Blog » Ras in de spotlight: De PRE!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

De vorige blog ging over de Engels Volbloed, deze week ga ik het hebben over de PRE. Op My Horsez is de PRE geen ras, maar de Andalusiër wel. Deze twee rassen lijken erg op elkaar en worden vaak verward. Wat is het verschil tussen deze twee rassen en wat zijn de overeenkomsten? In deze blog gaat het over de geschiedenis, kenmerken en fysieke eigenschappen van de twee rassen hebben. Veel plezier met lezen!

De geschiedenis…
De PRE (Pura Raza Española) en de Andalusiër vinden beide hun oorsprong in het prachtige Spanje, waar ze door de eeuwen heen een belangrijke rol hebben gespeeld. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor koninklijke hoven en stonden bekend om hun kracht, wendbaarheid en elegantie. Ze zijn verweven met de Spaanse cultuur en tradities, dit maakt dat deze paarden een grote rol spelen in de geschiedenis van Spanje.

De PRE werd in het begin van de 16e eeuw door de koning gemaakt, onder leiding van de Koninklijke Stalmeester toen. Het doel was om een betrouwbaar gebruikspaard te fokken die er mooi uit ziet. Het uiterlijk van het paard was heel belangrijk, mensen geloofden namelijk dat de kleur van het paard het karakter bepaalde. Dit was de reden waarom mensen de voorkeur voor schimmels hadden, want deze kleur stond voor betrouwbaarheid, moed, werkwilligheid en nobelheid. De bruine of voskleurige paarden werden door de gouden gloed met vuur geassocieerd dus met een vurig en opvliegerig temperament. Dat is de reden waarom de schimmelkleur nog steeds het meest voorkomt bij de huidige PRE. Lange tijd werden bijvoorbeeld de voskleurige paarden uitgesloten van stamboekopname. Sinds 2002 zijn alle kleuren toegestaan in het stamboek. Hierdoor neemt populatie van gekleurde paarden toe.

Kenmerken en fysieke eigenschappen
Zowel de PRE als de Andalusiër hebben opvallende kenmerken die hen uniek maken. Met hun compacte lichaamsbouw, gespierde hals en grote ogen lijken ze op het perfecte plaatje. De PRE en de Andalusiër hebben een soepele en gecontroleerde beweging, wat hen geschikt maakte voor dressuur.

Deze paarden zijn enorm intelligent. Beide rassen zijn heel veelzijdig en dat maakt dat ze in veel verschillende disciplines uitblinken. Vaak zijn deze paarden het beste in dressuur, maar ze kunnen ook goed zijn in carrousel rijden, working equitation en klassieke rijkunst. Natuurlijk hoort recreatief rijden hier ook bij. Vaak worden de PRE en de Andalusiër ook gebruikt voor shows of parades.

Overeenkomsten en verschillen
Hoewel de PRE en de Andalusiër veel gemeen hebben, zijn er ook enkele verschillen die ze verschillend maken. Deze verschillen hebben voornamelijk te maken met fokdoelen en registratiecriteria. De PRE is een ras dat strikt wordt gefokt volgens de normen van de Spaanse Vereniging van het Pura Raza Española-stamboek. Het ras wordt gekenmerkt door een zuivere Spaanse afstamming en moet voldoen aan specifieke fysieke en genetische eisen. De term "Andalusiër" is wat breder en kan verwijzen naar paarden die vergelijkbaar zijn met de PRE, maar niet noodzakelijk aan dezelfde strenge registratiecriteria voldoen.
 
Waarom de PRE ook wel de Andalusiër wordt genoemd
De reden dat de PRE soms ook de Andalusiër wordt genoemd, heeft te maken met historische en geografische factoren. In het verleden stond het Iberisch schiereiland bekend als Andalusië, en de Spaanse paarden werden vaak aangeduid als Andalusiërs. Na verloop van tijd kreeg de PRE echter zijn eigen identiteit als een uniek ras met specifieke kenmerken en werd het erkend als Pura Raza Española. Ondanks deze erkenning wordt de term "Andalusiër" nog steeds informeel gebruikt om zowel de PRE als andere vergelijkbare paarden uit de regio aan te duiden. Daarnaast lijken deze twee rassen enorm op elkaar!
 
De PRE en de Andalusiër zijn twee rassen die erg op elkaar lijken! Nu is een van deze bijzondere rassen op My Horsez te vinden: de Andalusiër. Ben je benieuwd naar dit ras? Kijk dan eens in het kletsclubje!

Geplaatst op 10-07-2023 10:47:05

Pearl. zegt:


Pearl.
Leuke blog!

Geplaatst op 10-07-2023 10:50:35

minou. zegt:


minou.
Intresante blog en echt leuk om te leE

Geplaatst op 10-07-2023 12:11:54

Fate zegt:


Fate
Leuke blog!^^

Geplaatst op 10-07-2023 12:13:15

-Mythos zegt:


-Mythos
Een leuke blog weer! Dacht zelf altijd ze zijn het zelfde omdat ze echt op elkaar lijken. Vind ze allebei erg prachtig in rl

Geplaatst op 10-07-2023 12:18:37

Regenboogtosti zegt:


Regenboogtosti
Ik heb net tussen de.rassen gezocht maar er is geen pre op mu horsez aanwezig 

Geplaatst op 10-07-2023 12:20:02

Fate zegt:


Fate
Quote Regenboogtosti
Ik heb net tussen de.rassen gezocht maar er is geen pre op mu horsez aanwezig 
'Op My Horsez is de PRE geen ras, maar de Andalusiër wel'

Geplaatst op 10-07-2023 12:20:52

-Mythos zegt:


-Mythos
Quote Regenboogtosti
Ik heb net tussen de.rassen gezocht maar er is geen pre op mu horsez aanwezig 
lees de blog ff door  dan staat het er

Geplaatst op 10-07-2023 12:50:36

avevetje zegt:


avevetje
Heel interessante blog!

Geplaatst op 10-07-2023 16:25:53

Siena. zegt:


Siena.
Dit vind ik nou leuk om te lezen aangezien we zelf een 15 jarige pre merrie hebben. En ook heel fijn dat het het duidelijk word gemaakt dat de pre een ander ras is als de andalusiër want dat word vaak verward nog.

Geplaatst op 10-07-2023 16:42:35

Dryada zegt:


Dryada
Leuke blog weer eens! 
@Siena. Mooie merrie ook!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text