Blog » 5 anatomische feitjes over paarden

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

5 anatomische feitjes over paarden
Mensen en paarden lijken van buiten niet op elkaar, dat is duidelijk. Maar toch: van binnen komen ze best overeen. Veel spieren, botten en organen hebben wellicht een andere vorm, maar zitten toch enigszins op dezelfde plek en werken ongeveer hetzelfde. Toch zijn er ook heel duidelijke verschillen tussen paarden, andere dieren en mensen.
 
1. Een paard heeft geen sleutelbeen
De meeste paardenmensen weten dit gelukkig wel. Het is ondertussen bijna een lopende grap geworden: “Je komt een paard tegen met een gebroken sleutelbeen, wat doe je?" "Het museum bellen, natuurlijk!”
Bij paarden is er weinig over van het sleutelbeen: alleen een stukje bindweefsel herinnert er ons aan dat hier normaal een sleutelbeen zit. 

2. Een paard heeft ook geen galblaas
Waar bij andere dieren het gal wordt opgeslagen in de galblaas, loopt dit bij een paard direct het verteringskanaal in. Dat is niet erg: de functie van gal is met name het afbreken van vet. De galblaas zorgt ervoor dat bij een grote vettige maaltijd er snel veel gal vrijgegeven kan worden. Een paard eet echter meerdere keren over de dag heen, en eet vaak een beperkte hoeveelheid vet. Het is dus niet nodig om in korte tijd een grote hoeveelheid gal te geven aan het verteringsstelsel, maar een continue doorstroom van een kleine hoeveelheid gal is wel handig!

3. Paarden hebben heel veel pezen!
Oké, de meeste dieren hebben ook veel pezen. Maar bij paarden zijn ze enorm duidelijk, groot en belangrijk! Deze pezen zorgen ervoor dat paarden zo atletisch zijn en snel kunnen rennen van roofdieren. Vanaf de voorknie en hak heeft het paard eigenlijk geen spieren meer, alleen pezen en ligamenten.
De belangrijkste pezen, waarbij je helaas ook het vaakst blessures hoort, zijn de tussenpees, de oppervlakkige buiger en de diepe buiger. Daarnaast zit er nog een belangrijk ligament tussen de dieper buiger en het bot van het onderbeen: Het checkligament 

4. Paarden kunnen staand slapen door hun ‘passief sta-apparaat’
Het passief sta-apparaat is een redelijk complexe samenwerking van spieren, gewrichten en pezen. Hierdoor heeft een paard weinig energie nodig om hun benen recht te houden, ondanks dat paarden heel groot zijn en er dus veel gewicht op komt. Een paard kan zo zelfs een been op rust houden, en met weinig moeite het gewicht opvangen op de andere benen

Een voorbeeld onderdeel van het sta-apparaat is een mechanisme dat de knie in de achterbenen als het ware op slot zet. Daarnaast zitten de benen zo in elkaar dat bepaalde gewrichten alleen samen kunnen buigen of strekken. Zo blijven de benen makkelijk gestrekt, zodat het paard staand kan rusten. 

5. De blinde darm bij paarden is héél groot
Waarbij de blinde darm bij mensen vrij klein is, is deze bij paarden echt enorm. Het grootste deel van de buik aan de rechterkant is bezet met de blinde darm. Deze is dan ook erg belangrijk bij paarden! Er zitten namelijk heel veel bacteriën in die het paard helpen met het verteren van zijn eten. 
Het wormvormig aanhangsel/appendix, dat bij mensen in de volksmond ook vaak blinde darm (bijvoorbeeld in ‘blindedarm’- ontsteking) wordt genoemd, ontbreekt dan weer bij paarden.


Bron: Earley Vernon Wilcox & Clarence Beaman Smith @ wikimedia commons

Geplaatst op 15-08-2024 14:53:56

-Papillon zegt:


-Papillon
Oeh interessant! Ik vind vooral dat passief sta-apparaat zo bijzonder bij ze

Geplaatst op 15-08-2024 18:48:56

Flareon. zegt:


Flareon.
Wat een interessante blog!
Ik weet zelf niet veel over de anatomie van het paard, dus dit is erg handig en leerzaam

Geplaatst op 15-08-2024 20:00:40

Hannanasje zegt:


Hannanasje
Quote -Papillon
Oeh interessant! Ik vind vooral dat passief sta-apparaat zo bijzonder bij ze
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.
Ik ook! Kon ik dat maar

Geplaatst op 15-08-2024 21:55:30

meiske830 zegt:


meiske830
Super interessant

Geplaatst op 16-08-2024 14:41:06

Jentelovehorse zegt:


Jentelovehorse
Leuke blog!
Het passief sta-apparaat gebruiken paarden toch ook als ze aan het slapen zijn?

Geplaatst op 18-08-2024 00:24:41

Demure zegt:


Demure
Quote Jentelovehorse
Leuke blog!
Het passief sta-apparaat gebruiken paarden toch ook als ze aan het slapen zijn?
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.

Ja, een paard kan staand slapen, door inderdaad de knieën op slot te zetten!
Correct me if I'm wrong, maar ik heb geleerd dat dit er vooral mee te maken heeft dat paarden vluchtdieren zijn en op die manier in het wild dus snel kunnen vluchten, als er opeens gevaar is. Paarden kunnen ook liggend slapen en doen dat vooral in een veilige omgeving, zoals in de vertrouwde stalletjes of op de paddock. Oudere paarden blijven wel weer vaker staand slapen, omdat het moeilijker voor ze wordt om weer op te staan en ze daardoor juist kwetsbaarder zijn. Super interessant!

Geplaatst op 20-08-2024 15:00:04

_JetGreth_ zegt:


_JetGreth_
super interessant, sommige dingen wist ik al maar een aantal dingen niet. hierdoor heb ik weer wat geleerd😄

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.