Blog » Avonturen van een 'parttime' MH-er #4

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Avonturen van een ‘parttime’ MH-er #4
Haihai! In deze column neem ik, Asterope, je mee om een kijkje te nemen in mijn leven. Oftewel: een kijkje in het leven van een MH-er! Wat maak ik allemaal mee, hier op My Horsez, bij de paarden en daarbuiten? Je kunt het allemaal hier lezen, maar ik ben ook heel benieuwd naar waar jullie het over willen hebben. Veel leesplezier!

Deze week ga ik het hebben over… school! Nu ik in mijn examenjaar zit, wil ik eens terugblikken op de middelbare school en wat van mijn tips met jullie delen. Wat zijn de do's en don'ts? Als jullie nog tips hebben, laat ze vooral weten! Ik ga er ook wat nodig hebben nu ik examen ga doen.

1. Dit hoor je waarschijnlijk al van je docenten, maar begin op tijd met leren! Leren voor een toets is niet iets dat je in een avondje of een ochtendje hebt gedaan, maar je moet zorgen dat het in je langetermijngeheugen zit. Dit doe je onder andere door op tijd te beginnen met leren, door te gaan samenvatten bijvoorbeeld.

2. Als je in de bovenbouw zit, maak oefenexamens. Een oefenexamen is dé manier om te kijken of je de lesstof begrijpt en een voldoende zult halen voor je toets. Heb je een leestoets voor Engels? Maak dan voor je gaat leren een oefenexamen en kijk wat je haalt! Oefenexamens zijn de heilige graal.

3. Als ik woordjes aan het leren ben, zie ik eruit alsof ik gek ben. Woordjes leren gaat namelijk sneller als je op meerdere manieren leert. Je leest de woordjes, je zegt de woordjes, je tekent het woord, je kunt jezelf opnemen als je de woorden zegt en dat dan luisteren of je maakt er een liedje van. Als je dezelfde woorden op meerdere manieren tot je neemt, onthoud je ze beter!

4. Nog iets wat alle docenten tegen je zeggen: maak een planning. Als ik toetsweek heb, dan staat alles in mijn agenda. Zelfs mijn vrije tijd, mijn werk of het schrijven van deze blogs is ingepland. Als je weet wat je gaat doen en wanneer, heb je een veel beter overzicht.

Pro tip: doe dit al een tijdje voordat je toetsweek begint, dan hoef je tijdens je toetsweek alleen maar te focussen op het leren.

5. In het kader van inplannen: plan wanneer je op My Horsez inlogt! Ik vind leren niet het allerleukste dat er is en als je laptop is geopend, log je toch even in. Voor je het weet ben je een uur verder.

6. Je kunt ook met een beloningssysteem werken. Als ik nu 2 uur achter elkaar dit ga doen, mag ik daarna een half uurtje op My Horsez. Of als ik nu deze opdracht afmaak en inlever, ga ik daarna even een rondje lopen.

7. Voor de mensen onder ons die naast school ook werken: weet waar je prioriteiten liggen. Geld verdienen is erg leuk en handig en als je veel werkt, krijg je veel geld, maar als je teveel werkt, ga je achterlopen met school. Vind een balans tussen werk en school!

8. Je telefoon… Dat ding is handig, maar héél irritant als je wilt gaan leren! Ik kijk nog één filmpje en dan doe ik hem uit. Nog een potje van dit spelletje en dan ben ik echt klaar! Zo gaat het bij mij vaak. Ik merk dat het helpt om mijn telefoon als ik ga leren ver weg te leggen. Dan kun je er minder makkelijk bij!

9. Moet je een lange tekst lezen of wil je een hoofdstuk doorlezen? Een handige tip is om lange teksten vluchtig te lezen. Zo onthoud je de hoofdgedachte en de belangrijkste punten van een tekst, zonder dat je al te lang bezig bent.

10. Wees realistisch en wil niet teveel. Ik verwacht altijd heel veel van mezelf en ik wil dat ik alles perfect af heb binnen een bepaalde tijd, maar je bent ook maar een mens. Wees ook een beetje lief voor jezelf, want het is niet realistisch om in één avond voor je toets te leren of samenvattingen te maken van elk vak. Doe ook leuke dingen en geniet ervan!

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met deze tips! Ik wens jullie allemaal veel succes met school en we gaan knallen dit jaar!

Geplaatst op 24-08-2023 12:35:14

Ethera zegt:


Ethera
ik heb ook nog een handige tip,
doe de zelfde ochtend van je toets dag/week ook nog even doornemen

toen ik nog studeerde leerde ik over het algemeen eigenlijk niet, opletten in de les is het halve week (aka iets voor je zelf doen terwijl de docent over de lesstof aan het lullen is)
maar omdat ik met de trein er naar school ging kon ik dus rustig alles nog doorlezen, dan is het nog vers in je geheugen zegmaar

Geplaatst op 24-08-2023 13:08:42

chasinghoran zegt:


chasinghoran
Ik ben het meest slechte voorbeeld wat er bestaat, want het hele examenjaar zijn meer dan de helft van mijn boeken niet mee geweest naar school of zelfs niet eens geopend, maar volg de klassikale uitleg en doe mee! Nu pik ik dingen vrij snel op en kan het al snel goed volgen, maar op die manier heb ik 80% van de stof leren begrijpen.

