Blog » Fun Facts: Paardensport op de Olympische Spelen

Deze blogpost is geschreven door: HolyCow

Fun Facts: Paardensport op de Olympische Spelen
De Olympische Spelen zijn druk bezig. De eventing is al gereden, maar de medailles voor springen en dressuur moeten nog verdeeld worden. Wisten jullie het volgende al over paardensport op de Olympische Spelen?

1. Paardensport wordt vertegenwoordigt met 3 verschillende disciplines
Tegenwoordig zijn er 3 disciplines die tot de paardensport behoren: Eventing (bestaande uit een dressuurproef, een cross-country parcours, en één of twee springparcoursen), springen, en dressuur. 

2. Nederland een rijke Eventing-historie heeft op de Olympische Spelen
Waar nu eventing-Nederland kan juichen om een (fantastische!) 9e plaats, zou deze prestatie vroeger niet heel bijzonder zijn geweest. In 1924, 1928 en 1932 haalde Nederland in de eventing namelijk gewoon gouden medailles! Nu is eventing al even onze zwakste discipline, maar gelukkig klimmen we langzaamaan weer een beetje op.

3. De olympische ‘paardensport’ disciplines over de tijd heen flink veranderd zijn?
In 1900 verschenen paarden voor het eerst op de moderne Olympische Spelen, met verschillende onderdelen: Een springparcours; “High Jump” waarbij paarden zo hoog mogelijk moesten springen; “Long Jump” waarbij er steeds wijdere sprongen genomen nemen; “Hacks and Hunter Combined” waarbij de combinaties beoordeeld werden op hun rijvaardigheden tijdens de stap, draf, galop, en wat kleine sprongen (hierbij mochten vrouwen overigens ook deelnemen!); en vierspan rijden. Daarnaast werd ook Polo gespeeld. Paardrijden werd echter meteen weer uitgesloten als discipline, met een uitzondering voor Polo in 1908. Gelukkig mocht de paardensport in 1912 weer terugkomen met de disciplines van Dressuur, Springen en Eventing / Military / Samengestelde wedstrijd. 

Een andere discipline die ooit voorkwam is Voltige: Dit werd in 1920 één keer gehouden.
Overigens mocht niet iedereen meedoen, de paardensport was toen (al) vrij elitair: Voor 1952 mochten alleen mannen van de hogere sociale klassen en officieren meedoen. Na 1952 verviel deze regel, en mochten vrouwen meedoen aan de dressuur. Vrouwen mochten pas vanaf 1956 meedoen met springen, en pas vanaf 1964 mochten ze deelnemen in Eventing. 

4. Paardensport nu nog zit verborgen in een andere sport?
In de moderne pentathlon moeten deelnemers namelijk ook een springparcours doorlopen! Deze tak van sport is gebaseerd op de vaardigheden die een cavalerie soldaat moet hebben om te ontsnappen uit een vijandelijk gebied. De moderne pentathlon bestaat daarom uit 5 onderdelen: Schermen, zwemmen, paardrijden, hardlopen en pistoolschieten. 

Er is echter discussie over de springproef van de moderne pentathlon. Deze werd aangewakkerd nadat een deelneemster op zeer onsportieve wijze omging met haar weigerende paard. De vormgeving van het event geeft een flink risico voor het dierenwelzijn, en daarnaast is de geluksfactor voor atleten te groot: Er worden random paarden toegewezen aan de atleten, en je resultaat is sterk afhankelijk van of dat paard een goede/slechte dag heeft en hoe de ruiter voor je het paard heeft gereden. (Al valt het natuurlijk wel op dat de atleten die vaker dan maandelijks of 1x per week rijden in hun trainschema hebben zitten, dit probleem een stuk minder lijken te hebben)

De vraag is dus of paardrijden nog een onderdeel blijft van de moderne pentathlon, en zoja: hoe. Er zijn al verschillende opties genoemd, zoals het paardenonderdeel onderbrengen bij de FEI (de overkoepelende organisatie voor de paardensport) die meer ervaring zou hebben met het waarborgen van dierenwelzijn, maar ook de sprongen lager maken of de springproef vervangen met een dressuurproef. 
Mocht de springproef toch vervangen worden, komt er mogelijk een obstakelloop (zonder paarden) voor in de plaats! 

