Blog » Afwisseling voor blije paarden - Interview Bianca Schoenmakers

Deze blogpost is geschreven door: Marlinda, in samenwerking met Horse Event

Afwisseling voor blije paarden - Interview Bianca Schoenmakers
Deze keer hebben we een interview met Bianca Schoenmakers. Bianca is voormalig internationaal springruiter en ook bekend van haar actieve Instagram account. In dit interview vertelt zij onder andere over paarden waar zij veel van heeft geleerd, het leren neckrope rijden & goede tips om een betere ruiter te worden! 

Zou je jezelf kort voor kunnen stellen voor de mensen die je nog niet kennen?
Ik ben Bianca Schoenmakers, een voormalig internationaal springruiter die op topniveau heeft gereden (tot 1,60m). Nu ben ik freelancer in de paardensport. Ik rijd paarden bij mensen thuis, geef training, doe wedstrijden en geef veel les. Daarnaast ben ik actief op Instagram en werk ik ook als vrachtwagenchauffeur. Gewoon, omdat ik het leuk vind!

Van welke paarden heb jij het meeste geleerd en waarom?
Pfoe, dat is een beetje lastig omdat ik zoveel paarden in mijn leven gereden heb. Van kleins af aan waren al mijn pony’s eigenlijk al te koop. Mijn ouders konden alleen op die manier mijn hobby betalen, door jonge pony’s op te kopen en ze later weer te verkopen. Dus om te zeggen welk paard me het meeste heeft geleerd, is moeilijk.

Waar ik wel echt tot op de dag van vandaag profijt van heb, zijn mijn eerste twee pony's: Shetlander Quincy en C-pony Freddy. Ik was toen zelf tussen de 5 en 8 jaar oud en ben ontelbare keren van ze af gevallen, gemiddeld 3x per dag, dat was normaal! Van Quincy vooral omdat het een eigenwijze shetlander was. Freddy was goudeerlijk en ik kon van alles met hem zoals rijden zonder tuig enzo, maar hij was echt bang voor alles. Hij schrok van z’n eigen schaduw, sprong opzij, draaide om, weigerde voor een hindernis… Hierdoor ben ik wel echt goed geworden in vallen. Iets wat je op latere leeftijd minder goed kan leren, omdat je er veel meer over nadenkt. Daar heb ik nu echt veel profijt van.

Later, toen ik tussen de 12 en 15 jaar was, had ik ook een pony. PS Excellent, gewoon een leuk pony'tje. Met hem ben ik samen van het B tot het hoogste niveau bij de pony’s gegroeid. Ik heb twee Europees kampioenschappen met hem gereden en met hem ben ik echt in dat niveau gegroeid. Mijn ouders hadden geen geld voor een hele goede pony dus ik moest het echt zelf doen.

Het niet bang zijn heeft mij heel ver gebracht, en het leren doorzetten. Het moet een beetje in je krachten zitten. Ik heb nooit echt makkelijke pony’s gehad waarbij het vanzelf ging, ze waren allemaal niet makkelijk en dan leer je het doorzetten wel! Die manier zal niet voor iedereen werken, maar voor mij werkte het wel. En het waren natuurlijk ook hele andere tijden dan nu.
Toen ik 2 jaar was mocht ik voorop het zadel zitten bij mijn oom terwijl hij hoge hindernissen sprong! Dat kan nu echt niet meer, dat waren hele andere tijden (bijna 40 jaar geleden) en er ligt nu veel meer focus op de veiligheid.

Een ander paard dat me is bijgebleven is Kenneth, mijn eerste grote paard. Een beetje een boefje en daarmee ben ik ook helemaal naar de junioren toe gegroeid. Ook daarbij was het gewoon een kwestie van paarden die niet alles al in huis hebben en dan gewoon proberen zelf zo ver mogelijk te komen!

We hebben gehoord dat jij plezier maken een erg belangrijk onderdeel vindt van het paardrijden. Hoe pas jij dat zelf toe in jouw rijden en omgang met paarden?
Veel afwisseling! Kijk, ik heb zo'n twintig jaar lang professioneel met paarden gewerkt, en je rijdt dan zes dagen per week tien of meer paarden per dag. Dan gaat de lol er op een gegeven moment wel vanaf, het wordt het fabriekswerk. Je ziet het paard niet meer als een echt individu, terwijl we allemaal zijn begonnen omdat we paarden en paardrijden leuk vonden, toch? Dus ik denk dat het belangrijk is om die lol altijd weer terug te vinden, zelfs als je het even niet meer ziet zitten of stiekem een hekel krijgt aan een bepaald paard.

Hoe pas ik dat toe? Nou, ik doe allerlei gekke dingen. Overal zie ik hindernissen, zelfs als ik bijvoorbeeld een wei met balen hooi zie. Dan zie ik een parcours! En het neckrope rijden bijvoorbeeld. Of andere disciplines uitproberen, zo heb ik op Horse Event wel eens disciplinewissels gedaan, bijvoorbeeld met Rieky Young. Dan ging ik bijvoorbeeld op een reining paard zitten! Ik heb ook een keer met Bram Chadon gewisseld, om eens een keer het mennen te proberen. Ik ben wel echt van het uitproberen.

En zag je dan vooral de verschillen of de overeenkomsten?
De overeenkomsten! Een paard is een paard. Reining is een totaal andere manier van rijden, maar het blijft paardrijden, het blijft omgaan met paarden. Dus je kan het redelijk snel oppakken. Doordat je veel paard rijervaring hebt kun je de schakelingen redelijk snel maken.

Naast dat je zelf succesvol wedstrijdruiter bent geef je ook les! Wat zijn de belangrijkste tips die je vaak herhaalt tijdens de lessen die je geeft?
Ik heb inderdaad een aantal dingen die ik vaak opnieuw zeg! Dit zijn denk ik de belangrijkste.

