Blog » De evolutie van de cap

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

(De evolutie van) de cap
Veiligheid voorop! De paardrijcap speelt hier een essentiële rol in. In de huidige paardenwereld is de cap niet meer weg te denken. Zelfs op het hoogste niveau van de internationale dressuur heeft de dressuurhoed plaats moeten maken voor een veilige helm. En waar binnen de Amerikaanse westernsport het gebruiken van een cap in plaats van westernhoed nog een gevoelig onderwerp is, wordt zelfs daar in de meeste disciplines in de Verenigde Staten een cap toegestaan, en bij enkele disciplines is de cap zelfs verplicht voor kinderen. 

De cap als bescherming bij een val van een paard (of rijtuig), is helemaal nog niet zo oud. Hoeden (bijvoorbeeld die dressuurhoed of westernhoed) werden al langer gedragen op het paard. Het was een onderdeel van de mode, of had een functie voor het beschermen tegen de zon. 

Toch gaat de ontwikkeling vrij snel. Zelfs in de jaren 80 was het belang van een helm al bekend, en verschenen al artikelen die verschillen beschreven tussen hoofdletsel na een val, in ruiters met en zonder veiligheidshelm. Ook toen werden ruiters al gewaarschuwd voor de gevaren van rijden zonder cap! Over de jaren heen is er uiteraard meer onderzoek uitgekomen. Dat, en verwachtingen vanuit de maatschappij, zal waarschijnlijk de reden zijn geweest dat paardrijorganisaties het dragen van een cap meer zijn gaan stimuleren of zelfs zijn gaan verplichten. 

Alhoewel er weinig betrouwbaars is te vinden over wie de eerste paardrij cap nou werkelijk heeft gemaakt en ontwikkeld, is wel bekend hoe enkele grote bedrijven hiermee zijn begonnen. Een van de grootste en oudste producenten van veiligheidshelmen is Charles Owens. De man achter dit bedrijf begon in 1911, met het maken van legerhelmen. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen hier helmen voor de motorsport bij. Na het overlijden van Charles Owen hield het bedrijf zijn naam.
Uiteindelijk kwam de man van zijn kleindochter aan kop. Waar hij eerst vooral de motorsporthelm tak voortzette, waren zijn kinderen dol op paardrijden. Naar aanleiding hiervan besloot hij ook paardrijhelmen te ontwikkelen. Deze werden populair, want uiteindelijk is Charles Owens een echt paardenbedrijf geworden!

Ondertussen heeft de cap al een aantal jaar gehad om zich verder te ontwikkelen. Tegenwoordig bestaan caps uit 3 lagen: De buitenste laag is meestal een kunststof laag bestaand uit thermoplast. Dit is een type kunststof wat zacht wordt wanneer je het tot een zeer hoge temperatuur verhit, maar weer hard wordt zodra de temperatuur weer afkoelt. Hierdoor is het goed te vormen, maar breekt het niet snel. Hierdoor kan de buitenste laag de eerste harde klap en scherpe objecten weerstaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een ongelukkig geplaatste steen op de buitenrit tijdens een val door je cap snijdt.

De middelste laag moet de impact opvangen. Een veelgebruikt materiaal hiervoor is piepschuim (geëxpandeerd polystyreen). Dit kan goed grote impacts absorberen, zodat jouw hoofd dat niet hoeft te doen! Dit is overigens niet het enige materiaal dat hiervoor wordt gebruikt. Ook polycarbonaat is een goede optie. 
De binnenste laag is vooral een laag om comfort te geven aan ons als ruiter. Het is meestal zacht, en absorbeert zweet. 
Daarnaast is een kinband belangrijk, die zorgt ervoor dat de cap op zijn plaats blijft. 

Caps moeten in de meeste landen voldoen aan minimale veiligheidseisen. Deze veiligheidseisen veranderen met enige regelmaat, ook doordat er steeds meer innovatie is en caps steeds veiliger kunnen zijn! 
In Nederland volgen we eisen opgezet door de EU. De nieuwste caps moeten voldoen aan de EU Verordening 2016/425. Caps die voor 2019 op de markt zijn gebracht moeten zich houden aan de Richtlijn 89/686/EEG.

Daarnaast is het belangrijk een cap regelmatig te vervangen. Bij de meeste fabrikanten is dat elke 5 jaar. Daarnaast moet een cap eigenlijk vervangen worden na elke val. Dit omdat niet alle schade van buitenaf te zien is. 

Gebruikte bronnen
Ilgren, E. B., Teddy, P. J., Vafadis, J., Briggs, M., & Gardiner, N. G.Clinical and pathological studies of brain injuries in horse-riding accidents: a description of cases and review with a warning to the unhelmeted. Clinical neuropathology[
https://www.griggsequestrian.co.uk/
https://www.charlesowen.com
https://holistichorse.com
https://www.veiligpaardrijden.nl

Afbeelding thumbnail: Unsplashed

Geplaatst op 07-09-2023 19:38:03

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Interessant om te lezen !!

Geplaatst op 07-09-2023 21:52:48

horses74 zegt:


horses74
Oeh leuk over dat begin van de cap en want er eigenlijk allemaal in een cap zit! Dat wist ik nog niet🤩

Geplaatst op 09-09-2023 16:23:17

-sondey zegt:


-sondey
^^idd! ik vind t echt interessant om te lezen! proficiat ! 

Geplaatst op 11-09-2023 09:34:26

star_light zegt:


star_light
leuk dat ik nu ook weet wat er in een cap zit en wat ik op mijn hoofd draag maar bij mijne zit er nu een spin in

Geplaatst op 12-09-2023 14:54:07

Sharai8 zegt:


Sharai8
Heel interessant!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text