Blog » Ras in de spotlight: De Clydesdale

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Ras in de spotlight: De Clydesdale
Leuk dat je deze blog leest over het allernieuwste ras op My Horsez .. de Clydesdale!

Waar komt de Clydesdale vandaan?
De Clydesdale, afkomstig uit de vallei van de rivier Clyde in Schotland, is een bekend trekpaardenras dat in de 18e eeuw tot ontwikkeling kwam. Dit ras is een mooi voorbeeld van gerichte fokkerij. De basis voor dit ras is namelijk gelegd door lokale boeren die een behoefte zagen aan een sterk, betrouwbaar werkpaard voor landbouw en transport.

De oplossing vonden zij in het kruisen van hun inheemse paarden met zwaardere hengsten uit Engeland en Nederland. Dit proces van kruising en selectieve fok heeft geleid tot de ontwikkeling van de Clydesdale zoals wij die vandaag kennen!

De Engelse invloed op de Clydesdale
De invloed van Engelse paarden, met name van de Shire, op de ontwikkeling van de Clydesdale is groot. Shire-paarden, bekend om hun indrukwekkende grootte en kracht, brachten deze eigenschappen in de Clydesdale bloedlijn. De toevoeging van Shire genetica hielp bij het vergroten van de gestalte en het versterken van het spierstelsel van de Clydesdale, wat erg belangrijk is voor het zware werk waar Clydesdales voor werden ingezet. Deze kruising zorgde niet alleen voor een toename in grootte, maar verbeterde ook het uithoudingsvermogen en de werklust van het ras.

De Nederlandse invloed op dit mooie ras!
De kruising met Nederlandse paarden, waaronder de Friese paarden, introduceerde een ander scala aan gewenste kenmerken. De Friezen, bekend om hun elegante bewegingen en goede temperament, droegen bij aan de verfijning van de Clydesdale. Ze hielpen bij het verbeteren van de algemene lichaamsbouw en voegden een zekere gratie toe aan de bewegingen, wat de Clydesdale niet alleen geschikt maakte voor zwaar werk, maar ook voor vertoningen en parades. Vandaag de dag zijn er nog steeds parades waar Clydesdales de hoofdrol spelen!

Het eindresultaat!
De combinatie van Engelse en Nederlandse bloedlijnen heeft de Clydesdale zijn unieke karakteristieken gegeven. Dit omvat niet alleen hun grootte en kracht, maar ook de beroemde 'veren' aan hun benen, een kenmerk dat ook voorkomt bij Friese paarden. Deze genetische mix heeft de Clydesdale een opvallend uiterlijk gegeven, terwijl hun vermogen om zware lasten te trekken behouden bleef.

De populariteit van de Clydesdale verschilt met de tijd en verandert ook, vooral met de komst van de mechanisatie in de 20e eeuw. In plaats van echte PK kwamen er een hoop mechanische PK's. Dankzij de inzet van liefhebbers en fokkers blijft het ras wel voortbestaan. Organisaties zoals de Clydesdale Horse Society werken aan de promotie van het ras, het bijhouden van stambomen en het organiseren van evenementen om aandacht voor dit prachtige ras te behouden!

Ben jij van plan om de Clydesdale te gaan fokken?

Geplaatst op 20-02-2024 12:00:31

Empyrean zegt:


Empyrean
Blijft een super leuk ras, leuk zo'n aansluitende blog ook!  petje af naar Vulpes voor het design ook

Geplaatst op 20-02-2024 12:03:12

Novosti. zegt:


Novosti.
super mooie paarden!
ik ga zeker een poging doen om ze te fokken!!

Geplaatst op 20-02-2024 12:04:14

Neytiri. zegt:


Neytiri.
Super leuke blog weer, ik vond hem zeer ineteressant! Echt een super mooi design en een prachtig ras, maar omdat het zo beginnend is is het op mh best duur, dus als de prijzen dalen kom ik er zeker eentje halen!

Geplaatst op 20-02-2024 16:02:41

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Superleuke aansluitende bog!
Ik vind echt dat jullie jezelf overtroffen hebben!

Geplaatst op 21-02-2024 08:38:06

Avenoir zegt:


Avenoir
Een onwijs interessante blog!

Geplaatst op 21-02-2024 20:45:45

Vip4Picas zegt:


Vip4Picas
Ik wil er vooral in het echt 1🙈🙈 ok, ok, misschien 2🤣

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.