Blog » Fun Facts over het paardenlichaam

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Fun Facts over het paardenlichaam!
Een paardenlichaam zit bijzonder in elkaar. Hier zijn 10 leuke feitjes onder elkaar gezet: weet jij ze allemaal al?

1. Botten?
Een gemiddeld paardenskelet bestaat uit ongeveer 205 botten, hoewel dit aantal per ras kan verschillen. Arabieren hebben bijvoorbeeld minder wervels en ribben dan andere rassen. In vergelijking met de 206 botten van een mens valt dit aantal nog best wel mee. Misschien verschillen paard en mens niet zoveel?2. Het sleutelbeen
Wist je dat paarden geen sleutelbeen hebben? Hun voorbenen zijn niet via botten aan hun ruggengraat verbonden, maar door spieren en pezen. Dit heeft een groot voordeel: bij het rennen wordt hun beweging niet beperkt door een sleutelbeen dat in de weg zou kunnen zitten. Dit zorgt ervoor dat hun schouderbladen vrij kunnen bewegen. Daardoor kunnen paarden veel vrijer bewegen!

3. Paarden hebben een middelvinger?!
Het klinkt misschien vreemd, maar paarden lopen eigenlijk op hun ‘middelvinger’. De hoofdstructuur in de hoef staat bekend in het Engels als de ‘coffin bone’, dat overeenkomt met de menselijke middelvinger. Tijdens de evolutie zijn de andere vingers verdwenen, hoewel de overblijfselen van de tweede en vierde vinger nog steeds te zien zijn als ‘splint bones’. Zou je kunnen zeggen dat een paard eigenlijk reuze onbeleefd is, omdat hij zijn middelvinger constant opsteekt?

4. Zware paarden.
Het skelet van een paard maakt bijna de helft van zijn lichaamsgewicht uit. Dit betekent dat, afhankelijk van de grootte van het paard, zijn botten ongeveer 40 procent van zijn totale gewicht vormen. Ter vergelijking: bij mensen is dit slechts ongeveer 15 procent. Dat is toch een gigantisch verschil!

5. ’Fairy Slippers’
Wanneer veulens worden geboren dragen ze zachte weefselbedekkingen op hun hoeven ook wel bekend als ‘fairy slippers’. Deze beschermende weefsels helpen om het geboortekanaal van de moeder te beschermen tijdens de geboorte. Zo wordt er gezorgd dat de bevalling zo soepel mogelijk verloopt, voor merrie en veulen!6. Gekke grootouder.
De voorouders van het paard hebben pas gekke namen. Als je heel ver terug de tijd in gaat kom je de Eohippus tegen, het vroegste lid van de paardenfamilie. Deze oude paarden leefden zo'n 50 miljoen jaar geleden en waren behoorlijk vooruitstrevend voor hun tijd. Deze paardjes waren veel kleiner dan de familiegenoten die we nu kennen.

7. Natuurlijke airco!
Paarden hebben een geweldig thermoregulatiesysteem in hun botten. Hun grote neusholtes helpen het bloed dat naar de hersenen gaat te koelen. Zo blijft het paard wat cooler.

8. Zesde zintuigen..
Paarden hebben een soort zesde zintuig in hun botten. Ze zijn ongelooflijk gevoelig voor trillingen via de grond. Deze vaardigheid helpt hen om gevaar of veranderingen in hun omgeving te detecteren. Dit klinkt als best wel een vette superkracht, als ik heel eerlijk ben!

9. Gespierde oren?
Paarden hebben wel 10 spieren in hun oren, terwijl mensen er maar 3 hebben! Dit zorgt ervoor dat paarden hun oren in allerlei verschillende richtingen kunnen bewegen, wat ervoor zorgt dat ze beter geluiden kunnen opvangen en beter kunnen reageren op hun omgeving.

10. Genoeg ruimte voor liefdesverdriet.
Het hart van een paard weegt typisch tussen de 4 en 4,5 kilogram en is ongeveer zo groot als een basketbal. Paarden hebben dus zeker genoeg plek om liefde uit te delen, als ze geen gebroken hart krijgen dan …

Geplaatst op 27-06-2024 09:52:11

MarPaardenfan zegt:


MarPaardenfan
Wat interessant om te lezen !! Stonden ook oprecht dingen tussen die ik nog niet wist hahahahahah

Geplaatst op 27-06-2024 17:38:53

meiske830 zegt:


meiske830
Super leuk en interessant dit! Zit zou ik wel vaker willen lezen :-)

Geplaatst op 27-06-2024 21:53:23

-*NightDust*- zegt:


-*NightDust*-
...dan is de basketbal lek!
Maar interessant dit!

Geplaatst op 27-06-2024 22:53:47

Aurynneke zegt:


Aurynneke
Leuk!

Geplaatst op 28-06-2024 16:54:11

Amberfan zegt:


Amberfan
Superleuk! Echt interessant ook.

Geplaatst op 29-06-2024 10:40:22

Annalina zegt:


Annalina
ehegheq8

Geplaatst op 29-06-2024 16:25:52

Paardwijzer zegt:


Paardwijzer
Wat interessant! 

Geplaatst op 30-06-2024 21:52:36

Vip4Picas zegt:


Vip4Picas
Alleen het stukje over de tenen klopt niet helemaal. Ze zijn er nog allemaal. Zwilwrat, spoor (onderaan de kogel) en de griffelbeentjes, deze kun je voelen naast het pijpbeen. De tenen zijn in principe rudimentair geworden (onnodig maar nog wel onderontwikkeld aanwezig, zoals het staartbeen bij de mens) al zit de bovenkant van de griffelbeentjes wel in de gewrichten gegroeid. Voor de knieën en achter in de spronggewrichten.

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text