Blog » Ras in de spotlight: De Knabstrupper!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Ras in de spotlight: De Knabstrupper!
Kom wat te weten over de Knabstrupper!

Deze blog gaat over de Knabstrupper. Dit bijzondere paardenras heeft een opvallende vacht en heeft een unieke persoonlijkheid. Dit ras best wel recent toegevoegd aan My Horsez. In deze blog kom je meer te weten over de Knabstrupper nu en vroeger!

De geschiedenis
De oorsprong van de Knabstrupper gaat terug naar het begin van de achttiende eeuw in Denemarken. Deze schitterende paardenras dankt zijn naam aan de stoeterij "Knabstrupgaard" in het noorden van Seeland, waar het fokprogramma voor deze paarden begon. De oprichter van de stoeterij, majoor Villars Lunn, was vastberaden om een speciaal paardenras te creëren met een opvallende gevlekte vacht.

Oorspronkelijk werden Knabstruppers gefokt als werkpaarden, maar hun aantrekkelijke vachtpatronen trokken al snel de aandacht van royalty's en adel in heel Europa. Door de jaren heen kregen Knabstruppers een prominente rol in koninklijke stoeterijen, maar hun populariteit ebde geleidelijk weg naarmate modernere paardenrassen opkwamen.

Kenmerken van de Knabstrupper
Het meest opvallende kenmerk van Knabstruppers is natuurlijk hun gevlekte vacht. Deze paarden kunnen verschillende kleurvariaties hebben, zoals luipaardpatronen, ook wel Leopard genoemd, een patroon genaamd snowflake en nog veel meer patronen. Deze komen overeen met de patronen van de Appaloosa. Deze prachtige vachtkleuren maken Knabstruppers onmiddellijk herkenbaar en dit zorgt dat de Knabstrupper echt uniek is! Naast hun opvallende uiterlijk staan Knabstruppers ook bekend om hun vriendelijke en zachtaardige persoonlijkheid. Deze paarden hebben een uitstekend temperament en zijn vaak zeer geschikt voor ruiters van alle niveaus, van beginners tot ervaren ruiters. De Knabstrupper is een barokpaard, dit is een type paard die een bouw heeft dat in de 15e tot 19e eeuw als ideaal wordt beschouwd. Andere voorbeelden van barokpaarden zijn de Fries en de Lusitano. Barokpaarden worden gekenmerkt door hun warmbloedige temperament en unieke fysieke eigenschappen. Ze hebben meestal een gemiddelde grootte, een korte rug en een enigszins bol profiel. Wat betreft kleur zijn ze vaak zwart of schimmel!

Uitsterven van het ras?
Tijdens de 20e eeuw kwam het voortbestaan van Knabstruppers in gevaar, maar dankzij de inspanningen van toegewijde fokkers werd het ras nieuw leven ingeblazen. Door zorgvuldige selectie en kruising met andere rassen om genetische diversiteit te behouden, kon het aantal Knabstruppers langzaam weer toenemen. In de moderne tijd heeft het ras aan populariteit gewonnen als veelzijdig sportpaard. Knabstruppers schitteren in disciplines zoals dressuur, springen, eventing en zelfs als aangespannen rijpaarden. Hun atletische vermogen, gecombineerd met hun charmante persoonlijkheid en opvallende uiterlijk, maakt de Knabstrupper een ideaal paard!
 
Dit was het voor vandaag! Als je meer over de Knabstrupper wilt weten, kijk dan eens in het kletsclubje! En nu een kleine quizvraag voor jullie: Kunnen jullie een beroemde Knabstrupper noemen? Hier is een hint: De eigenaar van dit paard is een meisje met opvallende en grappige vlechtjes. Ze heeft zelfs haar eigen show! Als je het antwoord weet, laat het ons dan weten in de reacties.

Geplaatst op 10-08-2023 18:45:11

minou. zegt:


minou.
Jes leuk en nieuw

Geplaatst op 10-08-2023 18:55:10

-Barbara- zegt:


-Barbara-
Leuke blog! 
Naam van dat meisje Pipi Langkous. 

Geplaatst op 10-08-2023 20:36:54

-Papillon zegt:


-Papillon
Oeh leuke blog! Het eerste wat in me op komt is Pipi langkous

Geplaatst op 10-08-2023 21:08:37

mariannexpuck zegt:


mariannexpuck
Hele leuke blog! Ik fok het ras met veel plezier!!  En vind ze in het echt ook waanzinnig! En wie kent Pipi Langkous en knappe Witje nou niet? Dat was me jeugd  <3

Geplaatst op 10-08-2023 21:27:23

Potato. zegt:


Potato.
Quote mariannexpuck
Hele leuke blog! Ik fok het ras met veel plezier!!  En vind ze in het echt ook waanzinnig! En wie kent Pipi Langkous en knappe Witje nou niet? Dat was me jeugd  <3
Aahh witjee

Geplaatst op 10-08-2023 22:11:13

Wasted zegt:


Wasted
''Wat betreft kleur zijn ze vaak zwart of schimmel'' Wanneer krijgen we nou eens gray 

Geplaatst op 10-08-2023 22:14:38

Faramunda zegt:


Faramunda
Quote -Barbara-
Leuke blog! 
Naam van dat meisje Pipi Langkous. 
Naam van het paard is Witje

Geplaatst op 11-08-2023 08:19:37

JoanneKouwe zegt:


JoanneKouwe
Leuke blog! naam van de bekende knabstrupper is witje van pipi langkous

Geplaatst op 11-08-2023 08:38:03

irenestijnen zegt:


irenestijnen
volgens mij mogen we die bekende knabstrupper niet eens zeggen want dat is een quizzey 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.