Blog » Boek review: Aurea de wilde pony

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Boek review: Aurea de wilde pony
De boekenserie ‘Gouden Paarden’, geschreven door Christine Linneweever, is denk ik een literaire klassieker als het gaat om Nederlandstalige paardenboeken. De serie bestaat uit meerdere boeken die elk het levensverhaal van een paard vertellen. De boeken staan grotendeels los van elkaar, maar af en toe kom je kleine ‘easter eggs’ in andere boeken tegen. Zo komen bepaalde paarden elkaar eens tegen, of komen ze uiteindelijk zelfs te wonen op dezelfde plek. 

Ze zeggen ‘don’t judge a book by its cover’. Als je dat wel zou doen, dan is dit boek het eerste wat je eruit kiest, want die kaften zijn werkelijk prachtig! Zeker als je kijkt naar het vierde deel van de serie, ‘De ontsnapping van Rafal’. Ik bedoel maar: De kleuren, de compositie, de actie, de kleuren. Maar ook bij de nieuwe delen zijn de illustraties on-point. Er zijn weinig kinderboeken die zulke realistische, maar met een duidelijke herkenbare stijl, kunstwerken laten zien. Alleen daarom zou je het boek al willen kopen!

De boekenserie begon met ‘Aurea de wilde pony’, absoluut mijn favoriete boek als kind. Mijn moeder had het boek zien liggen: Een grotendeels roze kaft, met een gouden pony erop. Ja, dat leek wel iets voor haar paardengekke dochter. Het boek was binnen een mum van tijd uit, en is daarna zeker een aantal keer opnieuw gelezen. 

Aurea wordt geboren in een Engels natuurreservaat. Om de zoveel tijd worden een aantal pony’s uit de kudde gevangen en meegenomen. Uiteraard valt Aurea, met haar gouden vacht, gelijk op. Waar normaal wildbeheer paarden met mooie kleurtjes graag laat staan zodat er uiteindelijk allemaal veulentjes met ook leuke kleurtjes komen, denken ze hier vooral op kortere termijn: Die mooie pony gaat met mee! 
Zo wordt Aurea een vrachtwagen ingejaagd, en uiteindelijk verkocht op een veiling. Daar wordt ze verkocht naar Nederland en beleerd. Ze komt allemaal mensen tegen: De ene lief, de ander minder lief. Een van die mensen weet gelukkig haar naam te raden. Immers lijkt Aurea op Aurum, en dat betekent goud. Heel logisch dus. 

Paardenverhalen zijn zelden heel origineel. Het zal dan ook niemand wat verbazen als Aurea opgekocht wordt door een meisje dat vooral denkt aan medailles en eigenlijk niet zo aardig is. Gelukkig loopt er op stal ook iemand rond die helemaal dol is op Aurea! Rara, hoe gaat dat eindigen?

Ondanks dat het verhaal vrij cliché is, is het voor (paardengekke) kinderen een super leuk boek om te lezen, en ik ben er dan ook heilig van overtuigt dat elk pennymeisje dit boek in haar kast moet hebben staan, of tenminste een keertje moet lenen van de bieb. En stiekem kan het voor de ‘jong van hart’ volwassenen onder ons ook nog wel vermakelijk zijn!

Geplaatst op 30-05-2024 09:42:49

asmodeus zegt:


asmodeus
oh wat leuk dit! vroeger als kind deze serie echt zo graag gelezen, andere boeken zijn ook zeker aanraders!

Geplaatst op 30-05-2024 10:41:12

Rubytje197 zegt:


Rubytje197
OMG ik heb dat boek!!!!!!!!! Aaaaaaa!!!

Geplaatst op 30-05-2024 11:01:45

-Divergent zegt:


-Divergent
Dat boek was idd ook mijn allereerste gouden paarden serie boek
Echt een aanrader, elk verhaal komt uiteindelijk samen met alle andere boeken

Geplaatst op 30-05-2024 11:07:17

Sofeevee_utah zegt:


Sofeevee_utah
Ik heb zelf de hele serie in mijn kast staan. Ik ben er heel erg blij mee, want het zijn hele goede boeken.

Geplaatst op 30-05-2024 11:47:31

-Halcyon zegt:


-Halcyon
Deze serie is zo goed, inmiddels 20, maar haal nog steeds de nieuwste boeken. Alleen mijn ontbrekende boeken nog een keer aan gaan vullen.

Geplaatst op 30-05-2024 11:48:56

Amarinske zegt:


Amarinske
Ik heb deze serie zo vaak gelezen! Samen met Heartland mijn favo!

Geplaatst op 30-05-2024 11:52:33

Bellaaa zegt:


Bellaaa
Jaaa, de gouden paarden serie is zeker een aanrader! Ik heb hem zo vaak gelezen  Deze is zeker een van mijn favo's!

Geplaatst op 30-05-2024 12:15:13

Mercurial zegt:


Mercurial
Oohh, ik vond deze boeken zo fantastisch toen ik 10 was! Ik had er toen een aantal en echt tig keer gelezen, maar het verhaal van Aurea vond ik zò zielig. Voor mij was het echt hartverscheurend dat ze bij haar familie weg werd gehaald, maar het had toch wel weer een mooi einde. 

Geplaatst op 30-05-2024 13:06:00

Superjojo zegt:


Superjojo
Jaa, ik herinner me dit verhaal nog, echt heel leuk. heb de hele serie gelezen, ben er echt groot fan van!

Geplaatst op 30-05-2024 13:17:24

HaydenSharky zegt:


HaydenSharky
Jaa! Ik hou echt van die serie, kan er nu zelfs nog geen genoeg van krijgen haah

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

you_are_visiting_myhorsez

seo_text