Blog » Het leven van een manegepaard

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Een dag uit het leven van een manegepaard
Heyhoi! Welkom bij deze nieuwe rubriek, waarbij gekeken wordt naar verschillende taken die een paard kan hebben. Voor de eerste taak gaan we kijken naar een werkpaard waar menig ruiter mee is begonnen: Het manegepaard. 

Er zijn meer dan 1000 maneges in Nederland: Al deze maneges stellen andere prioriteiten, zowel algemeen als op het gebied van paardenwelzijn. Hierdoor zijn er soms ook grote verschillen tussen hoe paarden behandeld worden op een manege. Het algemene beeld is echter vaak negatief. Kijk eens rond op marktplaats, dan zal je onder verschillende advertenties zien staan: ‘geen maneges’. Het is duidelijk dat veel paardeneigenaren geen hoge pet hebben van het dierenwelzijn op de gemiddelde manege. Maar hoe ziet de dag van een manegepaard eruit op een stal die het dierenwelzijn wél hoog in het vaandel heeft staan? 

Voor dit blog heb ik, naast wat algemene research en mijn eigen ervaringen, ook wat vragen gesteld aan enkele MH spelers, die op een manege hebben gewerkt: Mijn dank aan Chasinghoran & -Corazon! Het schema zal geen van onze ervaringen precies navertellen, maar zal wel een gecombineerd, (hopelijk) realistisch beeld vormen!

- ‘s Ochtends om half 8 begint de dag: Witje krijgt een schep krachtvoer. Geen ruwvoer, dit ligt er nog van de vorige nacht. Een hele stapel, al is het nu bijna op. Geen probleem! Zodra zij en al haar collega’s hun brok op hebben, rond 8u, worden ze naar buiten gebracht. Lekker de wei op om de benen te strekken.
- Rond 15u gaat het hek van de wei weer open. Hop, alles naar stal. Over een half uur komen de eerste kindjes al om op te zadelen. Witje wenst de kindjes veel succes. Vannacht had het geregend, wat betekent dat er nu in de wei genoeg modder was om te werken aan haar ambities om een bont paard te worden.
- Om 16u staat Witje in de bak. De instructrice loopt een rondje om haar heen, om te checken of het tuig goed zit, en Witje netjes is gepoetst. Het was haar ruitertje niet gelukt om alle zwarte vlekken weg te poetsen, maar onder het zadel en de singel is het schoon. Dat is het belangrijkste. Anders gaat het schuren, en dat vind Witje eigenlijk niet zo prettig. “Die vlekken op haar kont krijg je bij haar toch niet weg", zucht de instructrice teleurgesteld. Oeps. Misschien volgende keer in het schone gras rollen. Die groenbruine grasvlekken vallen wellicht minder op?
- Na het uurtje rondhobbelen met het kindje op haar rug komt de volgende ruiter. Jammer, vaak mag ze nu al naar stal, maar op sommige dagen, zoals vandaag, moet ze een extra uurtje lopen. Haar volgende ruiter ziet er al iets meer zelfverzekerd uit: Deze ruiter laat haar actief doorlopen, en op het einde wordt er zelfs wat wijken geoefend!

Nadat Witje is afgezadeld door haar laatste ruiter, wordt ze op stal gezet. Daar ligt nog een overgebleven plukje hooi, en ligt er al een nieuwe portie brokken klaar. 

Rond 19u is Witje klaar met eten, en gaat ze weer de wei op. 
Rond 22u wordt ze binnengehaald voor de nacht. De volgende dag begint het riedeltje opnieuw. Tenzij het weekend is. 

In het weekend is haar schema iets anders! Dit weekend heeft zij de ‘ochtendshift’. Dat betekent dat zij ‘s ochtends moet werken, in plaats van dat ze de wei op gaat. Een deel van haar collega’s zal wel de wei op mogen, en lopen vanmiddag en vanavond de lessen. 
Dan gaan ze om 8:30 met een ruiter op hun rug naar het bos of strand. Witje houdt van buitenritten, zo ziet ze weer wat van de wereld. Daarnaast mag ze op het strand altijd in volle rengalop! Om 11u zijn ze weer terug op stal. Hier knabbelt ze een uurtje op haar hooi, tot om 12u30 een nieuwe ruiter meekomt om haar op te zadelen voor een lesje. Van 13u tot 14u loopt ze nog een lesje. Daarna krijgt ze een schep voer. Wanneer dit op is, mag ze de wei op. Hier loopt ze tot 22u, waarna ze wordt binnengehaald voor de nacht. 

Rijd jij ook op een manege? Op welk paard rijd jij het liefst?

Geplaatst op 04-01-2024 09:59:36

Roosilovehorzes zegt:


Roosilovehorzes
Wat een leuke blog!

Geplaatst op 04-01-2024 10:04:12

Nikki2010 zegt:


Nikki2010
Ik rijd zelf op een manege maar hier plannen ze het goed elk paard mag maar één Max aantal uur lopen en derest mogen ze lekker op stal staan.
het verschilt per paard hoe lang ze max mogen lopen het ligt aan de conditie van het paard want wat hij of zij aan kan doen en ja soms lopen ze echt wat te veel maar na maten ze langer op de manege staan hoe beter hun conditie word en hoe Beterrr gaan lopen.

Geplaatst op 04-01-2024 10:05:49

Happy__ zegt:


Happy__
Wat een leuke blog, en heel fijn en interessant om te lezen hoe een paardje op een manege die goed denkt aan dier en welzijn een dagje meemaakt!