Tip 1: Binnenbeen, buitenteugel
Bij het sturen moeten mensen zich beseffen dat ze de schouder en het voorbeen aan het besturen zijn, en dus niet het hoofd. Dat is een fout die toch wel heel veel mensen maken. Dan willen ze het paard niet door de bocht heen en trekken ze aan de binnenteugel, maar dan loopt die schouder juist de andere kant op! Dus het is altijd binnenbeen, buitenteugel.

Tip 2: Simpeler rijden
Mensen willen vaak heel veel doen, maar het is belangrijk om simpeler te rijden. Ze veranderen bijvoorbeeld meermaals het tempo als ze op een sprong af rijden, waardoor het dan juist mis gaat. Simpeler, eenvoudiger rijden en minder aan de voorkant zitten is heel erg belangrijk.

Tip 3: Niet blijven drijven
Ik zie het toch nog erg vaak dat ruiters bij elke pas drijven. Dan ben je dat paard eigenlijk aan het leren dat hij alleen moet bewegen als jij drijft. Je wil eigenlijk liever dat het paard leert dat als jij zegt ‘Loop’, dat hij dat blijft doen tot je iets anders van hem vraagt!

Tip 4: Niet knijpen vanuit de heup
Ik zie het ook vaak gebeuren dat mensen heel erg proberen hun tenen naar binnen te draaien, waardoor ze hun knie in het zadel drukken. Maar als je dat doet gaat automatisch het onderbeen van je paard af. Je kan namelijk niet je knie in het zadel drukken en je onderbeen van het paard hebben, tegelijkertijd. De buik van het paard is immers rond en het onderbeen is recht. Probeer vanuit je heup je benen te openen en ontspannen, laat ze rustig afhangen. Ga niet te veel forceren om je tenen naar binnen te draaien als je daardoor alles vast zet! Er moet een paard tussen die benen he. ;-)

Je rijdt ook regelmatig met een neckrope! Superstoer. Hoe kwam je er op om hiermee te beginnen?
We kropen vroeger al gewoon op een losse pony, die dan door anderen werd gestuurd vanaf de grond. Lekker spelen enzo. Maar het echte neckrope rijden kwam pas later. Ik zag het steeds vaker terug komen, bijvoorbeeld bij Jesse Drent enzo. En ik heb altijd zoiets gehad van: supergaaf! Dat moet ik ook kunnen. Maar ik had hele volle werkdagen tussen de paarden dus het kwam er niet echt van, en daarnaast moet je ook een betrouwbaar paard hebben.

Uiteindelijk kwam er bij mij een paard in training die een beetje bekend stond als een lastig paard. Dat ging eigenlijk vrij snel beter, dus ik denk hey - deze kan ik wel eens met die neckrope gaan proberen! En dat ging eigenlijk heel goed en die eigenaresse vond dat helemaal te gek. Dus toen ben ik het bij steeds meer paarden gaan proberen. Ik doe ook eigenlijk maar wat! Ik doe gewoon wat vanuit mijn gevoel rijtechnisch oké is.

Tof, en wat heeft het neckrope rijden je gebracht?
Naast dat het erg leuk is, is het ook nog eens erg nuttig. Je paard wordt scherper aan je been en zithulpen, je wordt zelf bewuster van je been en zithulpen en je leert dat je met minder hand ook prima kan rijden en sturen. Echt het rijden op houding en zit!

Binnenkort kom je ook naar Horse Event! Wat ga je daar vertellen en laten zien?
Ik ben inderdaad beide dagen aanwezig tijdens het Youth weekend! Ik heb een dressuur gefokt paard mee dat wat problemen had. Ze gaf duidelijk te kennen dat ze dressuur niet prettig vond dus werd mij gevraagd om af en toe met haar te gaan springen om weer happy te worden. In de clinic ga ik er over vertellen dat je buiten je boekje moet denken bij een probleempaard! Paarden zijn vaak volgens de dierenarts gezond, maar toch ongelukkig en daardoor een ‘probleempaard’. En dan is het belangrijk om buiten je boekje te denken qua training.

Bianca Schoenmaker’s clinic “Wat te doen bij een ontevreden rijpaard?” is op beide dagen tijdens het Horse Event Youth weekend te zien:
Zaterdag 9 september 14:20 - 14:50: Recreatiepiste
Zondag 10 september 15:55 - 16:25: Recreatiepiste

Heb je nog geen ticket voor Horse Event? Scoor dan een ticket via de speciale Horse Event Superbundel actie! Je krijgt dan korting op je ticket én een heleboel My Horsez cadeautjes! Deze actie loopt t/m 03-09-2023.


Foto: Horse Event

Geplaatst op 26-08-2023 14:13:21

-Papillon zegt:


-Papillon
Wauw! Wat een super gave en interessante blog!

Geplaatst op 26-08-2023 14:55:21

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Wauw gave en interresante blog!

Geplaatst op 26-08-2023 16:11:12

Rudi zegt:


Rudi
leuke blog

Geplaatst op 26-08-2023 16:12:22

Baron2011 zegt:


Baron2011
heel leuk en intresant

Geplaatst op 26-08-2023 16:18:33

irenestijnen zegt:


irenestijnen
interessant hoor

Geplaatst op 27-08-2023 08:43:44

Sihir zegt:


Sihir
Wat een toffe leerzame en interessante blog zeg! Ik heb toevallig mijn naam voorbij zien komen in de blog dus dat vond ik ook wel grappig haha

Geplaatst op 27-08-2023 11:31:39

-Insanos zegt:


-Insanos
Wat leerzaam! Ik ga naar horse event, dus zwk
Zeker m'n besties meeslepen xD

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text