Blog » Grappige feitjes over paarden

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

10 fun facts over paarden!

1. Paarden kunnen tot wel 14 keer per uur geeuwen. Dus als je een paard ziet geeuwen, betekent het niet altijd dat het slaperig is, maar het kan ook gewoon wat lucht uit zijn lichaam laten ontsnappen. Al kan het natuurlijk ook zijn dat het paard zin heeft in een dutje!

2. Paarden hebben geen galblaas, wat betekent dat ze voortdurend kleine hoeveelheden gal in hun spijsverteringsstelsel afscheiden. Dit is waarom hun urine er vaak zo donker uitziet! Gelukkig hebben mensen wel een galblaas, anders zou de wereld er heel anders uit zien.

3. Wist je dat paarden in staat zijn om meer dan 20 verschillende gezichtsuitdrukkingen te maken? Ze kunnen fronsen, hun lippen opkrullen en zelfs hun oren in verschillende richtingen bewegen om hun stemming uit te drukken. Say cheese!

4. Paarden hebben een uitstekend geheugen. Ze kunnen zich zelfs dingen herinneren die ze jaren geleden hebben geleerd. Een paard zal het dus niet snel vergeten als je van ze af bent gevallen, pijnlijk…

5. Een gemiddeld paard kan ongeveer 40 liter speeksel per dag produceren. Dat is genoeg om een paar emmers mee te vullen! Dus naast hun liefde voor hooi en gras, hebben ze ook een behoorlijke productie van speeksel. Ben ik even blij dat ik geen paard ben!

6. Paarden zijn natuurlijk groot en sterk, maar hier is informatie wat je niet zou verwachten! Paarden hebben namelijk de grootste ogen van alle landzoogdieren. Hun ogen zijn ongeveer de grootte van een tennisbal!

7. Paarden hebben een unieke manier om elkaar te begroeten. In plaats van elkaar een hand of een poot te schudden, snuffelen ze aan elkaars neus. Dit wordt een "neusdruk" genoemd en het is hun manier om elkaar te leren kennen.

8. Paarden hebben de unieke eigenschap om mensen en andere paarden te herkennen aan hun stemgeluid. Ze kunnen onderscheid maken tussen verschillende individuen en herkennen zelfs bekende stemmen na een lange tijd zonder contact. Dus als je je paard een tijdje niet hebt gezien, zal het waarschijnlijk nog steeds jouw stem herkennen wanneer je weer met hem praat!

9. Paarden hebben een uitstekend richtingsgevoel. Ze kunnen zich oriënteren op basis van de stand van de zon en het magnetische veld van de aarde. Dus zelfs als ze op onbekend terrein zijn, weten ze meestal de weg naar huis te vinden. Handig voor als je verdwaald bent, laat je paard de navigatie doen!

10. Paarden hebben een verbazingwekkend groot hart. Gemiddeld weegt het hart van een volwassen paard ongeveer 4,5 kilogram, wat ongeveer 10 keer zwaarder is dan het hart van een mens. Dit krachtige orgaan pompt het bloed met veel kracht door hun lichaam, waardoor ze de energie en uithoudingsvermogen hebben om lange afstanden te rennen en te werken. Dit is dus erg veel liefde wat ze uit kunnen delen!
 
Wat leuk dat je deze blog hebt gelezen! Ken jij nog meer fun facts over paarden?

Geplaatst op 16-08-2023 00:11:34

-Mus zegt:


-Mus
5. Een gemiddeld paard kan ongeveer 40 liter speeksel per dag produceren. Dat is genoeg om een paar emmers mee te vullen! Dus naast hun liefde voor hooi en gras, hebben ze ook een behoorlijke productie van speeksel. Ben ik even blij dat ik geen paard ben!

Daarentegen maken paarden alleen speeksel aan als ze kauwen, hierdoor hebben paarden die te weinig tot geen ruwvoer krijgen een grotere kans op het ontwikkelen van maagzweren. Hierdoor is het heel belangrijk dat een paard zo lang mogelijk kan kauwen op een dag, het speeksel neutraliseerd namelijk het maagzuur!

Geplaatst op 16-08-2023 00:14:38

MAXIMEJAC zegt:


MAXIMEJAC
Super leuke en interessante blog!
ik zou graag meer van dit zien!

Geplaatst op 16-08-2023 07:08:13

irenestijnen zegt:


irenestijnen
heel interessant hoor

Geplaatst op 16-08-2023 09:25:18

horses74 zegt:


horses74
Haha ik wist niet dat paarden konden fronsen! Hoe ziet dat er uit? Maare hele leuke blog!

[Update 16-08-2023 09:26]
Heel leuk plaatje ook trouwens😂🥰

Geplaatst op 16-08-2023 15:46:12

yinthefaith zegt:


yinthefaith
Woww ik ben nu zoveel meer te weten gekomen! 

Geplaatst op 16-08-2023 18:43:28

anna29 zegt:


anna29
Super leuke blog!

Geplaatst op 16-08-2023 21:55:11

superfenna zegt:


superfenna
Wow super interessant!
en leuk! 

Geplaatst op 18-08-2023 06:55:46

-Crystal zegt:


-Crystal
Leuke blog!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text