Blog » Discipline in de spotlight: Endurance

Deze blogpost is geschreven door: Asterope

Discipline in de spotlight: Endurance!
De blog van vandaag gaat over een hele leuke discipline, namelijk endurance! Heb jij nog een discipline waar echt een blog over moet komen, laat het weten in de reacties. Veel plezier met lezen!

De roots van endurance liggen in de noodzaak de mens om snel en effectief grote afstanden te overbruggen te paard. Dat was vroeger, nu zijn endurancewedstrijden ontstaan uit georganiseerde cavaleriesporten en langeafstandsraces. Deze wedstrijden hebben zich ontwikkeld tot een internationaal erkende sport met gestructureerde regels en kampioenschappen. De discipline werd populair in de Verenigde Staten in de jaren '50 van de vorige eeuw en heeft zich sindsdien wereldwijd verspreid.

Hoe zitten de wedstrijden in elkaar?
Enduranceraces variëren in lengte, maar ze zijn vaak langer dan 50 kilometer. In sommige wedstrijden wordt er zelfs 160 kilometer of meer op één dag afgelegd! Deze races worden niet op een gesloten circuit gehouden, maar vinden plaats op een natuurlijk terrein. Zoals in het bos, op bepaalde wegen en paden en soms zelfs in de woestijn. Het gaat niet alleen om pure snelheid; de gezondheid en het welzijn van het paard staan centraal. Dierenartscontroles zijn een cruciaal onderdeel van de wedstrijd, waarbij paarden worden gecontroleerd op hun fitheid om de race voort te zetten. Het is natuurlijk best zwaar om zo veel te lopen!

Om een wedstrijd succesvol af te ronden moeten ruiter en paard in balans zijn en een slimme racestrategie hebben. Er moet rekening gehouden worden met het terrein, het weer en de conditie van het paard. Voeding, tempo en hydratatie zijn super belangrijk als je de race wilt uitrijden.

Training en voorbereiding.
Trainen voor een wedstrijd vereist een zorgvuldige opbouw van de conditie van het paard, met een focus op cardiovasculaire fitheid, spierkracht en flexibiliteit. Dat zijn oefeningen die je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren én goed zijn voor je hart. Ook de ruiter moet fysiek voorbereid zijn, gezien de lange uren in het zadel en de noodzaak om in verschillende omstandigheden efficiënt met het paard te communiceren. Naast fysieke training is kennis van voeding, eerste hulp en veterinaire zorg essentieel.

Is endurance iets voor jou?
Als je een ervaren ruiter bent die op zoek is naar een nieuwe uitdaging kan endurance iets voor jou zijn! Deze discipline combineert de liefde voor paardrijden met het avontuur van het verkennen de natuur. Je vaardigheden in én buiten het zadel worden getest. En vergeet de training niet!

Ben jij bekend met endurance of heb je wel eens een wedstrijd gereden?


Het Franse endurance team tijdens de Wereldruiterspelen van 2014 in Normandië.
Bron afbeelding: Nadine TOUDIC via Wikimedia commons

Geplaatst op 01-03-2024 15:34:52

Mecay zegt:


Mecay
Deze discipline is echt een aanrader! Ik heb met mijn oude pony volop getraind voor de endurance, en met 1 wedstrijd meegedaan in de Veluwe voor de leuk. Mocht ik ooit nog gaan rijden zal ik zeker deze tact kiezen! De combinatie van rijden en de natuur is gewoon amazing. En het trainen ernaar toe is ook zeker uitdagend omdat het wel belangrijk is om je paard heel erg in de gaten te houden. Denk echt aan het werken met schema’s, hoeveel minuten draven en vooral ook waar etc. Zeker het proberen waard

Geplaatst op 01-03-2024 23:07:44

Vip4Picas zegt:


Vip4Picas
Quote Mecay
Deze discipline is echt een aanrader! Ik heb met mijn oude pony volop getraind voor de endurance, en met 1 wedstrijd meegedaan in de Veluwe voor de leuk. Mocht ik ooit nog gaan rijden zal ik zeker deze tact kiezen! De combinatie van rijden en de natuur is gewoon amazing. En het trainen ernaar toe is ook zeker uitdagend omdat het wel belangrijk is om je paard heel erg in de gaten te houden. Denk echt aan het werken met schema’s, hoeveel minuten draven en vooral ook waar etc. Zeker het proberen waard .
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.


'Mijn' ruiter had een draver, dus draven kostte minder moeite dan galopperen, dus veel draven hield haar hartslag mooi laag. Je moet de sterke punten van je paard goed leren kennen. Daar moet je je voordelen uit halen. 

Geplaatst op 07-03-2024 07:52:09

Elephant zegt:


Elephant
Quote Vip4Picas
Quote Mecay
Deze discipline is echt een aanrader! Ik heb met mijn oude pony volop getraind voor de endurance, en met 1 wedstrijd meegedaan in de Veluwe voor de leuk. Mocht ik ooit nog gaan rijden zal ik zeker deze tact kiezen! De combinatie van rijden en de natuur is gewoon amazing. En het trainen ernaar toe is ook zeker uitdagend omdat het wel belangrijk is om je paard heel erg in de gaten te houden. Denk echt aan het werken met schema’s, hoeveel minuten draven en vooral ook waar etc. Zeker het proberen waard .
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.


'Mijn' ruiter had een draver, dus draven kostte minder moeite dan galopperen, dus veel draven hield haar hartslag mooi laag. Je moet de sterke punten van je paard goed leren kennen. Daar moet je je voordelen uit halen. .
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.


Ik heb ook endurance gereden met mijn draver  En ook nog eens een draver met een hele slechte galop. Alle wedstrijden heb ik dravend afgelegd. 85 km draven, dat is pas een aanslag op je buikspieren

Reageer

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.