Blog » Fun Facts: Paardenhybriden

Deze blogpost is geschreven door: Serendipity

Fun Facts: Paardenhybriden!
Hoi! Deze blog heeft een heel interessant onderwerp, namelijk paardenhybriden! Dat zijn kruisingen tussen ezels, paarden en zebra’s, in allerlei combinaties: muildieren en muilezels heb je vast wel van gehoord, maar wist je dat een kruising tussen een paard en een zebra een zorse of hebra heet? En hoeveel van de volgende 5 feitjes kenden jullie al?

1. Hybride paarden zijn heel oud.
De oudste door mensen gefokte vorm komt uit Mesopotamië, een gebied in West-Azië, in het noorden van het Midden-Oosten. De Mesopotamiërs kruisten namelijk een gedomesticeerde ezel met een plaatselijke wilde ezel: deze kruising noemen wij een kunga.


Bron afbeelding: Agricolae, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
 
Ook muilezels zijn al best oud: zo schrijft Homeros rond 700 voor Christus over ze in zijn Ilias; ook in het Oude Testament komen ze voor. En natuurlijk komen deze kruisingen ook voor in het wild, hoewel dat vrij zeldzaam is.
 
2. George Washington, de eerste Amerikaanse president, hield heel erg van muildieren.
In 1799 waren er maar liefst 57 muildieren op zijn landgoed! Volgens Washington waren deze dieren perfect voor werk op de boerderij: ze konden evenveel werk doen als paarden, maar hadden daarvoor minder eten nodig. Verder hebben ze ook meer uithoudingsvermogen dan paarden en zijn ze atletischer dan ezels. Je kan je vast voorstellen waarom ze volgens Washington geschikter waren voor werk op zijn boerderij!
 
3. Vrijwel alle hybriden zijn onvruchtbaar.
Paarden hebben 64 chromosomen, ezels 62 en zebra’s iets tussen de 32 en 46, afhankelijk van de soort: simpel gezegd zorgt een kruising tussen de twee soorten voor een oneven aantal chromosomen of niet goed passende chromosomenparen. Hierdoor zijn ze niet vruchtbaar. Grappig genoeg kunnen Przewalskipaarden met 66 chromosomen en paarden wel vruchtbare nakomelingen krijgen: hierom worden deze ook niet tot verschillende soorten gerekend.
 
4. Het verschil tussen muildieren en muilezels.
Of zorses en hebra’s, of zonkeys en donkra’s. Hybriden hebben vaak twee namen: dit verschil is er om de soort van de ouders aan te duiden. Een muildier is bijvoorbeeld het kroost van een paardenmerrie en een ezelhengst: bij een muilezel is dit precies andersom. Er is een reden voor dit verschil in naamgeving: kruisingen lijken vaak meer op hun moeder dan hun vader. Er is dus wel degelijk verschil tussen muildieren en muilezels.
 
5. Zorses werden origineel gefokt om ziekte te voorkomen.
De Tseetseevlieg uit Afrika draagt vaak ziektes die dood bij dieren kunnen veroorzaken. Zebra’s worden echter niet gestoken door deze vlieg, mogelijk door hun unieke strepenpatroon. Dus, zebra’s en paarden werden gekruist in de hoop dat de vliegen de hele paardenkudde met rust zouden laten.
 
Leuk dat jullie deze blog hebben gelezen! Welke feitjes wisten jullie al? Hebben jullie nog leuke weetjes die ik heb gemist?


Bron afbeelding: The Zoologist: A Monthly Journal of Natural History, 4th series, publieke domein, via Wikimedia Commons.

Bron thumbnail: Fährtenleser, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Geplaatst op 18-04-2024 11:30:33

chou zegt:


chou
Wat een leuk en interessante blog! Ik zou hier graag meer over willen lezen. Iemand nog aanraders qua boeken/schrijvers/wetenschappers?

Geplaatst op 18-04-2024 14:01:29

Evi. zegt:


Evi.
Super cool

Geplaatst op 18-04-2024 16:05:33

Crepusculair zegt:


Crepusculair
Super leuke blog!

Ik was een keer in Bulgarije waar er een kudde wilde paarden was, met ook 1 ezel en 1 muildier/muilezel.
Misschien waren ze toch niet zo wild nu ik dit lees

Geplaatst op 18-04-2024 16:05:51

Fiyorudo zegt:


Fiyorudo
Wat gaaf!!

Geplaatst op 18-04-2024 17:45:43

-Zidane zegt:


-Zidane
Der staat een Quizzey vraag, en antwoord in. En dat is verboden 🤣

Geplaatst op 18-04-2024 17:46:54

-Tango zegt:


-Tango
Heel tof en interessant deze blog!

Geplaatst op 18-04-2024 19:22:49

Lilyroxy zegt:


Lilyroxy
Er zou eigenlijk zo'n diet moeten komen

Geplaatst op 20-04-2024 12:30:25

irenestijnen zegt:


irenestijnen
Quote -Zidane
Der staat een Quizzey vraag, en antwoord in. En dat is verboden 🤣
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.

klopt ja! dat viel mij ook al op!

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.