Blog » Planten en paarden

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

5 goede en 5 slechte planten voor je paard
Wanneer je denkt aan een wei met paarden, zie je vaak vol groene velden, met veel gras. In de meeste weides zit dan ook raaigras, en dan met name Engels raaigras. Naast gras zitten er soms ook andere planten tussen. Sommige van deze planten zijn helaas niet goed voor je paard. Wel is het zo dat de aanwezigheid van verschillende planten zorgt voor een hogere biodiversiteit, wat betekent dat zowel insecten als vogels je dankbaar zijn als je niet elke afwijkende plant eruit haalt. Ook voor je paard kan het voordelen bieden. 

Welke planten zijn goed?
1. Wilgentak
Rondom weides staan vaak bomen. Een gewilde boom hiervoor is de wilg. Naast dat deze boom mooi is, zijn de takken leuk om op te knagen! Daarnaast zit er een stofje in dat lijkt op de pijnstiller aspirine. Veel eigenaren geven daarom wilgentakken om hun paard te ondersteunen bij bijvoorbeeld kleine pijntjes of chronische blessures. De dosis die een paard binnenkrijgt is helaas niet hoog genoeg om als pijnstilling te werken. Het voordeel hiervan is dat een wilgentak ook niet dezelfde bijwerkingen geeft. 

2. Luzerne
Luzerne, ook wel bekend als alfalfa, is geen onbekende in de paardenwereld! Het valt onder ruwvoer, maar heeft wat meer eiwit dan hooi. Daarom wordt het vaak gebruikt in krachtvoer-mixen, om hier wat structuur en eiwit aan toe te voegen. 
Alhoewel luzerne misschien niet ideaal is als vervanger van hooi en/of gras wegens onder andere de hoge energiewaarde, kan een beetje luzerne in de paarden weide zeker een fijne toevoeging zijn. 

3. Paardenbloemen
Een beetje vrolijke wei wil iedereen toch? Paardenbloemen zijn perfect om de groene woestijnen mee op te fleuren. De plant wordt vaak nog gezien als onkruid, maar kan eigenlijk niet heel veel kwaad. Wel zijn insecten er dol op! En de aanwezigheid van insecten maakt bepaalde soorten weidevogels dan weer blij. Lekker laten staan dus, zolang ze maar niet het hele veld overnemen.

4. Madeliefjes
De nationale bloem van Nederland! (Ja, echt) Ook met deze plant zorg je voor de insecten, en ook deze plant vrolijkt de boel een beetje op. Je kunt er namelijk leuke bloemenkransen mee maken en dat hoort eigenlijk wel een beetje bij ieder z'n jeugd, toch? Daarnaast worden er allemaal geneeskrachtige werkingen geclaimd en alhoewel daar waarschijnlijk weinig van klopt, zal het zaaien of laten staan van madeliefjes goedkoper zijn dan het bijkopen als supplement.

5. Smalle Weegbree
De smalle weegbree zit ook nu nog vaak in veel weilanden en bermen verspreid. Het kan gezien worden als teken van een goed weidebeleid, en is daarom zeker een ‘gewilde’ plant.

Voor welke planten moet je uitkijken?
1. Taxus
Taxus, zeker met de rode besjes, ziet er gezellig uit. Het is echter een zeer giftige plant voor de meeste dieren, waaronder paarden en ook mensen. Kleine hoeveelheden kunnen al dodelijk zijn, en vaak is het dier zelfs al overleden wanneer je deze vindt. Het is daarom belangrijk om taxusbomen uit de buurt van je paard te houden!

2. Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid ziet er gezellig uit met de gele bloemetjes, maar zie je liever niet in de wei van je paard. Deze plant kan zorgen voor leverklachten, zowel bij het opeten van grote hoeveelheden in een kleine tijd, als bij kleine hoeveelheden over een langere tijd. Helaas is een paard hier niet altijd van te genezen.
Gelukkig zal een paard zelf niet snel verse, Jacobskruiskruid eten, gezien ze zelf het instinct hebben giftige planten te mijden en deze plant vrij bitter is. In gedroogde vorm (bijvoorbeeld wanneer je gras, met daartussen Jacobskruiskruid, laat drogen tot hooi) is het wel een groot risico, evenals wanneer er weinig anders te krijgen is in de wei.

3. Buxus
Buxusplanten zijn heel populair als heg, en grenzen daarom soms aan weilanden. Het is echter zeer giftig voor paarden! Zoals bij Jacobskruiskruid, zal een paard dit niet snel eten. Echter, als deze plant grenst aan een paddock, dus zonder verdere beplanting, dan is de kans aanwezig dat een paard toch aan de buxusplant gaat knagen. Vrij kleine hoeveelheden kunnen er al voor zorgen dat een paard binnen een half uur overleden is. Pas hier dus zeker mee op.

