Blog » Fun Facts: Nomadenpaarden

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Fun Facts: Nomaden paarden!
Er zijn vele volkeren die traditioneel paarden houden. Enkele van deze volken hebben of hadden een nomadische leefstijl, waarin onze geliefde viervoeters een belangrijke rol speelden. Vandaar vijf feitjes over nomadenpaarden!

1. Het waarschijnlijk Eurasische nomaden waren die paarden hebben gedomesticeerd?
Ook hebben zij veel paardenspullen uitgevonden, waarvan we zelfs nu nu (vernieuwde) versies gebruiken! Denk aan hoofdstellen en zadels, 

2. Nomadenpaarden heel divers zijn?

Bij ‘nomadenpaard’ denken de meeste mensen aan de Arabische paarden gefokt door de Bedoeïenen. Er zijn echter heel veel rassen die hun oorsprong vinden in nomadische culturen! Andere bekende rassen zijn de Akhal Teke en Berber, maar ook het Mongools paard behoort hier onder. Een ander zeer bekend ras, dat vaak niet wordt gezien als nomadenpaard, is de Tinker. Deze werd echter gefokt door de Roma en Irish Travellers, die toen wel degelijk een nomadische stijl van leven hadden. Ook de tinker heeft dus een geschiedenis als nomadenpaard!

3. Nomadenpaarden relatief goed kunnen tegen extreme temperaturen?
Zo zijn de Arabische en Berberpaarden wat weerbaarder tegen hele warme temperaturen, met hun ranke lichaamsbouw en dunne vachten. Dit terwijl het Mongools paard, de Kazakh en de Ya*** pony’s, met hun meer gedrongen bouw en aanleg voor dikke wintervachten, geschikter zijn voor hele koude temperaturen.

Natuurlijk ligt het ook aan wat een paard gewend is, en betekent dat ze er in theorie tegen kunnen niet dat het ook prettig is voor het paard! Je in Nederland geboren Arabier, die weinig temperaturen boven de 20 °C ziet, kan bij een zomerse dag van 35°C alsnog niet zonder enige schaduw staan. 

4. Deze paarden vaak bekendstaan om hun kracht uithoudingsvermogen?
En langeafstands races daarom ook populair zijn in deze paardenculturen, met deze rassen! Een voorbeeld is de Mongol Derby, van wel 1000km. Daarnaast is de Arabier een super populair ras binnen de Endurance!

5. Nomadenvolken ook erg populair zijn in de media, zeker binnen het fantasy genre?
Zo zijn de Dothraki van de zeer populaire tv en boeken serie Game of Thrones / A Song of Ice And Fire, onder andere gebaseerd op verschillende (en nomadische) paardenculturen uit Eurasië. Ook in de boeken van de Grijze Jager is er een volk die hierop gebaseerd is, namelijk de Temujai. De Aiel van Wheel of Time, een andere populaire boeken én tv-serie, is gebaseerd op onder andere de Bedoeïenen. Helaas missen hier wel de paarden!


Bron afbeelding:  Museum of African Art, Belgrade, via Wikipedia commons

Geplaatst op 07-05-2024 06:46:32

donnelly zegt:


donnelly
oeh super interessant! ik wist ook niet dat de tinker een nomadisch paard was

Geplaatst op 08-05-2024 17:56:40

Crepusculair zegt:


Crepusculair
Ahh super interessante blog weer! Altijd leuk om iets nieuws te leren!

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.