Geplaatst op 04-01-2024 10:07:36

Rode_Panda zegt:


Rode_Panda
leuke blog weer!

Geplaatst op 04-01-2024 10:10:32

Nikky.2010 zegt:


Nikky.2010
Super leuk blog! Het is idd herkenbaar, maar gaat lang niet altijd zo. Bij ons staan ze in de zomer 24/7 buiten. Als de winter nadert gaan als eerst de oudjes 's avonds naar binnen en later staan alle oude & een aantal andere op stal. Die gaan 's ochtends rond 9 uur naar de paddock en rond 14.00 worden ze weer opgehaald. Omdat we niet voor elke pony een stal hebben staan de jongste (merrie's) elke dag op de paddock. Daar hebben ze wel een droog stukje met een dak boven hun hoofd, maar daar kan lang niet elk paard onder staan. Bij ons lopen ze niet meer dan 3 lessen en elke les duurt 45 minuten. Soms worden er idd buitenritten georganiseerd maar lang niet altijd. 

Soms worden er andere activiteiten georganiseerd (zoals schrik training, wedstrijden, parcours springen, longeer & wadh lessen. Dat komt alleen nog boven op de lessen dus is het vaak kijken of het niet te veel wordt voor een pony. En ja dat gaat soms mis. Soms loopt een pony 3 lessen en een wadh les. Ja, als dat 1x gebeurt en daar leren we dan weer van. 

Daar bij komt op dat we ook nog leasen op onze manege hebben. Ik zelf leas ook en leer daar ontzettend veel van. Dit is de eerste stap naar bijv. Een verzorgpony.

Ik denk dat er altijd wel wat mis gaat op een manege en net op dat stuk komt vaak kritiek. Maneges zijn voor kinderen die nog niet genoeg ervaring hebben om een eigen paard/verzorg pony kunnen krijgen en er mee kunnen handelen. Ik denk dat veel mensen die niet uit een paarden gezin komen er heel veel baat er bij hebben in ieder geval de eerste 5 jaar op een manege te rijden. 

Geplaatst op 04-01-2024 10:15:22

-Mus zegt:


-Mus
Ah leuk! Al vind ik het wel bijzonder dat de paarden 1x voor de hele dag ruwvoer krijgen in dit verhaaltje, maar 2x brok. Wij stonden 3x per dag ruwvoer de voeren (8u - 14u - 22u) en dan kregen ze s ochtends voor het ruwvoer nog een kleine portie brokken, maar op zich hadden ze de brok niet echt nodig. Tuurlijk, voor de paarden van hoger niveau kan het baat hebben, maar wat we van witje kunnen lezen heeft die de brok helemaal niet nodig als ze een goede kwaliteit ruwvoer gevoerd krijgt. 

Maar ik denk dat 'mijn' manege dan wel echt hun best deden, want we zorgden er ook voor dat de paarden in ieder geval 1x per week in een gevorderden les liepen en/of door iemand op stal goed getraind werd (netjes over de rug, beide kanten veel figuren rijden zodat het paard ook beide kanten die stelling en buiging kan laten zien, want veel manege ruitertjes zijn natuurlijk van dit is te moeilijk dit wil hij niet doen, dus we doen t niet waardoor veel paarden op den duur gewoon enorm scheef worden. Heb bij andere maneges wel eens paarden gereden die dan een kant langs prima liepen maar de andere kant langs voor geen meter) en dat ze op koude dagen of wanneer ze een paar dagen niet hoefden te lopen even los gegooid werden in de bak zodat de kindjes niet op een super frisse pony hoefden te stappen. Ook hadden de paarden standaard de zondag vrij, tenzij er echt paarden bij stonden die behoefte hadden aan extra training, dan konden die die dag mooi opgepakt worden door iemand van stal (en dit waren dan vaak de bijna 3 jarigen (de stal had toen ik weg ging een handje vol eigen ponies gefokt waarvan een deel ook al in de gevorderden lessen mee liep onder een aantal specifieke ruiters) en de paarden die dus wat meer stil stonden, vaak de wat pittigere paarden die eigenlijk alleen de gevorderde lessen liepen)

Geplaatst op 04-01-2024 10:30:26

horses74 zegt:


horses74
Heel leuk🤩 ik reed eerst ook op een manege, maar helaas is de eigenaresse vorig jaar aan kanker overleden😢 het was wel altijd heel gezellig en we hadden veel vrijheid dat vind ik ook belangrijk!

Geplaatst op 04-01-2024 10:33:44

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Leuke blog!
Ik rijd nu op een manege eerst reed ik op een boerderij maar helaas stopte mijn instructrice ermee, ik heb gisteren nog geren op mijn lievelings pony/paard: Chiva, ze vind galop moeilijk maar het is toch gelukt

Geplaatst op 04-01-2024 10:34:40

Neytiri. zegt:


Neytiri.
Super leuke blog weer!

Geplaatst op 04-01-2024 10:35:49

hotanimal17 zegt:


hotanimal17
Ik rij zelf op een erg fijne manege, deze zet de paarden buiten die niet hoeven te werken. De paarden die er niet van houden om in de grote gang te staan, zetten ze in een buiten stal. Zodat ze hun rust goed kunnen behouden.
Alle zadels en hoofdstellen zijn goed afgemeten op het paard.

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text