4. Nachtschade
Zwarte Nachtschade komt veel voor in weilanden. Helaas is deze plant heel slecht voor je paard, omdat het een stof bevat die de rode bloedcellen kapot maakt. Je kan je wellicht voorstellen dat dit niet ideaal is voor de gezondheid. Ook familie van deze Zwarte Nachtschade, is de aardappel en tomatenplant. Dit zal je niet zo snel in de wei vinden, maar wel tijdens buitenritten, wanneer je langs een moestuin of een akkerbouw-veld komt.

5. Esdoorn
Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: Atypische myopathie.
Deze ziekte komt voor wanneer een paard bladeren, zaden of zaailingen van een Esdoorn opeet.
Er zijn heel veel verschillende soorten Esdoorns. In Nederland zie je vooral de ‘gewone’ esdoorn. Deze is ook populair als beplanting naast weides. Helaas is dit juist een van de esdoornsoorten die de giftige stof bevat die uiteindelijk zorgt voor Atypische myopathie. 
Wanneer je paard in een wei staat met esdoorns, zorg er dan dus voor dat het paard niet bij de bladeren, zaden of zaailingen kan. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een hek in de wei, voor de bomen langs. 

Geplaatst op 23-11-2023 10:24:52

Wildflower zegt:


Wildflower
Super handig! 

Geplaatst op 23-11-2023 12:10:49

-Cruella zegt:


-Cruella
Ik mis nog de brandnetel bij de goede planten want die is heel belangrijk veel mensen gooien het weg terwijl het een lekkere snack is voor je paard

Geplaatst op 23-11-2023 14:00:19

Vulpes zegt:


Vulpes
Interessant om te lezen!

Geplaatst op 23-11-2023 16:24:55

-Riddles zegt:


-Riddles
Heel erg interessant! Een aantal wist ik al, zoals de esdoorn. Helaas door dubbele eigen ervaring. 
Bij ons 2 paardjes aan onderdoor gegaan. Bleek uiteindelijk dat er bij de overburen 1 stond…

Paardjes in de achterste weides gezet en nergens last meer van gehad gelukkig! 

Geplaatst op 23-11-2023 17:14:48

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Handig nou weet ik weer welke plantjes paardenlekker vinden

Geplaatst op 23-11-2023 17:16:22

-Mythos zegt:


-Mythos
Zeker een interessante blog! en als je niet weet hoe de plant er uit ziet zoek het zeker op. Dacht dat je op instagram een dierenarts account had die daar ook over ging? dat weet ik niet echt zeker meer

Geplaatst op 23-11-2023 17:24:20

irenestijnen zegt:


irenestijnen
heel leuke blog
@-Cruella wat een leuke tip zeg! ik ga geen brandnetels uit de weide halen als ik zelf een paard heb

Geplaatst op 24-11-2023 07:48:07

-Esparanza zegt:


-Esparanza
Super bedankt!! Heel nuttig dit❤️🤗

Geplaatst op 24-11-2023 08:00:18

Rhadamanthys zegt:


Rhadamanthys
Leuke blog! Hierover is altijd zoveel leuke gespreksstof! Alleen wel wat feedback: woordspelingen zoals "groene woestijn" hoeven voor mij niet. Een woestijn is immers niet groen  en madeliefjes worden genoemd als goede plant voor het paard, maar vervolgens wordt gezegd dat er van de gezondheidsclaims waarschijnlijk weinig waar is. Dus dan had ik eerder een plant genoemd die wel bewezen goed is voor het paard, zoals brandnetel. Dat variatie goed is voor biodiversiteit zou niet hey hoofdpunt moeten zijn als het gaat om goede en slechte planten voor paarden. Kleinigheidjes, maar goedbedoelde feedback voor een volgende keer, want ik zou best een vervolg willen op dit onderwerp. Te weinig mensen zijn zich vewust wat kruiden ed kunnen betekenen voor een paard.

Ik heb ook nog een interessante toevoeging:

Acacia: deze boomsoort wordt gebruikt om palen van te maken, maar over tijd is ook acacia giftig. Vooral vers hout en de bast! Gedroogd doet het minder snel schade, maar als paarden veelvoudig aan weidepalen van Acaciahout knagen kunnen ze er erg ziek van worden met soms dood tpt gevolg. Let dus op met welke palen je gebruikt voor je weide of paddock.

Esdoorn: naast gewone esdoorn komt Spaanse Aak, aka Veldesdoorn, ook veel voor in NL. Noorse esdoorn zie je sporadisch. Maar het blijkt dat enkel de gewone esdoorn daadwerkelijk giftig is. 

Geplaatst op 01-12-2023 21:05:33

Jadore zegt:


Jadore
handig zeg

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.