Blog » Paardenrassen uit Amerika

Deze blogpost is geschreven door: MyHorsezTeam

Amerika - het continent van de paarden!
Wist je dat slechts zo’n 900.000 jaar geleden voorouders van alle gedomesticeerde paarden van Amerika naar Azië migreerden? Dit was mogelijk omdat de zeespiegel honderden meters was gedaald op het hoogtepunt van de laatste ijstijd; de eilanden van de Beringstraat werden bergen op een brede landbrug en de paarden konden zich over de hele wereld verspreiden.

De verovering van Amerika door Europeanen begon rond 1500 en werd altijd geassocieerd met paarden. Hierdoor komen enkele van de bekendste en populairste rassen ter wereld vandaag de dag uit Amerika! In deze blogpost lees je alles over een aantal rassen die uit Amerika komen!

Rocky Mountain Horse
De Rocky Mountain Horse vindt zijn oorsprong in de late jaren 1800 in het oosten van Kentucky bij de uitlopers van de Appalachen. De paarden van dit ras werden oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van vee, het bezorgen van post, reizen door ruig terrein en het ploegen van land.

Oorsprong:
Het ras is gebaseerd op een naamloos gaande chocoladekleurig hengst met vlassige manen en staart uit de Rocky Mountain regio die rond 1890 naar Kentucky werd gebracht. Door te fokken met lokale Appalachen kreeg het ras een sterke genetische lijn.

Sam Tuttle, die een manege had in Kentucky, wordt beschouwd als de grondlegger van het Rocky Mountain Horse. Zijn hengst Old Tobe stond bekend om zijn tölt vermogen en rijdbaarheid, die hij doorgaf aan zijn nakomelingen. Veel van de huidige Rocky Mountain Horses hebben precies deze Old Tobe in hun stamboom! Tegenwoordig zorgt de Rocky Mountain Horse Association voor de rasstandaard en registreert paarden.

Uiterlijk:
Rocky Mountain Horses hebben een gemiddelde hoogte met 147 tot 162 cm, met een brede borst en een effen lichaamskleur. Ze hebben geen witte aftekeningen boven de knie of het spronggewricht en alleen kleine aftekeningen op het gezicht zijn toegestaan. Ze hebben ook een soepel temperament en een unieke viertakt gang waardoor ze zonder moeite lange afstanden kunnen afleggen.


Bron afbeelding: Princess Mérida via Wikimedia Commons (CC BY 2.0 DEED)

American Saddlebred
Dit ras kennen we al een beetje, want deze is ook beschikbaar op My Horsez! De American Saddlebred werd een tijd lang ook wel het Amerikaanse paard of ‘Horse America Made’ genoemd, omdat het ras een zo belangrijke invloed heeft gehad op de geschiedenis van Amerika.

Oorsprong:
Het ras heeft zijn oorsprong op de Britse eilanden, waar het zich ontwikkelde uit Galloway en Hobby paarden, die door vroege kolonisten naar Amerika werden gebracht. Daar werden ze verfijnd met een nu uitgestorven ras, de Narragansett Pacer, en door kruisingen met de Volbloed. Het resultaat was het American Horse, een onderscheidend paard met Thoroughbred grootte en kwaliteit, maar Pacer conditie en gangen. In de 19e eeuw kreeg het ras meer invloed van andere Amerikaanse rassen. Tegenwoordig is er de American Saddle Horse Breeders Association, die de registratie van de paarden en de foknormen vastlegt.

Uiterlijk:
American Saddlebreds staan bekend om hun sterke karakter, het tonen van moed, vertrouwen en het opbouwen van een sterke band met mensen. Ze variëren tussen 154 en 170 cm en kan in enorm veel kleuren voorkomen. Sommige Saddlebreds kunnen getraind worden in een langzame stap of de ruif, een snelle viertakt gang, die bekendstaat om zijn soepelheid.


Bron afbeelding: Jean via Wikimedia Commons (CC BY 2.0 DEED)

Criollo
De Spanjaarden van Amerika!
Criollos stammen af van een oud Spaans ras dat door Spaanse veroveraars naar Amerika werd gebracht. Ze staan bekend om hun grote kracht en uithoudingsvermogen en hun snelle aanpassingsvermogen aan barre omstandigheden. Vandaag de dag zijn de zuidelijke regio’s van Amerika hun thuis!

Oorsprong:
Het ras heeft zijn kenmerken van een nu uitgestorven Spaans ras. De huidige Spanjaarden zijn verder gekruist met andere rassen, terwijl de Criollos de kenmerken van het oude ras hebben behouden. De paarden werden gebruikt transportmiddel, voedsel en waren een bron van intense passie, waardoor ze onvergetelijk werden voor de mensen.

