Blog » Ras in de spotlight: De Paso Fino!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Ras in de spotlight: De Paso Fino!

Deze blog heeft een heel leuk onderwerp, namelijk de Paso Fino! Dit ras is helaas nog niet te vinden op My Horsez, maar dit Zuid-Amerikaanse ras is het zeker waard om in de spotlight te worden gezet. Veel plezier met lezen!

De oorsprong van de Paso Fino
De geschiedenis van de Paso Fino begint tijdens de Spaanse kolonisatie van Zuid-Amerika. Spaanse veroveraars brachten hun paarden mee en kruisten deze met lokale rassen. De paarden erfden de schoonheid en wendbaarheid van hun Spaanse voorouders, de PRE en Berberse paarden, en het aanpassingsvermogen en uithoudingsvermogen van de inheemse rassen. Dit was het begin van de Paso Fino. De naam betekent 'fijne stap' in het Spaans. Ze heten zo, omdat de Paso Fino bijzondere gangen heeft. Deze gangen maken dit ras écht uniek!

3 speciale gangen!
De Paso Fino heeft nog iets bijzonders: deze paarden beheersen nog 3 speciale gangen! Deze gangen heten de paso fino, paso corto en de paso largo.

De paso fino is de langzaamste en meest gecontroleerde gang, waarbij de benen van het paard op een ritme bewegen. De stap is kort en snel, met minimale verticale beweging. Het lijkt bijna op dansen!

De paso corto is sneller dan de paso fino en in deze gang worden ook iets langere afstanden afgelegd. Deze gang is krachtiger en levendiger, met een grotere paslengte dan de paso fino. De beweging blijft wel vloeiend en gecontroleerd, om te zorgen dat de gang comfortabel is voor de ruiter. De paso corto combineert snelheid en elegantie!

De paso largo is de snelste gang en wordt gebruikt voor het snel afleggen van lange afstanden. Tijdens deze gang kan een Paso Fino erg snel gaan, zonder dat de beweging schokkerig wordt. De paslengte is groter dan bij de andere gangen en het paard lijkt te zweven over de grond.

Het uiterlijk van de Paso Fino
Paso Fino's zijn tussen de 132 en 155 cm lang en komen in allerlei verschillende kleuren. De basiskleuren, zwart en bruin, komen vaak voor, maar er zijn nog veel meer kleuren! Een van de meest voorkomende patronen is bont. Dit geeft Paso Fino's een opvallend uiterlijk. Er zijn ook hele mooie palomino's, deze kleur is vaak de favoriet bij liefhebbers en fokkers. De zeldzaamste kleuren zijn champagne en pearl. Deze kleuren komen niet vaak voor, maar zijn de favoriet en erg gewenst.


Foto: Wikipedia // Arsdelicata

Wedstrijden en shows
Wedstrijden en shows bieden een platform voor eigenaren en ruiters om de vaardigheden en kenmerken van hun paarden te demonstreren. Deze evenementen trekken deelnemers van over de hele wereld aan en worden zorgvuldig beoordeeld door experts op het gebied van Paso Fino's.

In deze wedstrijden worden verschillende categorieën beoordeeld, zoals:
Classic Fino: Hierbij worden de langzamere, meer gecontroleerde gangen van de Paso Fino beoordeeld. Het vereist uiterste precisie en beheersing van het paard om in deze categorie te schitteren.

Pleasure: Deze categorie richt zich op comfort en plezier bij het rijden op een Paso Fino. Hier draait het meer om ontspanning en genieten van de rit.

Performance: In deze categorie kunnen de paarden hun snelheid en uithoudingsvermogen tonen, vooral in de paso largo-gang. Dit is waar de snelheid van de Paso Fino zich echt laat zien.


Foto: Wikipedia // Just Chaos Photography

Karakter van de Paso Fino
Paso Fino's staan bekend om hun vriendelijke en intelligente karakter. Ze bouwen sterke banden op met hun eigenaren en zijn gemakkelijk te trainen. Een leuk feitje is dat Paso Fino's gevoelig zijn voor de emoties van hun ruiter. Een kalme, zelfverzekerde ruiter past dus goed bij een Paso Fino!

Hopelijk heb je wat nieuws geleerd over de Paso Fino! Ben jij, net als ik, ook fan van dit ras?

Afbeelding thumbnail: Unsplashed

Geplaatst op 18-09-2023 10:15:25

Aquilla zegt:


Aquilla
Heel interessant weer!

Geplaatst op 18-09-2023 10:18:01

Baron2011 zegt:


Baron2011
heel leuk ras

Geplaatst op 18-09-2023 10:21:32

Fieentjeee zegt:


Fieentjeee
Leuk ras, nooit van gehoord maar nu wel geleerd! 

Geplaatst op 18-09-2023 14:25:19

Rode_Panda zegt:


Rode_Panda
mooi paard! leuke blog!

Geplaatst op 18-09-2023 15:11:07

NadjaPaard zegt:


NadjaPaard
wow, leuk ras!

Geplaatst op 18-09-2023 15:44:01

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Geweldig ras staat zeker in mijn top 10

Geplaatst op 18-09-2023 20:05:48

Krypton zegt:


Krypton
Prachtig ras! Ik kan het iedereen aanraden om er eentje te rijden; ik heb nog nooit zo goed kunnen oefenen met doorzitten als toen! Het zijn zulke leuke paarden

Geplaatst op 18-09-2023 20:11:57

Asterope zegt:


Asterope
Quote Krypton
Prachtig ras! Ik kan het iedereen aanraden om er eentje te rijden; ik heb nog nooit zo goed kunnen oefenen met doorzitten als toen! Het zijn zulke leuke paarden


Ik heb nog nooit het geluk gehad om er op eentje te rijden! Wat gaaf! Hoe was het?

Geplaatst op 18-09-2023 20:12:19

Fate zegt:


Fate
Leuk om te lezen!

Geplaatst op 18-09-2023 21:00:37

Krypton zegt:


Krypton
Quote Asterope
Quote Krypton
Prachtig ras! Ik kan het iedereen aanraden om er eentje te rijden; ik heb nog nooit zo goed kunnen oefenen met doorzitten als toen! Het zijn zulke leuke paarden


Ik heb nog nooit het geluk gehad om er op eentje te rijden! Wat gaaf! Hoe was het?


Supergaaf! Hele unieke ervaring. Zit allemaal net weer wat anders dan dat ik met het Engelse rijden weer ben gewend enzo. Heel grappig, maar echt supergaaf!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.