Blog » Paralympische paardensport

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Paralympische paardensport!!
De Paralympische Paardensport, officieel bekend als Paradressuur, is een onderdeel van de Paralympische Spelen niet super bekend is. Anky van Grunsven en Edward Gal kennen we ongetwijfeld allemaal wel en we hebben in Nederland ook nog eens een heel aantal topsporters in de paradressuur! Een voorbeeld hiervan is Sanne Voets, samen met haar paard Demantur. In deze blog gaan we ons verdiepen in paradressuur! Veel plezier met lezen!

Wat is paradressuur?
Paradressuur draait om de samenwerking tussen de ruiter en het paard. De paarden die deelnemen aan paradressuur worden zorgvuldig geselecteerd en getraind. Ze moeten niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook in staat zijn om de instructies van hun ruiters te begrijpen. Ook is het belangrijk dat er een band is tussen sporter en paard. De sport is opgedeeld in verschillende klassen op basis van de aard en ernst van de beperkingen van de ruiters. Het systeem zit als volgt in elkaar: Er zijn 5 verschillende graden, I, II, III, IV, V. In graad I komen de sporters uit met de zwaarste handicaps of beperkingen. Sporters in graad V hebben lichte beperkingen, die soms voor een buitenstaander haast niet zichtbaar zijn. Dit systeem zorgt voor eerlijke competitie. De proeven omvatten een reeks voorgeschreven bewegingen die worden beoordeeld op precisie en harmonie.


Sanne Voets (NED) - Demantur RS2 ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots

Wedstrijden rijden?
Er zijn speciale regels in de paradressuur. Als het voor de beperking van een sporter noodzakelijk is, mogen ruiters hulpmiddelen gebruiken om het paard te leiden. Er zijn verschillende wedstrijden, individuele en teamwedstrijden. Wedstrijden die bestaan uit verplichte onderdelen en wedstrijden waarbij je een vrije kür op muziek loopt. Er wordt alleen in de dressuur gereden. Bij de teamwedstrijd bestaat een team uit drie of vier ruiters. Tenminste een van hen moet de graad I of II hebben. De eindscore van het team, TeamNL op de Olympische Spelen bijvoorbeeld, bestaat uit het resultaat van de beste drie teamleden tijdens de teamwedstrijd opgeteld bij de beste drie individuele scores uit de individuele wedstrijd.

Paralympische spelen
Paradressuur gaat niet alleen om de sport, maar sporters vinden het ook belangrijk dat de sport bijdraagt aan de verandering van de kijk op een handicap. De sport laat zien dat atleten met een handicap dezelfde vastberadenheid en vaardigheden hebben als hun niet-gehandicapte tegenhangers. Met elke Paralympische spelen wordt paradressuur bekender. Het is het zeker waard om de sport te gaan kijken, als de paralympische spelen beginnen in augustus 2024!
 
Wat vond je van deze blog en was je al bekend met paradressuur?

Geplaatst op 18-01-2024 20:02:08

Ilovejumping zegt:


Ilovejumping
Ik kende er al een beetje over maar nu nog veel meer heel leuke blog

Geplaatst op 18-01-2024 20:04:32

Hedera zegt:


Hedera
Leuke blog! Heb zelf een beperking dus leuk om dit te zien

Geplaatst op 18-01-2024 20:14:26

Tulipa zegt:


Tulipa
aah wat een leuke blog! veel geleerd weer

Geplaatst op 18-01-2024 20:30:49

rintje zegt:


rintje
leuk!

Geplaatst op 18-01-2024 21:37:26

Tui zegt:


Tui
Superleuke blog, erg interessant ook

Geplaatst op 18-01-2024 21:41:09

NadjaPaard zegt:


NadjaPaard
Superleuke blog weer! Heel interessant.

Geplaatst op 18-01-2024 21:41:37

-Fiore zegt:


-Fiore
Wat een leerzame en interessante blog! 

Geplaatst op 18-01-2024 22:30:57

Horses_are_cool zegt:


Horses_are_cool
Echt een superleuke en interessante blog! Ik kijk veel naar Paardenpraattv en Esra is een paradressuur ruiter.

Geplaatst op 19-01-2024 05:55:54

Tet zegt:


Tet
Leuke blog! Mijn moeder is paradressuur ruiter! Is heel mooi om mee te gaan op wedstrijd en te zien hoe die mensen, ondanks hun handicap, plezier maken met het paard!

Geplaatst op 19-01-2024 08:37:02

coekiewolf zegt:


coekiewolf
wat leuk dat zo iets is bedacht voor die mensen <3

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text