Blog » Ras in de spotlight: De Haflinger!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Ras in de spotlight: De Haflinger!

Deze mooie verschijning kennen we eigenlijk allemaal wel. In 2011 kwam dit ras al op My Horsez, dat is ondertussen al 12 jaar! Met hun mooie witte manen stelen ze de harten van spelers! Zelfs mensen die geen paardenkenner zijn herkennen deze schoonheid vaak. We hebben het hier natuurlijk over de Haflinger!

Oorsprong:
De Haflinger komt uit Zuid-Tirol, de meest noordelijke provincie van Italië. Zijn naam heeft hij te danken aan het de plek waar de oorsprong van dit ras ligt, namelijk: Hafling. Vanwege de steile bergen en harde ondergrond waren de boeren destijds op zoek naar een stevig en sterk paard. Dit werd de Haflinger! De stamvader van dit leuke ras is een kruising tussen een bergpaard en een Arabier. De naam van deze hengst was ‘Folie 249’. Door het inkruisen van Arabisch bloed heeft de Haflinger zijn sprekende kenmerken gekregen, een groot sprekend hoofd en harde benen.
In 1961 kwamen de eerste Haflingers naar Nederland. Het ras raakte al snel bekend. Het is een veelzijdig ras die gebruikt kan worden in veel delen van de paardensport. Naast dat het een veelzijdig ras is, heeft de Haflinger ook nog eens een heel leuk karakter. Dat zorgt ervoor dat dit een vrij populair ras is!

Karakter en voeding!
Haflingers zijn sterk, niet snel van hun stuk te brengen en staan stevig op hun benen. Ze hebben wel een eigen willetje en zijn een tikkeltje eigenwijs. Het ras wordt gezien als paard voor het hele gezin, ze zijn populair bij mensen van alle leeftijden. Ze zijn sober in het onderhoud en kunnen nagenoeg de hele winter en zomer buiten staan. Door zijn herkomst uit de bergen heeft de Haflinger minder voer nodig dan andere paarden. Ze hebben hierdoor dus ook aanleg om sneller te dik te worden bij verkeerde of een te grote hoeveelheid aan voeding. Overgewicht en hoefbevangenheid liggen hierbij op de loer.

Het uiterlijk van de Haflinger:
Bijna iedereen kent de Haflinger wel. Het is een sterk, slim paard met een herkenbare uitstraling. Dankzij de kleur van dit ras weet je al snel dat je een Haflinger ziet! De enige kleur die de Haflinger mag hebben is vos. De intensiteit van de kleur kan verschillen van licht tot heel donker. Ze hebben weinig aftekeningen en de manen moeten wit/blond zijn. Samen zorgt dit voor de naam ‘zweetvos’. Je ziet ook vaak Haflingers met de bekende dikke manen. Sommige Haflingers hebben zelfs dubbele manen. Vlechten maken, zoals de hengstenvlecht, is bij dit ras dus een hoop werk! Ondanks dat de Haflinger niet hoog is (135 - 155cm) hoort hij bij de paardenrassen, niet de ponyrassen. Dit heeft hij mede te danken aan zijn stevige lichaamsbouw.

Leuke feitjes over de Haflinger!
- Op My Horsez heeft de Haflinger altijd 2x het flaxen gen.
- Het brandmerk dat vroeger voor de Haflinger gebruikt werd was een Edelweiss. De Edelweiss is een bloempje dat op de Alpenweiden groeit. In dit bloempje stond ook de letter "H" van Haflinger. Door zijn brandmerk stond de Haflinger vroeger ook wel bekend als de Edelweiss pony.
- In Nederland hebben we twee stamboeken. De KVTH (Koninklijke Vereniging "het Nederlandse Trekpaard en Haflinger) & de NHPS (Nederlandse Haflinger Paarden Stamboek).
- De Haflinger heeft een tweelingbroertje: de Avelignese. Dit ras wordt vaak gezien als de Italiaanse Haflinger. Ze komen beide uit de zelfde regio maar tonen toch geringe verschillen. Zo is de Avelignese is iets groter en steviger dan de Haf.
 
Leuk dat jullie deze blog hebben gelezen! Wat vinden jullie van de Haflinger?


Bron afbeelding: Flominator via Wikimedia commons

Geplaatst op 22-12-2023 13:04:56

Elysian zegt:


Elysian
Ohh leuke blog over me favo ras!

Geplaatst op 22-12-2023 13:12:50

Elinb132 zegt:


Elinb132
Is dit een hint naar het nieuwe ras

Geplaatst op 22-12-2023 13:14:17

JoanneKouwe zegt:


JoanneKouwe
Quote Elinb132
Is dit een hint naar het nieuwe ras
dit dus 😂

Geplaatst op 22-12-2023 13:14:35

sannest zegt:


sannest
Heb zelf een Haflinger. Dus vind het heel interessant om dit te lezen en dingen te leren die ik nog niet wist 

Leuke blog!

Geplaatst op 22-12-2023 13:14:48

JoanneKouwe zegt:


JoanneKouwe
Ik denk eigenlijk fjord maar alsnog dit zo zie dan begin ik te twijfelen 

Geplaatst op 22-12-2023 13:20:57

LiseMo zegt:


LiseMo
Hele leuke blog!

Geplaatst op 22-12-2023 15:01:44

horses74 zegt:


horses74
Quote Elinb132
Is dit een hint naar het nieuwe ras
dat was precies wat ik dacht toen ik dit zag maar leuke blog🤩

[Update 22-12-2023 15:05]
Hier staan trouwens ook heel veel van de hints in🤔

Geplaatst op 22-12-2023 16:14:08

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Iteresanttt

Geplaatst op 22-12-2023 17:02:48

Roekoe zegt:


Roekoe
suspicious 

Geplaatst op 22-12-2023 17:03:18

Franka zegt:


Franka
Heel toevallig dit

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text