Blog » Wat is Natural Horsemanship?

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Wat is Natural Horsemanship?
Natural Horsemanship, is een stroming in de paardensport die draait om begrip, respect en wederzijdse communicatie tussen ruiter en paard. Deze stroming heeft de laatste jaren steeds meer populariteit gewonnen. In plaats van traditionele trainingsmethoden, focust Natural Horsemanship op het begrijpen van de natuurlijke instincten van paarden en het opbouwen van een sterke emotionele band. Deze methode is niet alleen geschikt voor ervaren ruiters, maar ook voor beginners van alle leeftijden!

Wat is Natural Horsemanship?
Bij Natural Horsemanship, zoals de naam al aangeeft, gaat het over een natuurlijke manier van omgaan met paarden. Paarden zijn van nature prooidieren, ze reageren op kleine signalen en lichaamstaal. Ruiters die met deze methode werken, houden hier rekening mee. Bij Natural Horsemanship gaat erom dat je band opbouwt, op basis van wederzijds begrip en vertrouwen. Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar verstaan. Paarden kunnen jou begrijpen, wanneer je stemcommando’s of hulpen geeft, maar jij kan ook over de lichaamstaal van een paard leren.

Natural Horsemanship benadrukt geduld, vertrouwen en wederzijds respect als principes. Het paard wordt niet gedwongen om te gehoorzamen, maar wordt gemotiveerd om samen te werken. Ruiters leren geduldig te zijn en signalen van het paard te herkennen, waardoor paard en ruiter elkaar leren te begrijpen. Dit versterkt niet alleen de band, maar zorgt er ook voor dat het paard met plezier met je samenwerkt.

Wat voor soort oefeningen kan je doen?
Grondwerk, dit is een van de belangrijkste dingen in het Natural Horsemanship. Grondwerk is oefeningen met je paard doen vanaf de grond. Zo kan je jullie band en communicatie verbeteren. Je kan bijvoorbeeld je paard proberen te leiden, zonder een halstertouw te gebruiken. Zorg wel dat je dit in een afgesloten ruimte oefent.

Desensibilisatie, het paard wordt blootgesteld aan verschillende dingen, zoals plastic zakken of flapperende doeken. Hierdoor leert het paard rustig te blijven onder diverse omstandigheden, wat de veiligheid van zowel ruiter als paard vergroot.

Aanrakingsoefeningen, dit zijn oefeningen waarbij je een paard aanraakt. Zo leer je het paard om je aanrakingen te aanvaarden, te vertrouwen en dat je paard er ook van kan genieten! Je kan bijvoorbeeld afstrijken, waarbij je het paard met beide handen over zijn hele lichaam afstrijkt.

Cirkelwerk, je vraagt het paard om in een cirkel rond jou heen te bewegen. Door je lichaamstaal leer je het paard vertragen, versnellen, halthouden, etc. Hiermee versterk je de communicatie tussen jullie twee!
 
Wat vind jij van Natural Horsemanship?

Geplaatst op 09-10-2023 19:24:27

Iloveroosje zegt:


Iloveroosje
Heel leuke en leerzame blog weer! Super leuk!

Geplaatst op 09-10-2023 19:37:44

Impie zegt:


Impie
Super leerzame blog. Natural horsemanship moet ook op mh komen dat zou erg leuk zijn 

Geplaatst op 09-10-2023 20:52:30

Baron2011 zegt:


Baron2011
leuke blog ik doe ook regelmatig een poging tot natrul horsemanship met baron ook een paar lessen en cursussen in gehad

Geplaatst op 10-10-2023 07:46:28

NadjaPaard zegt:


NadjaPaard
Superleuk blog

Geplaatst op 10-10-2023 13:38:14

MissUnderstood zegt:


MissUnderstood
Super leuk !
Vond het in het begin een beetje "zweverig" overkomen maar sinds ik van alles goed gelezen en gezien had  vind ik dit erg mooi !
Veel beter voor paard en ruiter, er word een veel betere , henchtere, persoonlijke band gecreëerd en dat spreekt mij meer aan dan de ouderwetse  trainingen. 

Geplaatst op 10-10-2023 16:26:37

Fizzaroli zegt:


Fizzaroli
Super goede blog. Goed te lezen en te begrijpen, en het leest heel erg fijn. Dit was ook erg leerzaam

Geplaatst op 10-10-2023 19:20:32

NadjaPaard zegt:


NadjaPaard
Leuk blog!

Geplaatst op 11-10-2023 07:51:00

Hesperia zegt:


Hesperia
Echt superfijn dat hier nu ook een blog over is! Natural horsemanship heeft mijn voorkeur, alhoewel ik het lastig vind om stallen bij mij in de buurt te vinden die hier aan doen

Geplaatst op 11-10-2023 16:40:00

irenestijnen zegt:


irenestijnen
leuke blog weer!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.