Toch werden pure Criollos steeds schaarser aan het begin van de 20e eeuw, vooral in de regio Buenos Aires. Don Emilio Solanet, een Argentijnse zoöloog, onderkende de achteruitgang en begon het Criollo ras in zijn oorspronkelijke zuiverheid te herstellen. Tijdens dit proces werd het rassenregister opgericht, dat de kenmerken van de Criollo versterkte. Dankzij de inspanningen van Don Emilio Solanet en anderen, werd het zuivere Criollo ras behouden en bloeide het zelfs in Argentinië.

Uiterlijk:
Criollos hebben een gemiddelde hoogte tussen 140 en 150 cm met een robuuste en gespierde structuur. Sommige Criollos hebben zelfs een extra gang! De meest voorkomende vachtkleur is bruin (dun). Dun veroorzaakt een donkere streep op de rug en/of “zebra-achtige” strepen op de benen. Roan en tobiano komen veelvuldig voor.


Bron afbeelding: Luciodec via Wikimedia Commons (GNU Free Documentation License)

Mustang
Ook dit mooie ras hebben we op My Horsez! Wist je dat mustangs eigenlijk geen wilde paarden zijn? Hoewel ze in het wild leven in Noord-Amerika, stammen ze af van gedomesticeerde paarden die in de 16e eeuw werden verspreid en daarom zijn ze biologisch gezien geen wilde paarden!

Oorsprong:
Iberische paarden, zoals de Sorraia, werden vanaf de 16e eeuw door Spaanse veroveraars naar Amerika gebracht, aanvankelijk gehouden door de Spanjaarden en later door Native Americans. In de loop der tijd ontsnapten paarden, werden ze vrijgelaten, gestolen of achtergelaten tijdens conflicten. Deze ontsnapte paarden floreerden in de ideale omstandigheden en verspreidden zich in heel Noord Amerika. Aan het begin van de 20e eeuw zwierven er naar schatting 1-2 miljoen Mustangs rond in de VS!

 In 1977 werd een kleine populatie van originele Spaanse Mustangs, bekend als Kiger Mustangs, ontdekt in Oregon. Sindsdien worden ze semi-wild gehouden, gefokt en geregistreerd om hun unieke afstamming te behouden.

Uiterlijk:
De meeste paarden zijn tussen de 140 en 150 cm hoog, hebben een stevige en compacte bouw en komen in alle kleuren voor. Ze hebben een sterke wil en zijn onafhankelijk, waardoor ze in het wild kunnen overleven.


Bron afbeelding: Wildhorseandburro via Wikimedia Commons (Public Domain)

Paint Horse
De Paint Horse is een paardenras met veel witpatronen dat zijn oorsprong vindt in het ras de Amerikaanse Quarter Horse. Het ras staat ook bekend om zijn uitzonderlijk vriendelijke karakter, wat ze super geschikt maakt als wedstrijdpaard en recreatiepaard.

Oorsprong:
Tot het midden van de 20e eeuw werden Paint en Quarter Horses als één ras beschouwd. Dit betekende dat de twee paarden qua bouw erg op elkaar leken. Maar in 1940 werd een vereniging voor Quarters opgericht, die sloot paarden met grote witte patronen uit. In de jaren daarna werden daarom verschillende organisaties opgericht om deze paarden te behouden, die in 1962 fuseerden tot de American Paint Horse Association.

Uiterlijk:
Het bekendste kenmerk van de Paints zijn de witpatronen. De meest voorkomende kleuren van dit ras zijn vos, zwart en bruin. Maar palomino, valk, cremello en perlino komen ook voor. Ze variëren tussen 140 en 160 cm en met hun compacte maar atletische bouw lijken Paints vooral op Quarters.


Bron afbeelding: Jordan and Trigger via Wikimedia Commons (CC BY 2.0 DEED)

Natuurlijk zijn dit niet alle rassen die Amerika te bieden heeft. Welke van deze rassen vind jij het meest bijzonder?

Geplaatst op 17-05-2024 06:54:00

Babinneke zegt:


Babinneke
Hey,
Leuke blog weer ik ben grote voorstanders van de Paint maar vindt appaloosa toch wel mooier
Mvg

Geplaatst op 17-05-2024 07:10:13

Potato. zegt:


Potato.
Criollo op MH zou leuk zijn.

Geplaatst op 17-05-2024 09:42:10

MissUnderstood zegt:


MissUnderstood
Quote Potato.
Criollo op MH zou leuk zijn.
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.

Nou inderdaad dat vind ik ook een erg mooi en apart ras ! 
Dus ja  ik stem voor ! 🤣 


Leuk blog weer !!
Ik ben gek op vlekken en spikkels dus de paint etc ook qua bouw meer mijn type ras dan die rare rassen die zo maf lopen.... nope 

Geplaatst op 17-05-2024 15:04:27

Novosti. zegt:


Novosti.
Hm.... spoiler van aankomende paardenrassen misschien?

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.