Blog » Borstels en het gebruik daarvan

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Borstels en het gebruik daarvan
Het borstelen van je paard is belangrijk voor de gezondheid van de vacht en de huid. Hoe vaak je moet borstelen is afhankelijk van wat je ermee doet en hoe het paard gehuisvest wordt. Het is sowieso belangrijk om je paard te borstelen voor het rijden, om te voorkomen dat er schuurplekken komen op de plekken waar het zadel(dek) ligt.

Welke borstels zijn nu een absolute must in je poetskist?

Rosborstel
Dit is de borstel die vaak als eerste uit de poetskist wordt gehaald!

De rosborstel heeft twee vaak-voorkomende varianten: De rubberen rosborstel, en harde plastic (finse) roskam:
De rubberen rosborstel heeft gekartelde randen, en is ideaal om loszittende haren en vastzittend vuil in de vacht van je paard los te rossen. Daarvoor maak je een draaiende beweging op het lichaam van het paard. Dit voelt echt niet prettig op het hoofd en de benen, dus blijf daar met deze borstel ver vandaan. Daarnaast voelt dit ook niet prettig voor paarden met een gevoelige huid of kort (geschoren) vacht. 

De harde roskam bestaat uit enkele lijnen vol met stekels. Ook deze borstel is ideaal voor loszittende haren en vastzittend vuil. Net als de rubberen rosborstel gebruik je deze borstel niet op de benen of het hoofd, en ook niet bij paarden met een gevoelige huid. 
Toch is het gebruik niet helemaal hetzelfde als die van de rubberen rosborstel: met deze roskam maak je geen draaiende beweging, daar zijn die stekels te ruw voor. In plaats daarvan borstel je het best met de haren mee.
Daarnaast kan je deze harde roskam goed gebruiken om je harde en zachte borstel mee schoon te maken, door ze langs elkaar te schrapen. 

Poetshandschoen
Voor mensen die het lastig vinden om een rosborstel goed vast te houden, of paarden voor wie een rosborstel net wat te ruw is, heb je ook nog de poetshandschoen. Deze werkt vergelijkbaar als de rubberen rosborstel, maar werkt net wat zachter. 

Poetsblok
Het poetsblok, vaak een vierkant stuk puimsteen, is ideaal om vlekken mee weg te werken. Daarnaast werkt het heel goed tegen loszittende haren. Ook het schoonmaken van een poetsblok is eenvoudig: schraap het aantal keer tegen de muur zodat de steen afslijt, en je houdt een schoon stukje steen over.

Met dit poetsblok breek je ook gemakkelijk haren af. Gebruik het daarom niet te vaak en ga er voorzichtig mee om: Niet op de benen of het hoofd, en borstel met de haren mee. 

Harde Borstel
Met de harde borstel kun je loszittend vuil en haar weg borstelen. Ga ook met deze borstel met de haren mee. Maak hiervoor het liefst stevige korte halen. Alhoewel deze borstel niet zo hard is als de rosborstels, is ook de harde borstel niet bedoeld voor de gevoelige delen van een paard. 

Zachte Borstel
Na de harde borstel komt de zachte borstel uit de tas. Hiermee veeg je het laatste vuil mee weg. Je gebruikt deze op dezelfde manier als de harde borstel: korte halen met de haren mee.
Daarnaast is deze borstel zacht genoeg om op het hoofd en de benen te gebruiken! Check hiervoor wel of je echt een goede, zachte borstel hebt. 

Om het echt af te sluiten kun je daarna een glansborstel gebruiken, maar ook een stukje schapenwol. Hierdoor gaat je paard helemaal glanzen!

Geplaatst op 17-10-2023 12:03:52

-Lientje- zegt:


-Lientje-
Leuke blog! 

[Update 17-10-2023 12:04]
Interessant ook

Geplaatst op 17-10-2023 12:25:23

TheBlackMystic zegt:


TheBlackMystic
Hele leuke blog

Geplaatst op 17-10-2023 12:37:31

tin._.can zegt:


tin._.can
leuke blog en mega interessant

Geplaatst op 17-10-2023 14:04:16

Juultjeee zegt:


Juultjeee
Weer een hele interessante en leerzame blog!

Geplaatst op 17-10-2023 19:26:35

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Leuke blog!
ZO'n poetsblok lijkt mij handig!

Geplaatst op 17-10-2023 19:29:35

-Emmy zegt:


-Emmy
Interessant, bedankt voor de tips

Geplaatst op 18-10-2023 18:17:24

_Maaike20_ zegt:


_Maaike20_
Cool!!

Geplaatst op 18-10-2023 19:35:55

Whisper_Gioia zegt:


Whisper_Gioia
Quote IloveAli
Leuke blog!
ZO'n poetsblok lijkt mij handig!

Als je een eigen paard hebt is het echt een aanrader. Het werkt heel makkelijk om los haar, vuil, zweet te verwijderen. 

Geplaatst op 18-10-2023 20:49:56

Impie zegt:


Impie
Leuke blog ik hou mega veel van poetsen 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.