Wat ik ook voor Engels heel handig (en leuk) vond, was een paar (Engelstalige) films uitzoeken die je al goed kent, maar nog steeds leuk vindt en die kijken met Engelse ondertiteling. Doordat je ze al goed kent, weet je namelijk waar het over gaat en wat er (ongeveer) gezegd wordt, maar door de Engelse ondertiteling leer je ook hoe die woorden er in het Engels uit zien en kan je de tekst aan de woorden koppelen waardoor de klank beter blijft hangen. Zeker voor de mensen die graag lezen en enigszins een talenknobbeltje hebben, is dat ideaal. Inmiddels kijk ik alles met Engelstalige ondertiteling, haha!

En als check voor jezelf: Kan je de stof uitleggen? Dat kan aan jezelf zijn, maar je kan er natuurlijk ook je ouders mee lastigvallen!
Wanneer je de stof namelijk goed uit kan leggen, weet je zeker dat je het begrijpt.

Geplaatst op 24-08-2023 13:14:02

Namkook zegt:


Namkook
Deze ga ik even onthouden 😅

Geplaatst op 24-08-2023 19:08:56

Rebel. zegt:


Rebel.
Oehh, ik heb leren-leren lesgegeven aan de brugklassen, dus ik heb zeker nog een paar dingen! 

Leermethoden: 
Blurting: 
Lees het tekstgedeelte door
Pak een leeg vel papier
Schrijf alles op wat je je nog kan herinneren 
Schrijf alles wat je vergeten was erbij in een andere kleur 
Herhaal
Snellere variant: active re-call. Hierbij zeg je hardop wat je hebt onthouden in plaats van dit op te schrijven. 

Feynman Technique
Doe alsof je het onderwerp aan een andere persoon aan het uitleggen bent. 
Dit kan een echt persoon zijn, maar je kan het ook uitleggen aan de muur. 
Noteer waar er gaten zitten in je kennis en zoek deze op.
Herhaal

Pomodoro Technique 
Leer voor 25 minuten
Neem 5 minuten pauze
Iedere 4 sets neem je een langere pauze

Leren onderweg
Maak een audio-opname van je leerstof
Zet het op herhalen en luister ernaar terwijl je naar school fietst / iets anders doet waarbij je ook op de audio kan letten. 
Let wel op de weg / je omgeving! 

Loci Method
Visualiseer een ruimte waar je bekend mee bent in je hoofd. 
Stel je voor dat je een stukje informatie neerlegt op een specifieke plek. 
Wanneer je deze informatie weer nodig bent, stel je dan voor dat je naar die plek gaat en de informatie weer “leest”. 
Snap je dit niet? Zoek dan eens “Loci Method” op op Google. 

Leitner system
Maak kaartjes met aan de ene kant de term en de andere kant definitie en stop ze in box 1. 
Als je ze goed hebt, mogen ze naar box 2, anders blijven ze in box 1. 
Herhaal de kaarten in box 1 het ongeveer 2x zo vaak als die in box 2. 
Heb je kaarten uit box 2 fout, gaan ze terug naar box 1. 
Vanuit box 2 mogen de kaarten die je goed hebt beantwoord naar box 3. 
Herhaal de kaarten in box 2 ongeveer 2x zo vaak als die in box 3. 
Heb je kaarten uit box 3 fout, gaan ze terug naar box 2. 
Als alle kaarten in box 3 zitten en blijven zou je ze moeten kennen!
Online variant: Quizlet!

Tips voor leren: 
Verspreid het leren in kleinere delen over een langere periode. Zo is het makkelijk om alle informatie op te nemen.
Slaap voldoende, voor toetsen en voor leersessies. 
Maak veel oefenopgaven. 
Echt geen motivatie? Zet een timer voor 5 of 10 minuten waarin je heel even bezig moet. Daarna zal je de smaak te pakken hebben en dan moet je doorgaan! Lukt het dan nog steeds niet? Neem even pauze en probeer het daarna opnieuw! 
Luister naar white noise / brown noise / study music. 
Deze werkt niet voor iedereen even goed, zoek hierin wat voor jou werkt!
Blijf goed genoeg drinken. 
Probeer niet ieder woord te begrijpen van wat je leest. Begrijp het concept!

Quizlet

Als je niet voor quizlet betaalt, kan je maar 5 keer iets herhalen met Quizlet leren voordat de set op slot gaat. Daar is echter een manier omheen. Als je de leerfunctie opent, eindigt je url link op /study. Als je dit deel vervangt door /write kom je bij het schrijfgedeelte van quizlet. Deze kan je oneindig veel herhalen!


Geplaatst op 27-08-2023 11:40:46

-Insanos zegt:


-Insanos
Heel handig dit. 
Ik zit zelf nu in groep 8 (of klas vijf )  en ben dus blij met dit advies! Ik ga het zeker opvolgen! 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text