Blog » Ras in de spotlight: het Mongoolse paard

Deze blogpost is geschreven door: Luminescence

Ras in de spotlight: het Mongoolse paard
Hoi! Vandaag gaan we het hebben over een van de oudste en meest invloedrijke rassen ter wereld, een paard met een enorm uithoudingsvermogen en een enorme impact op de geschiedenis, wat een belangrijk onderdeel is van de cultuur van miljoenen mensen… Vandaag gaan we het hebben over het Mongoolse paard!
 
Oorsprong
Het Mongoolse paard wordt algemeen beschouwd als een van de oudste paardenrassen ter wereld: sommigen claimen dat het ras meer dan 120 duizend jaar oud zou kunnen zijn! Hoewel het lastig is om zover terug te kijken, is de ‘genetische diversiteit’ in het ras groot: de paarden verschillen dus onderling heel erg van elkaar! Dit zou kunnen wijzen op een lange geschiedenis, waarin veel extra mutaties opgedoken zijn. Hoe dan ook: het Mongoolse paard was zeker een van de eerste paarden die bereden werd. Historisch onderzoek wijst ernaar dat de Mongoolse nomaden het paardrijden rond 2000 voor Christus al kenden: dat is maar liefst 2000 jaar voor de geboorte van Jezus!
 
Karakteristieken
Het Mongoolse paard mag dan een paard heten, qua grootte is het meer een pony: schofthoogte is tussen de 122 en 142 centimeter. Maar voor die kleine grootte maakt dit ras op in uithoudingsvermogen: de paarden kunnen over enorme afstanden blijven galopperen. Gezien de enorme diversiteit in het ras is het niet verrassend dat er de eigenschappen per regio verschillen: de paarden in de bergen zijn gemiddeld kleiner, terwijl de steppepaarden juist lang en snel zijn. Wat betreft de kleur wordt alles geaccepteerd in het ras, maar bruin, vos, zwart, valk en palomino komen het meest voor.

Bron afbeelding: Аркадий Зарубин, onder CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
 
Het leven van een Mongools paard
Waar de meeste gedomesticeerde rassen in een stal of een paddock staan, is dat voor het Mongoolse paard niet het geval: deze paarden lopen vaak vrij rond en leven van het gras en water dat ze onderweg vinden. In de strenge winters die de steppes kennen kan dat flink pittig zijn! Vaak grazen ze enkele kilometers weg van hun nomadische eigenaren. Door de vrije leefwijze van zo’n paard is het zeer goedkoop om er een aantal te houden, wat erg belangrijk is voor het nomadische deel van de Mongoolse bevolking. Voor hen zijn de paarden de primaire vorm van transportatie en tevens een belangrijke bron van melk en vlees.
 

Bron afbeelding: Brücke-Osteuropa, in het publieke domein, via Wikimedia Commons.
 
Fun facts!
    1. Uit genetische analyse blijkt het Mongoolse paard een link te hebben met een heel aantal bekendere rassen, zoals de Fjord en de IJslander, maar ook de Exmoor, Connemara en Shetlander. Mogelijk is het Mongoolse paard door Zweedse handelaren vanuit Rusland geïmporteerd. Vanaf dat punt zou het zich verder verspreid hebben over Europa.
    2. De belangrijkste tak van de paardensport in Mongolië is het racen, maar dat is anders dan we hier gewend zijn. Races kunnen hier meer dan 30 kilometer zijn, een afstand die grotendeels in galop wordt afgelegd. Deze races zijn een echt element van de cultuur: gezien paarden houden zeer goedkoop is, kunnen mensen uit alle bevolkingslagen meedoen en zijn de races dus zeer populair. Paardenraces zijn in Mongolië de een-na-grootste sport!
    3. Paarden zijn niet alleen belangrijk in de Mongoolse cultuur, maar ook in haar geschiedenis: de Mongolen waren namelijk zeer oorlogszuchtig in de vroege 13e eeuw en hadden een gigantisch rijk, wat betreft oppervlakte tweede aan alleen het Britse rijk. Deze militaire successen dankte ze aan de zeer succesvolle cavalerie. Iedere soldaat had gemiddeld 3-4 paarden, waartussen ze wisselden als hun rijpaard moe begon te worden. Hoewel het Mongoolse paard dankzij haar kleine grootte niet heel snel is, heeft ze wel een gigantisch uithoudingsvermogen. Door geregeld te wisselen en de paarden niet al te veel te belasten kon dit uithoudingsvermogen uitstekend benut worden, waardoor het Mongoolse leger zeer mobiel is.
 

Bron afbeelding: 三猎, onder CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
    4. Voor de Grijze Jagers lezers onder ons, de Temujai en hun paarden zijn geïnspireerd op de Mongoolse nomaden! Gezien de paarden van de Grijze Jagers afstammen van het Mongoolse paard, behoren Trek, Abelard en al die bekende namen tot dit prachtige ras!
 
Wat leuk dat je deze blog hebt gelezen! Vinden jullie dit ras net zo interessant als ik? Hadden jullie al gehoord van het ras voor deze blog, of stond er hier juist helemaal niets nieuws in? Laat het zeker weten in de comments!
 

Bron afbeelding: Steven Burt, onder CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Bron thumbnail: Аркадий Зарубин, onder CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Geplaatst op 19-08-2024 12:56:15

Jentelovehorse zegt:


Jentelovehorse
Weer een leuke en interessante blog!

Geplaatst op 19-08-2024 17:16:24

irenestijnen zegt:


irenestijnen
ik heb een vriendin die uit mongolië komt dus ik zag dat en wilde het gelijk lezen!

Geplaatst op 19-08-2024 18:41:54

Summertime24 zegt:


Summertime24
Leuke blog weer!

Geplaatst op 19-08-2024 18:45:48

Julia-Urcal zegt:


Julia-Urcal
En waneer komt dit ras op MH;)

Geplaatst op 19-08-2024 23:20:19

meiske830 zegt:


meiske830
Superleuk 

Geplaatst op 20-08-2024 07:59:13

Superjojo zegt:


Superjojo
Dees vind ik echt superleuk! Ik denk dat ik maar naar Mongolië ga verhuizen.
Ik dacht vóór weetje vier al van hé van die paarden stammen de Jagers paarden af. Binnenkort komt deel 18 uit, dus eens zien wat er dan van de Temujai en hun paarden komt. Wel jammer dat het vijanden zijn en dat ze volgens John Flanagan niet zo liefdevol omgaan met hun paarden...

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.