Blog » How To: Inteelt vermijden

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

How to - Inteelt

Een groot deel van het spel My Horsez is het fokken van veulens. Op welke kleur ga je fokken? Hoeveel vaardigheden wil je dat je veulen heeft? Fok je op patronen? Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden en uitdagingen. Spelers moeten wel oppassen voor inteelt. Maar wat is inteelt nou eigenlijk en waarom wil je zonder inteelt fokken? Laten we eens gaan kijken hoe het werkt!

In My Horsez kan je inteelt eenvoudig herkennen door naar de stambomen van zowel de merrie als de hengst te kijken waarmee je wilt fokken. Als dezelfde paardennamen twee keer of vaker voorkomen in zowel de stamboom van de merrie als die van de hengst, is er sprake van inteelt. Dit kan leiden tot een verhoogde kans op een miskraam. De ernst van de inteelt bepaalt de kans op complicaties:

1. Geen inteelt
De stamboom bevat geen dubbele namen. De miskraamkans is dan 1 op 50.

2. De stamboom van de ouders bevat dubbele namen
Als het veulen geen dubbele namen in de stamboom krijgt, maar de stambomen van de ouders van het veulen bevatten samen minstens 1x een dubbele naam (inteeltcombinatie) dan is de miskraamkans 1 op 10.

3. De stamboom van het (te fokken) veulen bevat 1x een dubbele naam (inteeltpaard)
De stamboom bevat (minstens) 1x een dubbele naam. De miskraamkans is dan 1 op 3.

Het is belangrijk dat je leert hoe je op inteelt kan controleren. Dit doe je voordat je je paarden in de weide zet. Een andere optie is om de paarden in de weide te zetten, dan krijg je een melding hoeveel inteelt er plaatsvindt. Dit controleren is eenvoudig te doen door de namen in beide stambomen te vergelijken. Als je ziet dat dezelfde paardennamen meerdere keren voorkomen, is het een inteeltcombinatie en dan heb je kans op een miskraam.

Maar hoe werkt inteelt in de echte wereld? Nou, inteelt verwijst naar het fokken van dieren die nauw verwant zijn aan elkaar. In de echte wereld kan inteelt leiden tot genetische problemen en gezondheidsproblemen bij dieren. Stel je voor dat je twee honden hebt van dezelfde familie die met elkaar worden gefokt. Hun nakomelingen hebben een verhoogd risico op genetische afwijkingen omdat ze dezelfde zwakke genen van hun ouders erven. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en een kortere levensverwachting voor de nakomelingen.

Inteelt speelt dus op My Horsez en in het echte leven. Op My Horsez kan je inteelt makkelijk vermijden, door te zorgen dat je meerdere paarden van andere ouders hebt. Als je dus meerdere paarden hebt die geen familie zijn, moet het helemaal goedkomen!

Geplaatst op 06-11-2023 13:37:36

Melatonin zegt:


Melatonin
Leuk!

Geplaatst op 06-11-2023 14:16:56

-Sarabi- zegt:


-Sarabi-
Recenten

Geplaatst op 06-11-2023 14:18:35

Vatrachio zegt:


Vatrachio
Wat een fijne blog! Mooi compact maar toch heel helder geschreven

Geplaatst op 06-11-2023 15:43:13

-Insanos zegt:


-Insanos
Interessant 

Geplaatst op 06-11-2023 16:06:18

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Leukk!

Geplaatst op 07-11-2023 13:07:30

Nora2012 zegt:


Nora2012
interesant

Geplaatst op 08-11-2023 07:51:00

Nifryth zegt:


Nifryth
Goed geschreven, maar vind het onvolledig. 
Bij paarden heb je vaak ook dat er bewust met inteelt wordt gefokt: lijnenteelt

Fokkers doen dat bv om bepaalde karakteristieken beter uit te bouwen bij de nakomelingen. 
Zie je soms bij Friezen, maar ook arabieren en bepaalde sportpaarden hebben het ook!

Een stal die hierom bekend staat is Stal Roelofs. Verschillende paarden bij hun hebben zo'n inteelt coëfficiënt van 3 % tot 7 % 

Geplaatst op 08-11-2023 17:29:06

FinnyCo zegt:


FinnyCo
Fijn om te weten ,heel erg bedankt!!!!!!

Geplaatst op 08-11-2023 19:41:50

Elinb132 zegt:


Elinb132
dit had ik nodig!
wist dus nooit hoe dat dus zat

Geplaatst op 08-11-2023 23:03:40

-Estrella zegt:


-Estrella
Leuke blog

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.