Blog » Een klein paardje in het zonnetje!

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Als je een aantal kleine rassen op zou moeten noemen, denk je waarschijnlijk aan de Shetlander, een minipaard of de Falabella. Daar gaat deze blog precies over! Het allerkleinste paardenras ter wereld, de Falabella.

Wat is een Falabella?
Wanneer je een kleine pony ziet, is dit niet meteen een Falabella paardje. Een Falabella heeft de juiste documenten, een erkende inschrijving bij het oude FSE -Falabella Stamboek Europe of het nieuwe stamboek EFS, European Falabella Studbook, nodig. Een paardje moet ook voorzien zijn van de bijbehorende DNA papieren. Dan pas mogen deze mooie mini’s zich een Falabella noemen.

Een Falabella wordt omschreven als een klein, zachtaardig, goedaardig ras. De bouw van een Falabella is heel anders dan bijvoorbeeld een Shetlander. De Falabella heeft een fijn, edel hoofd met grote ogen en kleine oortjes. Verder heeft een Falabella een evenwichtige bouw met een fijne botstructuur en een slanke buik. Een Shetlander-buikje kom je bij de Falabella dus niet vaak tegen!

Qua kleuren is de Falabella heel gevarieerd. Vaak is een Falabella zwart of bruin, maar vos, palomino, schimmel, pinto en zelfs appaloosa zijn voorbeelden van hoe een Falabella er ook uit kan zien.

Iets wat niet goed zichtbaar is, is dat de Falabella maar 17 wervels heeft. Normale paarden hebben 18 wervels, dus de Falabella heeft er eentje minder! Ook is het hart van de Falabella iets groter in verhouding tot zijn lichaam in vergelijking met andere rassen.

Het fokken van Falabella’s
Nederland en België hebben zo’n 58 eigenaren of fokkers van Falabella’s. Dat zijn er dus niet zoveel! Sowieso zijn er niet heel veel Falabella’s. In Europa zijn er maar ongeveer 400 raszuivere Falabella’s, dit zijn Falabella’s die in het stamboek staan.

Zeker omdat er dus zo weinig Falabella’s zijn is het belangrijk om inteelt te voorkomen. Het inperken van inteelt is zo belangrijk, omdat het een van de oorzaken is van erfelijke afwijkingen, verminderde vruchtbaarheid en een kortere levensverwachting. Zelfs een kleine inteelt in het fokken wordt afgeraden, om de bovenstaande gevolgen en om te zorgen dat de Falabella blijft bestaan.

Eerst denken, dan doen.
Omdat er zo weinig zuivere Falabella’s zijn, moeten fokkers echt zorgvuldig zijn. Het herstellen van inteelt of een verkeerde match kan een fokker vele generaties nog achtervolgen. Het is dus super belangrijk om bewuste keuzes te maken als je met dit ras gaat fokken.

Het stamboek heeft een inteeltcoëfficiënt, zo kan je kijken of merrie en hengst misschien verre familie zijn. Als je gaat fokken is dit belangrijk, want iedere mogelijke match moet van tevoren onderzocht worden, om te zorgen dat er geen, of een zo laag mogelijk percentage, inteelt plaats vindt. Een inteeltcoëfficiënt van <0,05 inteelt wordt als oké gezien, dan is het mogelijk om te fokken. Om dit allemaal te kunnen berekenen is het DNA nodig van de ingeschreven paarden. Het European Falabella Studbook is ook het enige stamboek in de wereld die al het DNA van de ingeschreven paarden heeft!

Als je vermoedt dat een Falabella merrie drachtig is, is dit lastig om vast te stellen. Als je er veilig achter wilt komen, dan kan je een echo laten maken op de helft van de dracht.

Heb jij wel eens kennis gemaakt met een Falabella? Of heb je interesse om verder te lezen?
Kijk dan eens op deze website, er staat een hoop informatie over de Falabella:

https://www.mijnfalabella.nl/ 

Bron thumbnail: Susan Eckholdt via Wikimedia commons

Geplaatst op 23-05-2024 15:09:12

Showtimelove zegt:


Showtimelove
Ik heb falabelas gezien en die waren groter dan mijn amaricanmini horse showtime  van 7 jaar oud

Geplaatst op 23-05-2024 16:11:24

-Mystica- zegt:


-Mystica-
Omg! Leuke vlog weer hoor!
Ons eigen paardje staat ook samen met een shet/falabella
Is elf een Ijslander mr kwa kleuren zijn ze echt exact hetzelfde!

Geplaatst op 23-05-2024 16:59:12

Noudel2008 zegt:


Noudel2008
oeh misschien is nieuw ras

Geplaatst op 23-05-2024 17:51:16

Showtimelove zegt:


Showtimelove
Nee de spoler is denk ik eerder de paint

Geplaatst op 25-05-2024 08:56:38

-Mystica- zegt:


-Mystica-
Is dit een tip

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text