Blog » Ontmoet de Engelse Volbloed!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Ontmoet de Engelse Volbloed!

De Engelse Volbloed staat bekend om hun snelheid, de paardenraces en hun mooie karakter. In deze blog gaan we het hebben over de geschiedenis van de Engelse Volbloed, de kenmerken van het ras, de beroemdste Engelse Volbloeden en het ras op My Horsez. Veel leesplezier!

De geschiedenis van de Engelse Volbloed
De Engelse Volbloed, ook wel de Thoroughbred genoemd, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. Rond de 17e eeuw wilden fokkers een ras ontwikkelen dat geschikt was voor paardenraces, een paard dat snelheid en uithoudingsvermogen heeft. Om dit te bereiken hadden ze een aantal paarden uitgekozen. Dit zijn de drie stamvaders van de Engelse Volbloed, de basis van het ras. Deze stamvaders waren Darley Arabian, Byerley Turk en Godolphin Arabian. De hengsten werden gekruist met lokale merries, wat het begin van de Engelse Volbloed betekende.

Darley Arabian staat niet alleen aan de basis van de fokkerij van de Engelse Volbloed, maar ook van de dravers, zoals Hackneys en American Saddlebreds. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat 95% van alle Engelse Volbloedhengsten van Darley Arabian afstammen!

Byerley Turk is een hengst die tijdens een veldslag buitgemaakt werd. Hij heeft waarschijnlijk Arabische voorouders en had geen aftekeningen, maar eigenlijk weten we niet precies hoe hij eruit zag. Byerley Turk werd opgeleid als cavaleriepaard en hij werd later ook in het leger ingezet. Na zijn carrière als cavaleriepaard werd hij ter dekking aangeboden, maar helaas kreeg Byerley Turk weinig merries van goede kwaliteit aangeboden. Dit maakt dat het opvallend is dat hij zoveel goede nakomelingen heeft gebracht!

Fun fact: Byerley Turk heeft veel winnaars en goede hengsten voortgebracht, maar zijn grootste succes waren zijn vrouwelijke afstammelingen. Vier van zijn dochters stonden aan de basis van de ontwikkeling van de Engelse Volbloed! Go girls!

Kenmerken van het ras & bekende paarden
Engelse Volbloeden staan bekend om hun elegante uiterlijk, atletische bouw en krachtige spieren. Ze hebben een diepe borstkas, een gespierde hals en een slank lichaam. Hun benen zijn lang en slank, dit zorgt ervoor dat ze snelheden tot wel 70 kilometer per uur kunnen bereiken! Daarnaast hebben ze een levendig temperament en een grote wil om te winnen. Er zijn een aantal Engelse Volbloeden die geschiedenis hebben geschreven en tot de bekendste paarden ooit behoren.

Ten eerste, de hengst Secretariat. Deze hengst komt uit de jaren ’70 en wordt beschouwd als een van de grootste racepaarden aller tijden! Secretariat won veel races, zoals de Triple Crown en heeft ongelooflijke records gevestigd. Er is een mooie film over deze hengst gemaakt, deze heet Secretariat. Als je ergens wat vrije tijd hebt, raad ik aan om de film te bekijken!

Dan hebben we Northern Dancer. Deze hengst is geboren in de jaren ’60 en heeft veel betekend voor de fokkerswereld. Hij won veel races en was een enorm succesvolle dekhengst. Veel van de Engelse Volbloeden die we nu kennen stammen af van Northern Dancer!

En een laatste legende, Frankel. Deze hengst was recenter actief, namelijk van 2010-2012. Hij was onverslagen tijdens deze periode! Frankel won 14 opeenvolgende races en wordt beschouwd als een van de beste renpaarden van de 21e eeuw. Een echte legende dus!

De Engelse Volbloed op My Horsez
Op My Horsez is de Engelse Volbloed op 1 januari 2012 toegevoegd, al best een tijd dus! Hoe denken de fokkers over dit ras?

Hoe vind je het om het ras te fokken?
Quote asmodeus
Als ik moet beschrijven hoe het is om het ras te fokken, dan heb ik er precies het juiste woord voor; geweldig. Ik sta bekend als iemand die héél snel een ras beu is, en zo een ras slechts een paar weken kan fokken om daarna alweer naar een ander ras te gaan. De EV fok ik toch al lekker weer 9 jaar. Het is een ras waar je blijft hangen: de fokkers, de doelen, de gezelligheid, alles. Het ras is super tof om te fokken - buiten het feit dat we allemaal samen in een periode kunnen zitten waarin elk veulen mislukt. EV's zijn krengen wat betreft de gewenste gegevens meegeven aan een veulen, dat is iets wat ik eerlijk moet toegeven, maar een gelukt veulen krijgen maakt dat helemaal goed. Ook heb ik nog nooit zo'n aangenaam topic meegemaakt als bij de EV. Iedereen is zo enorm behulpzaam, positief, vriendelijk.. Echt een geweldige groep mensen! Er is nooit discussie, nooit ruzie of nooit gezeik over het één of ander. Gewoon elke dag gezelligheid! Heb je wat nodig? Iedereen probeert je te helpen. Wil je van je paard af? Er zal wel iemand zijn die m wil, en anders zeggen we netjes "sorry, geen interesse". Echt een groep mensen naar mijn hart!