5. De Nederlandse ruiter Anky van Grunsven de op een-na-beste medaillewinnaar is binnen de paardensport?
Met 9 medailles, waaronder 3 gouden medailles, kun je wel stellen dat zij succesvol was op de Olympische Spelen. Op plek 1 staat de Duitse Isabell Werth, met 10 medailles waarvan maar liefst 6 gouden medailles. 
Op plek 3 staat eveneens een Duitser: De in klassieke dressuur welbekende Reiner Klimke met 8 medailles waaronder eveneens 6 gouden medailles. Zijn dochter, Ingrid Klimke, is overigens ook een zeer succesvol ruiter: Ze heeft meerdere team-medailles behaald in de Eventing én was voor Paris 2024 bíjna gekwalificeerd voor de dressuur. Een hele goede prestatie!

Geplaatst op 01-08-2024 23:02:34

fridaydepony zegt:


fridaydepony
intresant wist ik nog nie

Geplaatst op 02-08-2024 06:08:57

EloQuence zegt:


EloQuence
Interessant  enkel jammer dat jullie de weetjes over de Belgische tak van deze sport niet benoemen. We doen het bv dit jaar heel erg goed en hebben ook best wel wat op onze palmares staan. Veel van de paarden die meedoen zijn van Belgische fokkerijen en dus van Belgische afkomst.

Geplaatst op 02-08-2024 08:36:13

Jell2 zegt:


Jell2
Interesant

Geplaatst op 02-08-2024 08:43:38

Elephant zegt:


Elephant
Wat een leuke blog!  

Geplaatst op 02-08-2024 10:04:29

--Nova-- zegt:


--Nova--
Instresant!
Alleen wel jammer dat er geen Belgische weetjes zijn.

Geplaatst op 02-08-2024 10:12:02

chasinghoran zegt:


chasinghoran
"Paardensport nu nog zit verborgen in een andere sport?"

Niet helemaal lekker genederlandsd dat


Overigens wil ik de 4e plek van het Belgische eventeringteam ook wel even benoemen, want dat is ook een flinke prestatie. Die vond ik zeker in de cross erg sterk!

Geplaatst op 02-08-2024 16:44:24

Siena. zegt:


Siena.
Quote chasinghoran
"Paardensport nu nog zit verborgen in een andere sport?"

Niet helemaal lekker genederlandsd dat


Overigens wil ik de 4e plek van het Belgische eventeringteam ook wel even benoemen, want dat is ook een flinke prestatie. Die vond ik zeker in de cross erg sterk!
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.


als je er voor zet: wist je dat? dan klopt t wel lijkt me

Geplaatst op 05-08-2024 13:43:44

Bubbl3s zegt:


Bubbl3s
Quote Siena.
Quote chasinghoran
"Paardensport nu nog zit verborgen in een andere sport?"

Niet helemaal lekker genederlandsd dat


Overigens wil ik de 4e plek van het Belgische eventeringteam ook wel even benoemen, want dat is ook een flinke prestatie. Die vond ik zeker in de cross erg sterk!
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.


als je er voor zet: wist je dat? dan klopt t wel lijkt me
🠦 Ga naar de oorspronkelijke reactie.

Dan klopt het alsnog niet xd

Die zit en verborgen moeten gewoon andersom.

Daarnaast, leuke blog alleen jammer dat het er geen weetjes zijn over de Belgen.

Geplaatst op 11-08-2024 15:19:19

Conaire. zegt:


Conaire.
Superleuke blog ik was toevallig precies op vakantie in Frankrijk onder de Olympische spelen! 

Reageren

Log in om te kunnen reageren!

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.