Blog » Grappige feitjes over veulens

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Grappige feitjes over veulens
Veulentjes. Wie houdt daar nou niet van? Ze zijn lief, schattig, donzig… Je hart smelt als je ernaar kijkt. Maar ze zijn ook heel interessant! Wisten jullie het volgende al over veulens?

1. Hengstveulens langer in mama’s buik blijven dan merrieveulens?
Ook het ras telt mee! Zo zijn bij trekpaarden andere gemiddelde drachtlengtes gevonden dan bij Engels Volbloeden. 
Afhankelijk van het ras is een merrie gemiddeld 335-344 dagen drachtig, wat ongeveer neerkomt op 11 maanden. Voor hengstveulens was dit 337-346 dagen, voor merrieveulens 333-344 dagen. 

2. Veulenhoefjes er heel anders uitzien dan die van een volwassen paard?
Zoek het maar eens op! Om veulenhoefjes zit een zacht laagje, met allemaal uitsteeksels: Eerder iets wat je in een horrorfilm zou verwachten, dan bij zo’n schattig veulentje!

3. Een veulen zo’n 15 tot 20 liter melk per dag drinkt?
In ieder geval bij KWPN veulens, bij kleine rassen zal dit wat lager liggen, bij grotere rassen wat hoger. Het is in ieder geval flink wat melk!

4. Fokkers het liefst veulens fokken in het vroege voorjaar?
Dit heeft te maken met hoe de leeftijd van een paard wordt bepaald bij de meeste (sport)organisaties, zoals de KNHS: De leeftijd wordt gerekend vanaf de eerste januari van het geboortejaar, en elke 1 januari wordt een paard een jaartje ouder. Wanneer een paard is geboren in februari 2020 is het in januari 2023 in feite 2 jaar en 11 maanden. Wanneer het veulen geboren is in december 2020 is het in januari 2023 eigenlijk 2 jaar en 1 maand. Toch worden ze beiden gezien als 3-jarige, die mee mogen aan competities en keuringen voor 3-jarigen.. Zeker op jonge leeftijd heeft het veulen geboren in februari een grote voorsprong op het veulen geboren in december!

5. De benen van een veulen al bijna even lang zijn als wanneer ze volwassen zijn?
Veulens worden geboren met zeer lange benen. Handig als je in de gevaarlijke natuur moet ontsnappen van roofdieren! Na geboorte worden de benen nog wel iets langer (en natuurlijk steviger!). Vergelijk veulens hun beenlengte maar eens met die van hun moeder!

Geplaatst op 09-11-2023 22:08:38

Rover- zegt:


Rover-
Net dit jaar 2 veulens geboren bij mijn verzorgponys 1 Welsh cremello hengst en 1 KWPN donkerbruin merrie veulen ze zijn allebij zo schattig maar ook temperamentvol!

Geplaatst op 11-11-2023 14:08:21

gleys001 zegt:


gleys001
Heel goed ik heb zelf al 12 veulens gefokt.   van me lipizzaner merrie 9 en van me falabella merrie  3 stuks en die is nu weer drachtig.  Hele goede uitleg ik vind de voetjes er geweldig uitzien als ze nog niet hebben gestaan. Zodra ze gaan staan gaat het onderste deel eraf  is ter bescherming van de merrie

Geplaatst op 11-11-2023 14:17:07

HappyDay18 zegt:


HappyDay18
         echt super leuk en interesant!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text