Blog » De Fries in de spotlight!

De Fries in de spotlight!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Het Friese paard staat vaker in de spotlight, kijk maar eens naar hoe ze eruit zien! Veel plezier met het lezen van deze blog over de Fries.
Met een krachtige, gespierde bouw, een glanzende zwarte vacht en lange manen en staart, straalt dit paardenras elegantie en kracht uit. Wat betreft karakter, zijn Friese paarden doorgaans vriendelijk, intelligent en gemakkelijk in de omgang, waardoor ze geliefd zijn bij zowel ervaren ruiters als beginners.

De geschiedenis van het Friese paard gaat terug tot ver in de Middeleeuwen, waar ze werden gefokt als veelzijdige werkpaarden. Deze paarden waren onmisbaar voor het dagelijkse leven in Friesland en werden gebruikt voor verschillende taken, zoals landbouw, transport en zelfs in de oorlog. In de loop der eeuwen bleef het Friese paard een belangrijk en gewaardeerd ras in Friesland. Hun veelzijdigheid maakte hen geliefd bij boeren en adel, en ze werden zelfs gebruikt voor koninklijke koetsen vanwege hun elegante uitstraling en trotse houding.

Wall of Friezenfame
1. Jasper 366
Deze topper staat bekend om zijn invloed als dekhengst binnen het Friese paardenras. Hij heeft een indrukwekkende nakomelingenlijn voortgebracht, waarbij zijn nakomelingen zich onderscheiden in verschillende disciplines van de paardensport, waaronder dressuur en aangespannen rijden.

2. Gjalt 426
Deze absolute parel staat bekend om zijn succes in de dressuurwereld. Ook is hij goed in het aangespannen rijden. Het bijzondere aan Gjalt is, dat hij in Amerika is gefokt! Dat betekent dat het percentage van verwantschap veel lager is.

3. Beart 411
Beart 411 is vooral bekend om zijn uitstekende prestaties in de dressuur. Hij heeft een sterk optreden laten zien in dressuurwedstrijden en staat bekend om zijn bewegingen en vermogen om complexe oefeningen met precisie uit te voeren. Een echte ster dus!

Kwaliteiten van de Fries
Friese paarden blinken uit in de dressuur. Hun soepele bewegingen en natuurlijke elegantie maken ze ideaal voor deze discipline. Ze zijn in staat om complexe oefeningen uit te voeren met precisie en gratie, waardoor ze favorieten zijn in dressuurwedstrijden op nationaal en internationaal niveau.

Friezen fun facts!
1.    Friezen zijn zwarte pareltjes! Hoewel de meeste Friese paarden een diepzwarte kleur hebben, kunnen ze af en toe ook andere kleuren hebben, zoals vos. Maar, de zwarte kleur is het meest kenmerkend en gewaardeerd binnen dit ras.
2.    Friezen hebben een volle haarbos. Friese paarden hebben opvallend dichte manen en staarten. Hun weelderige, lange manen en staarten zijn een onderscheidend kenmerk en dragen bij aan hun majestueuze uitstraling.
3.     Friezen zijn super slim! Het ras wordt gezien als leergierig en gemakkelijk in de omgang. Een perfect maatje om leuke dingen mee te doen!

Leuk dat jullie deze blog hebben gelezen! Wat vinden jullie van de Fries?

Geplaatst op 27-11-2023 16:13:52

Melatonin zegt:


Melatonin
Ik kom uit Friesland 

Geplaatst op 27-11-2023 16:14:23

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
 leuke blog over de Fries! ik vind het echt een mooi ras! kan er een x een blog over het Fjordenpaard komen?

Geplaatst op 27-11-2023 16:31:47

chasinghoran zegt:


chasinghoran
Friezen waren niet zo zeer werkpaarden, maar vooral een statussymbool. Friezen waren (en zijn nog steeds) dure paarden, dus boeren die een Fries paard voor hun zondagse wagen konden veroorloven, hadden duidelijk meer te besteden dan mensen die met een 'gewoon' boerenpaard voor hun nette wagen naar de kerk moesten.

Daarnaast waren Friezen in de middeleeuwen boven alles ridderpaarden. De Friesche Ruiterij was mede namens hun wendbare paarden enorm berucht bij hun tegenstanders en tijdens de latere 'Hamsburgse' tijd groeide de populatie Barokke rassen (en dus ook het Friese ras) enorm en werd er dus ook heel veel gekruist met Iberische en Friese paarden.

Dat ze 'uitblinken in dressuur' is slechts voor een deel van de Friese populatie accuraat. Het Friese stamboek heeft namelijk evengoed twee fokrichtingen, waarvan een dressuur is en de andere de tuig- en mensport betreft. Veel wordt er wel gecombineerd, maar zeker tussen de tuigtypische en dressuurtypische Friezen zit een flink onderscheid.

Tot slot vind ik dat de hengst Anders 451 ook zeker een vermelding verdient, want hij was de eerste Fries die ooit op de Wereldruiterspelen heeft gelopen!

Geplaatst op 27-11-2023 16:42:54

Stella_Maris zegt:


Stella_Maris
De fries is mijn favoriete paardenras, precies wat je zegt, ik vind ze zo mooi gracieus en trots

Geplaatst op 27-11-2023 16:45:36

Banjersupertop zegt:


Banjersupertop
Ik mis tsjalle 454 in de wall of fame🥲 is en blijft mijn favoriete hengst van de hengstenkeuring! 

Geplaatst op 27-11-2023 17:14:17

-Zidane zegt:


-Zidane
Leuke blog over een van mijn favorite rassen!  
Wel jammer dat de facts mee vallen en dat dit bijna iedereen weet hier :( 

Geplaatst op 27-11-2023 17:15:22

TheBlackMystic zegt:


TheBlackMystic
Leuke blog aangezien ik zelf een Fries heb wist ik al veel, maar was nogsteeds heel leuk

Geplaatst op 27-11-2023 17:16:16

Vulpes zegt:


Vulpes
Ik heb het altijd een 'doodnormaal' ras gevonden toen ik nog in friesland woonde, want ze stonden op elke hoek van de straat en 9/10 manegepaarden waren friezen. Nu woon ik niet meer in Friesland en ben ik ze juist eigenlijk meer gaan waarderen! Ook nu ik veel andere paarden heb meegemaakt ben ik echt heel blij als ik het makkelijke karakter van een fries weer tegen kom. :')

Geplaatst op 27-11-2023 18:21:52

Scorpio77 zegt:


Scorpio77
Voordat ik met pijn thuis kwam te zitten, hielp ik op een kleinschalige Friezenfokkerij. 

Ze zijn door hun lange dikke sokken ook zeer gevoelig voor mok. 
Ik was best druk met de voeten opscheren steeds van de paarden die er veel last van hadden. Door het opscheren van de voeten is de mok beter onder controle te houden en te behandelen.
En ik was altijd heel druk met de manen steeds opnieuw uitkammen en invlechten voor het behoud van de manen. 

Geplaatst op 27-11-2023 20:21:06

noukie2012 zegt:


noukie2012
Leuke en leerzame blog 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text