal-Teke.

Wat leuk dat je deze blog over de Akhal-Teke hebt gelezen. Ben jij een fan van de Akhal-Teke?


Bron afbeelding: Heather Moreton Photography via Wikimedia commons

Geplaatst op 23-03-2024 08:24:17

Sharisu zegt:


Sharisu
@Bejeweled zo bedoelde ik het ook precies, moeilijk trainbaar is inderdaad niet precies het goede woord ervoor

Maar ik denk dat velen het erg moeilijk vinden om "anders" met ze om te gaan dan het gebruikelijke

Ik heb dat met een bepaalde hondenras die ook als moeilijk trainbaar gezien wordt puur omdat ze erg gevoelig zijn en erg op 1 baas gericht is terwijl mijn hond (die ras dus) juist echt fantastisch luistert maar vele niet begrijpen dat hij een andere aanpak nodig had dan bijv. Op de cursussen gegeven werdt of wat het gebruikelijke is

Ik vind de katten vergelijking ook erg kloppen  misschien ook de reden waarom ze mijn favoriete ras aller tijden zijn

Geplaatst op 23-03-2024 21:01:34

Weasel zegt:


Weasel
Is de manier waarop er aan de teugels wordt getrokken niet onaangenaam? Het paard ziet er niet comfortabel uit in de mond.

Geplaatst op 23-03-2024 21:07:15

Seregnis zegt:


Seregnis
Ik fok het niet maar ik vind de AT toch wel een heeeeel gaaf ras

Geplaatst op 26-03-2024 08:26:39

Elephant zegt:


Elephant
Groot fan van de Akhal-Teke!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.