Blog » Fun Facts: Dit kunnen paarden wel .. of niet!

Deze blogpost is geschreven door: Serendipity

Dit kunnen paarden wel… of niet!
Paarden en mensen zijn allebei zoogdieren, dus zoveel verschillen kunnen er niet zijn, toch? Dat valt toch vies tegen! Sterker nog: er zijn een hele hoop dingen die paarden wel kunnen en mensen niet, maar ook genoeg dingen andersom!

Paarden kunnen WEL goed zien in het donker
Ze hebben namelijk een soort reflecterende laag, de tapetum lucidum, in hun ogen, dat licht beter in de ogen leidt. Verder hebben ze een grotere pupil, waar meer licht door naar binnen kan komen en hebben ze relatief veel cellen in hun ogen die goed werken, ook met weinig licht! Wel kost het paarden meer tijd om zich aan te passen aan plotselinge veranderingen in de intensiteit van het licht.
 
Paarden kunnen NIET ademen via hun mond
Ze hebben een soort flapje, het strotklepje, in hun keelgat wat zich luchtdicht afsluit als ze niet aan het slikken zijn. Dit betekent overigens niet dat ze zich niet kunnen verslikken, want dat kan paarden wel degelijk overkomen.
 
Paarden kunnen WEL verbranden
Het is voornamelijk het pigment, dus de donkere vlekken, dat een paard beschermt tegen verbranden. Dit betekent dat de lichtere plekken op een paard, zoals het gezicht of de hoeven, waar paarden vaak witte aftekeningen hebben, het snelst verbranden en lichte paarden een groter risico lopen om verbrand te worden
 
Paarden kunnen NIET alle kleuren zien
Paarden hebben iets wat we dichromatisch zicht noemen: ze hebben geen kegeltjes voor rood/groen. Net zoals de meeste kleurenblinde mensen kunnen ze rood en groen dus niet goed onderscheiden. Geel, blauw en grijstinten kunnen ze wel goed herkennen.
 
Paarden kunnen WEL grijs worden
Natuurlijk worden schimmels op een latere leeftijd witter, maar ook oude paarden krijgen grijs haar zoals mensen dit krijgen. Vooral de ogen, oren en neus zijn veelvoorkomende plekken voor grijze haren, maar op andere plekken op de vacht kan het ook voorkomen.
 
Paarden kunnen NIET overgeven
Ze hebben een hele krachtige spier bij de ingang van de maag, die niet opent, ook niet bij hoge druk in de maag. De evolutionaire reden hiervoor is onduidelijk, al helemaal gezien veel andere zoogdieren wel kunnen overgeven, maar een mogelijke verklaring is dat paarden meestal goed weten welke planten ze wel en niet kunnen weten.
 
Paarden hebben WEL een heel goed geheugen
Uit studies blijkt dat paarden een mens dat ze goed kennen voor jaren blijven herinneren, ook als ze elkaar voor een hele tijd niet zien. Ook plaatsen en andere paarden kunnen ze verrassend goed onthouden.
 
Wist jij alle feitjes? Of zat er nog eentje tussen die je heel verrassend vond? Heb ik nog iets belangrijks gemist?

Geplaatst op 21-05-2024 07:14:02

Superjojo zegt:


Superjojo
Heel interessant! Het meeste wist ik al wel, maar toch wel leuk om dan een korte duidelijke uitleg te lezen van waarom wel of niet.
Dat van dat ze een goed geheugen hebben, wist ik niet, heel bijzonder om te lezen dat ze dingen echt heel lang kunnen herinneren! Ben alleen wel benieuwd hoe ze dat getest hebben.

Geplaatst op 21-05-2024 07:19:22

Jentelovehorse zegt:


Jentelovehorse
Leuk!

Geplaatst op 21-05-2024 09:14:30

Sunflxwer zegt:


Sunflxwer
Ooh, wat leuk!

Geplaatst op 21-05-2024 10:45:21

MissUnderstood zegt:


MissUnderstood
Dit soort dingen zijn altijd leuk 😃

Geplaatst op 21-05-2024 10:46:40

Rivendell zegt:


Rivendell
Interessant! 

Geplaatst op 21-05-2024 16:20:59

Vip4Picas zegt:


Vip4Picas
Paarden kunnen niet overgeven, niet enkel door de spier bij de maag, maar ook vanwege de slokdarm. De spieren in de slokdarm van een paard kan het voedsel enkel naar beneden 'knijpen', dit heet een peristaltische beweging. De slokdarm van een paard kan fysiek geen antiperistaltische beweging maken, die beweging kennen/kunnen die spieren niet. 

Geplaatst op 21-05-2024 16:27:32

rangeofcarmen zegt:


rangeofcarmen
Ooh, leuk zeg!

Geplaatst op 21-05-2024 20:47:05

TerrorGolla1989 zegt:


TerrorGolla1989
alles klopt! Zeker hebben paarden een goed geheugen! na 13 jaar kwam ik op mijn oude manege terug en het paard waar ik toen de tijd een klik mee had herkende me zo waar! Heb hem meteen geleaset 2 jaar maar helaas werd die te oud.

Nu ben ik alweer ruim een jaar niet geweest maar ik weet zeker dat hij me herkent!

Geplaatst op 21-05-2024 23:16:21

-Fiore zegt:


-Fiore
Wat een interessante en leuke blog om te lezen zeg! 

Geplaatst op 22-05-2024 00:02:55

chasinghoran zegt:


chasinghoran
Paarden kunnen wel verbranden, maar niet op hun hoeven hoor De kroonranden wel, maar de hoeven zullen (net als onze nagels) niet verbranden.
Het zal me alleen niet verbazen als hoeven wel ook zachter worden van uv, net zoals onze nagels.

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text