Quote Regina.
De Engelse Volbloed is het eerste ras waar ik me echt goed bij voel. Ik denk dat dit vooral komt, omdat het een kleinere en gezellige groep is, en niet een hele drukke bende fokkers. Het ras zelf is niet zo populair, maar de fokkers zijn zeker erg gezellig en behulpzaam. Dit heeft een enorme meerwaarde voor mij.


Waarom heb je voor dit ras gekozen?
Quote asmodeus
Waarom ik precies voor dit ras gekozen heb weet ik eigenlijk niet meer - het is immers al 9 jaar geleden! Ik weet wel nog dat ik ben gestart met een donkerbruine hengst! Hiervoor heb ik een merrie geleend, daar kwam mijn eerste veulen uit - een valk. Deze had ik geruild voor een smokey black merrie, en zo is een beetje de hele stal die ik nu heb ontstaan. Zoals je ziet, mensen die toen al een waardeloze valk hengst wilden ruilen tegen een smokey black merrie betekent dat het ras oprecht behulpzaam is. Naast de behulpzaamheid hebben we hele toffe kleurtjes en patronen natuurlijk!


Quote Regina.
Ik ben eigenlijk heel toevallig bij de EV gekomen, ik heb er dus niet echt heel bewust voor 'gekozen'. Het kwam eigenlijk door een leuke en goedkope hengst op de markt die ik gekocht had. Ik wilde wel eens kijken hoe dit ras was en kocht een EV merrie. Bij dit ras merkte ik dat ik er wel plezier in had, ik kocht dus eigenlijk nog meer EV'tjes.


Wat wil je nog meer kwijt? Go!
Quote asmodeus
Ik zou simpelweg iedereen aanraden om de EV te komen fokken - misschien niet iedereen, want dan krijgen we 20 fokkers en de EV staat erom bekend om nog een vrij kleine groep te zijn, wat ook zeer zeker zijn charmes heeft. Maar als je een leuk ras wil fokken, met voldoende patronen & kleuren (maar niet teveel). We nemen heel snel nieuwe leden op in de groep, ook al zijn we echt wel een groepje van mensen die het ras al jaren fokken. Ben je dus nieuw? Geen probleem, je komt er zo in! Als je een ras zoekt waar je heel welkom bent, dan is de Engelse Volbloed zeker het geschikte ras! Wij hopen je snel te zien!


Quote Regina.
Voor de rest kan ik de EV omschrijven als een gezellig, knap en tof ras om te fokken!


Ben je enthousiast over de Engelse Volbloed geworden? Dan raad ik de film Secretariat aan om helemaal in het sfeertje te komen. Of kijk eens in het kletsclubje en wie weet wordt je, net zoals deze fokkers, wel verliefd op dit prachtige ras!

Heel erg bedankt, Regina. en asmodeus, voor het beantwoorden van al mijn vragen en de mooie antwoorden die jullie hebben gegeven. Dankjewel! ❤️

Geplaatst op 12-06-2023 14:30:42

One_horse_drives zegt:


One_horse_drives
super leuke blog weer!

Geplaatst op 12-06-2023 14:36:02

minou. zegt:


minou.
Super leuk weer

Geplaatst op 12-06-2023 14:43:29

Honeybee. zegt:


Honeybee.
Leuk gedaan

Geplaatst op 12-06-2023 14:49:09

-Lientje- zegt:


-Lientje-
Leuk zeg!

Geplaatst op 12-06-2023 15:09:44

user132942 zegt:


user132942
Oh wauw, ik dacht even dat de Engelse volbloed vernieuwd was
Superleuk geschreven!

Geplaatst op 12-06-2023 15:25:07

Melatonin zegt:


Melatonin
Jullie laten mij schrikken  maar leuke blog haha

Geplaatst op 12-06-2023 15:34:33

Kansas. zegt:


Kansas.
super leuke blog! ik dacht dat het ras vernieuwd was voor 1 sec

Geplaatst op 12-06-2023 16:09:08

Potato. zegt:


Potato.
Quote -dreamy
super leuke blog! ik dacht dat het ras vernieuwd was voor 1 sec
+1.

Geplaatst op 12-06-2023 16:11:40

asmodeus zegt:


asmodeus
aah wat leuk dit! vond t heel leuk om het ras eens officieel te promoten. <3

Geplaatst op 12-06-2023 16:12:20

Lassie. zegt:


Lassie.
Leuk!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.