Blog » Wagenrennen: Een oude sport

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Wagenrennen: Een oude sport
Paardenraces, tot de dag vandaag een van de bekendste disciplines in de paardensport. Wellicht wel de meest invloedrijke sporten over de tijd heen: Denk aan de verzameling van aristocraten op de belangrijke prestigieuze wedstrijden. Aan de complete fortuinen die ten onder zijn gegaan aan het wedden op paardenraces. 
Wereldwijd hoor je vooral over de korte vlakke baanrennen en de steeplechases. In Nederland is het vooral de sulky drafsport die zowel populair als controversieel is. Van de grote drafbanen zoals Duindigt, tot de kortebaandraverijen die in sommige dorpen al vele jaren traditie zijn. 

Langer geleden, in de tijd van de Oude Grieken en romeinen, waren paardenraces ook al zeer populair. De (soort van) sulky, gecombineerd met de snelheid van de vlakke baanrennen. Zo kreeg je de wagenrennen! Deze wagenrennen waren zeer belangrijk in hun cultuur. Van rennen die werden gehouden om de goden te eren, tot belangrijke events en festivals om het volk af te leiden van bepaalde problemen.

Er waren races die je als menner met je paarden als ‘individueel’ reed tegen andere individuen, en races die je met een team reed tegen andere teams. Bij de Grieken werden er meestal 12 rondes gereden, bij de Romeinen ging het echter om 5-7 rondes. 
De eerste paar rondes moesten de menners op hun eigen laan blijven. Daarna mochten de menners zelf over de hele baan gaan om een plekje te zoeken. Hierbij ontstonden er snel gevaarlijke situaties, voor zowel paard als menner: Immers, richting het midden van de cirkel betekent dat je een kortere afstand aflegt per ronde, dus de meeste renners willen daarheen. En het was legaal om elkaar tegen de barrière in het midden van de arena aan te stoten. Zeker wanneer er met teams geracet wordt, kon het voorkomen dat een teamlid een tegenstander de barrière in probeert te dwingen, zodat een ander teamlid kon winnen!

Het belangrijkste tijdens zo’n race waren natuurlijk de paarden!
Vaak stonden er meerdere paarden voor de wagen: een tweetal of een viertal. Waarbij het viertal tegenwoordig uit 2 rijtjes van 2 paarden bestaat, hadden de Grieken en Romeinen alle 4 regelmatig de paarden naast elkaar. 
In een viertal trokken de paarden in het midden vaak het meeste gewicht. De paarden aan de weerszijden waren echter de paarden die het meeste risico liepen om tegen de wanden aan gebeukt te worden, en waren paarden die voor het sturen het belangrijkste waren. Het zijn daarom dan ook deze paarden die het vaakst bij naam genoemd werden. Net zoals zelfs de niet-paardenliefhebbers zich de namen van Bonfire, Salinero en Totilas, kunnen herinneren… wist toen iedereen de namen van bepaalde succesvolle paarden. En alhoewel de namen van deze paarden nu wellicht vergeten zijn, hebben de meeste mensen de beelden van de spectaculaire races weleens gezien. Op oude plaatjes met rood-zwarte aardewerk, of in films zoals Ben-Hur!


Schilderij gemaakt door Ettore Forti van voor 1897
Bron afbeelding: Eduardo Ettore Forti via Wikimedia commons

Bron thumbnail: Nic via Wikimedia commons

Geplaatst op 09-01-2024 12:20:59

Pearl. zegt:


Pearl.
Tof Geschreven! Leuk en interessant om te lezen!

Geplaatst op 09-01-2024 15:37:30

irenestijnen zegt:


irenestijnen
leuke blog

Geplaatst op 09-01-2024 15:44:05

-*NightDust*- zegt:


-*NightDust*-
Ik lees de serie circus maximus en dat is gewoon precies hetzelfde als dit, nou ja, bijna. Loveeee it!

Geplaatst op 09-01-2024 16:48:39

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Gaaf!

Geplaatst op 09-01-2024 16:50:33

Serendipity zegt:


Serendipity
wat een leuke blog, heel interessant! 

Geplaatst op 09-01-2024 20:07:51

rintje zegt:


rintje
heel inteessant

Geplaatst op 09-01-2024 20:57:29

-Winged- zegt:


-Winged-
interessante blog we hebben het nu bij GS over de grieken en romeinen

Geplaatst op 11-01-2024 12:50:17

Alexandra1234 zegt:


Alexandra1234
vet cool

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.