Blog » Discipline in de spotlight: Ringsteken

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Discipline in de spotlight: Ringsteken!
Deze blog gaat over Ringsteken, ook wel bekend als ringrijden. Dit is zo'n traditioneel spektakel dat je meeneemt terug in de tijd, terwijl je er middenin staat. Deze unieke traditie leeft in sommige delen van Nederland, Duitsland en Denemarken nog steeds! Het is super interessant om te zien hoe deelnemers, gezeten op een rijtuig of te paard, met een lans proberen een hangende ring te doorboren. En hoewel het wedstrijdelement onmiskenbaar is, draait het bij ringsteken net zoveel om het plezier en het behoud van een rijke culturele traditie.

Een schouwspel
Meerdere keren per jaar transformeren dorpsstraten en pleinen in podia waar dit schouwspel zich ontvouwt. Deelnemers, gehuld in prachtige kostuums, en hun paarden trekken de aandacht van een breed publiek. Het evenement is populair. De vaardigheden van de ruiter en het paard, de competitie en de traditie maakt dit evenement zo succesvol. Het is bijzonder hoe iets dat ooit begon als vermaak op jaarmarkten, zich heeft ontwikkeld tot iets fantastisch!

Verschillende soorten van ringsteken
Wat het ringsteken extra interessant maakt, zijn de verschillende varianten die je door het land heen vindt, elk met hun eigen regels en tradities.

1. Friesland!
In Friesland draait het om authenticiteit en historische getrouwheid. Deelnemers verschijnen in het traditionele Friese kostuum, compleet met krompanelen sjees en Friese paarden. De precisie waarmee ze de ringen proberen te steken, vaak met een houten pistooltje, getuigt van een diepe eerbied voor deze historische sport. Maar maak niet de fout te langzaam te rijden of in galop te gaan, want dat kost je punten!

2. Zeeland!
Zeeland biedt weer een heel ander beeld. Hier rijden mensen namelijk zonder zadel op een paard! Vanaf 12 jaar mogen mensen meedoen aan deze sport, als ze het kenmerkende tenue ook hebben. Ruiters dragen namelijk altijd een witte outfit met een oranje sjerp van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. Het doel van de sport is om met een lange stok, een lans, een kleine metalen ring van 38 mm te steken die aan een touw hangt. Dat is behoorlijk lastig, dus moet je goed oefenen! Tijdens wedstrijden kunnen deelnemers punten verdienen door ringen te steken. Als er een gelijke stand is, strijden de rijders verder door steeds kleinere ringen te proberen te pakken, wat voor extra spanning zorgt.

Ringsteken is meer dan een sport, het is ook een traditie. Als je ooit de kans hebt om naar een evenement te gaan, zal ik het je zeker aanraden! Heb jij wel eens iemand zien ringsteken of ringrijden?


Bron afbeelding links: Collectie / Archief : Fotocollectie Anefo door Pot, Harry / Anefo, via Wikimedia Commons.
Bron afbeelding rechts + thumbnail: Collectie / Archief : Fotocollectie Anefo door Noske, J.D. / Anefo, via Wikimedia Commons.

Geplaatst op 29-04-2024 09:23:10

donnelly zegt:


donnelly
oeh heel leuk! ik wil al een hele tijd naar zo'n evenement gaan alleen is het toch een hele klus om m'n niet-paarden-ouders daar van te overtuigen om me te voeren

Geplaatst op 29-04-2024 09:42:33

Sky_ zegt:


Sky_
Leuke blog!
Ik woon zelf al mijn hele leven in Zeeland en ga bijna elk jaar wel ergens kijken.Ā 
De echte traditie is met Zeeuwse trekpaarden, maar er doen nu ook veel andere rassen aan mee.
Altijd leuk om in de zomer naar te kijken!

Geplaatst op 29-04-2024 09:46:13

MarPaardenfan zegt:


MarPaardenfan
Super leuk !!
Ik kom eigenlijk elk jaar wel een paar weken in zeeland en ben zelf ook half Zeeuw. Ik heb altijd al gedroomd om het zelf een keer te mogen doen op zo'n mega trekpaard maar dat is helaas nog nooit gebeurd. Heel erg leuk blog !!

Geplaatst op 29-04-2024 09:51:14

NoukenLot zegt:


NoukenLot
Ik vind het echt heel leuk om te kijken ik woon ook al mijn hele leven in zeeland en de paarden van mijn opa doen ook best vaak mee aan wedstrijden.

Willen julie ook een blog maken over de strao dat is ook een hele leuke traditie die op schouwen-duiveland in zeeland gehouden word

Geplaatst op 29-04-2024 18:27:04

Jadore zegt:


Jadore
Wat leuk! Ik was ooit naar zeeland gegaan en er was een toernooi ringsteken bezig!
Zoo leuk!!

Geplaatst op 30-04-2024 13:42:56

horses74 zegt:


horses74
Leuke blog!!! Mijn nichtje wonen in zeeland en die helpen vaak met het verzorgen van de paarden en ze doen ook weleens zo'n wedstrijd op hun manegešŸ¤© ik zou het zelf ook wel een keer willen proberen!

Geplaatst op 30-04-2024 15:24:47

Saarderuiter zegt:


Saarderuiter
Ik vindt het een beetje zieligĀ 

Geplaatst op 30-04-2024 20:21:41

NoukenLot zegt:


NoukenLot
waarom vind je het zielig?

Geplaatst op 30-04-2024 20:23:07

Milousje zegt:


Milousje
Quote Saarderuiter
Ik vindt het een beetje zieligĀ 
šŸ ¦ Ga naar de oorspronkelijke reactie.


Het is echt niet zielig de meeste paarden vinden het super leuk ,ik doe het zelf ook.

Geplaatst op 30-04-2024 20:51:07

Lexus zegt:


Lexus
Ik kom uit Zeeland en ga elk jaar naar het ringrijden kijken. Het is zo leuk om te zien! Ik heb zelf ook 1x meegereden. Dat was echt een hele leuke beleving. Ben dan wel laatste geworden en heb dus een pol lepel gewonnen

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.