Blog » Het paard van Sinterklaas

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Sinterklaaspaarden
In deze blog willen we het paard van Sinterklaas in het zonnetje zetten, het is namelijk bijna 5 December! Veel plezier met lezen!

Het begin van het paard van Sinterklaas:
In de late 18e eeuw kwam er een afbeelding van Sinterklaas uit. Dit plaatje, gemaakt om afgedrukt te worden voor kranten of de voorkant van boeken, veranderde de kijk van het volk op Sinterklaas. Sinterklaas reed door de straten op een paard, tijdens een soort intocht! Dit zorgde ervoor dat het feest meer gericht werd op kinderen, in plaats van op volwassenen, wat eerst zo was. In de tweede helft van de 19e eeuw was het familiefeest al erg bekend, ook door liedjes zoals "Zie de maan schijnt door de bomen" van Jan Piet Heije uit 1843.

Een belangrijk punt in de geschiedenis van Sinterklaas was het kinderboekje "Sint-Nikolaas en zijn knecht" uit 1850 van Jan Schenkman. Het is het eerste boekje waarin Sinterklaas een hoofdrol speelt. Dit boekje gaf Sinterklaas een normaler leven en dit boekje beschreef het feest zoals wij deze nu kennen.


Bron afbeelding: Bram Wisman / Anefo via Wikipedia

Het paard van Sinterklaas kreeg in de loop der jaren verschillende namen, zoals Bianca, Majestueuzo, Sasmona en uiteindelijk, sinds 1990, Amerigo. Dit paard was eerst een politiepaard dat voor het eerst het ‘paard van Sinterklaas’ was tijdens de landelijke intocht in Elburg. Een leuk feitje is dat de naam Amerigo ook echt de naam is van het politiepaard! Na het pensioen van Amerigo in 2019 nam het zwarte paard Ozosnel zijn plaats in. Ozosnel heeft stiekem een andere kleur, namelijk zwart, maar hij wordt wit geverfd om de traditie van het witte paard van Sinterklaas in stand te houden!

Leuk feitje: In (sommige delen van) België heet het paard van Sinterklaas "Slecht Weer Vandaag". Sinterklaas vroeg ooit eens aan Piet hoe ze het paard zouden gaan noemen. Echter had Piet de vraag verkeerd gestaan. Hij antwoordde met: slecht weer vandaag. Sindsdien noemen ze het paard zo.

Het paard van Sinterklaas is een belangrijk deel van het feest! Zorg dat je het paard niet vergeet door wat lekkers in je schoen te doen, bijvoorbeeld een plukje hooi of een lekkere wortel! Vier jij Sinterklaas?

Geplaatst op 04-12-2023 15:29:21

Neytiri. zegt:


Neytiri.
Super leuke blog weer!

Geplaatst op 04-12-2023 15:29:51

horses74 zegt:


horses74
Leuke blog! Het paard van Sinterklaas heeft toch ook paard geheten?

Geplaatst op 04-12-2023 16:25:39

wiezelma zegt:


wiezelma
Wat interessant!!

Geplaatst op 04-12-2023 16:41:42

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Leukkk!

Geplaatst op 04-12-2023 16:59:19

-Esparanza zegt:


-Esparanza
Wat interessant weer!! Super leuk om te weten

Geplaatst op 04-12-2023 17:00:14

DaffyDuck zegt:


DaffyDuck
Super leerzaam weer!

Geplaatst op 04-12-2023 17:43:09

elyssia zegt:


elyssia
mijn verzorg pony lijk een beetje op het paard van sinterklaas 
Leuke blog!

Geplaatst op 04-12-2023 18:14:02

Laszlo-Ally zegt:


Laszlo-Ally
Leuk informatief stukje! 

Geplaatst op 04-12-2023 18:23:47

SUMMERCUPKAKES11 zegt:


SUMMERCUPKAKES11
Lol haha

Geplaatst op 05-12-2023 04:20:01

EsmeeChayennex98 zegt:


EsmeeChayennex98
Hier in Zwolle is het paard van sinterklaas het paard waarop ik heb leren rijden, herkende haar gelijk met de intocht op school 

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.