My Horsez - Wiki - Western en westerntalent

Wiki » Paarden » Western en westerntalent

WesternNaast dressuur en springen, kan je ook de specialisatie 'western' rijden op My Horsez! Dit werkt echter wel iets anders dan dressuur en springen. Er wordt ongeveer elke maand 4 westernwedstrijden georganiseerd met daarbinnen verschillende klasses. Elk lid kan zich voor maximaal één klasse inschrijven en meedoen met één paard. Bezoek hier de westernpagina.


Wanneer speel ik western vrij?

Je kan western rijden als je:

Specialisatie western kiezen


Je paard western inrijden

Voordat je western kan rijden met je paard, dien je eerst western als specialisatie te kiezen. Dit doe je doormiddel van je paard in te rijden voor western. Dit kan je doen op de westernpagina onder 'Inrijden'.
Let op: als je eenmaal start met inrijden, kan je de specialisatie van je paard niet meer veranderen.

Westernwedstrijd soorten


Ongeveer 4x per maand wordt een westernwedstrijd aangekondigd op de homepagina doormiddel van een banner. Daarnaast kan je ook altijd naar Buffaloo > Saloon om te kijken of er westernwedstrijden zijn. Er zijn 2 verschillende soorten western wedstrijden.

Western uitdaging

Een western uitdaging is een kleine westernwedstrijd waarbij je 2 dagen de tijd hebt om te trainen voor de uitdaging. Een western uitdaging komt 3x per maand voor.

Westernwedstrijd

Bij een westernwedstrijd heb je 7 dagen om te trainen. Een westernwedstrijd komt 1x per maand voor.

Verdeling per maand

Western wedstrijd: ma-zo
Western uitdaging 1: vr-za
Western uitdaging 2: di-wo
Western uitdaging 3: zo-ma

Fases western

Een westernwedstrijd heeft 3 verschillende fases, namelijk de volgende:

 • Inschrijffase
  De inschrijffase duurt een week, in die week kan je nog niet beginnen met de wedstrijd. Bij het inschrijven kan je zien tot wanneer de inschrijffase duurt, na deze fase begint de wedstrijd en kan je daadwerkelijk gaan trainen. Een inschrijving is pas geldig als je minimaal 35 punten hebt behaald. Als je deze minimale 35 punten hebt kun je pas tuig kopen en dekken met westerntalent.
 • Trainfase
  Na de inschrijffase begint de trainfase die een week duurt, bij deze fase is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten haalt met de trainingen om zo hoog mogelijk te eindigen. Elke dag zijn er verschillende disciplines en zal je een manier moeten vinden om zo veel mogelijk punten te halen, het is namelijk ook mogelijk om geen punten of minpunten te krijgen. Als deze fase voorbij is komt de uitslag en prijsuitreiking.
 • Uitslag en prijsuitreiking fase
  Na de train fase komt de uitslag en zal je kunnen zien hoe hoog je bent geëindigd en of je bij de beste leden/paarden hoort die meededen aan de wedstrijd.

Western klasses

In de western zijn er 3 verschillende klasses, namelijk Rookie, Amateur en Expert. Hoe hoger de klasse waarin je meedoet, hoe beter en specialer de prijzen zijn die je kan winnen. Wel wordt het elke klasse lastiger om te winnen.

 • Rookie is de beginnersklasse, hieraan kan je meedoen als jij minimaal level 6 bent en jouw paard beleerd is voor western. De beste 50% van de actief deelnemende ruiters winnen.
 • Amateur is de klasse na de beginnersklasse, hieraan kan je meedoen als jij minimaal level 7 bent en jouw paard een keer de Rookie klasse heeft gewonnen. De beste 25% van de actief deelnemende ruiters winnen.
 • Expert is de hoogste klasse en komt na de Amateur klasse. Hieraan kan je meedoen als jij minimaal level 8 bent en jouw paard een keer de Amateur klasse heeft gewonnen. De beste 15% van de actief deelnemende ruiters winnen.


Inschrijffase

Ongeveer 4x per maand wordt een westernwedstrijd aangekondigd op de homepagina doormiddel van een banner. Daarnaast kan je ook altijd naar Buffaloo > Saloon om te kijken of er westernwedstrijden zich in de inschrijffase bevinden.

Vervolgens kan je je inschrijven voor deze wedstrijd en je paard beleren en trainen op de speciale westernpagina die dan beschikbaar is. Je hebt een bepaald aantal dagen om je paard te trainen (verschilt per soort wedstrijd, zie 'Westernwedstrijd soorten', daarna wordt de wedstrijd gereden.

Inschrijfeisen

Om mee te kunnen doen aan een westernwedstrijd moet je paard voldoen aan de volgende eisen:

 • Western ingereden (hiervoor heb je een longeercirkel nodig op je stal)
 • Op stal staan
 • Westerntuig op hebben (zadel, hoofdstel, pad)
 • Geen honger/dorst
 • Gezond & gevaccineerd
 • Hoefkwaliteit 50% of hoger
 • Eisen die voor die specifieke klasse gelden (Zie: 'Western klasses')

Deze eisen gelden ook als de westernwedstrijd zich in de train fase bevindt. Een paard die ingeschreven staat voor de wedstrijd kan gedurende de hele wedstrijd (tenzij afgelast) niet in de weide gezet worden.

Om een wedstrijd door te kunnen laten gaan moeten er minimaal 10 deelnemers ingeschreven staan per klasse. Er is geen maximum aantal deelnemers.

Train fase

Zodra de wedstrijd bij de train fase is aangekomen kan je gaan trainen op de westernpagina (te vinden via Buffalloo > Saloon). Er zijn verschillende soorten westerntrainingen en het verschilt per dag welke twee trainingen je kan doen. Normale trainingen zijn beschikbaar vanaf 150 coins per training. Hieronder staan de verschillende trainingen uitgelegd:

 • Basis: De basis is belangrijk! Je krijgt +1 train punt per keer en kan elke 2 minuten trainen. Er is altijd een kleine kans dat je paard een bok geeft en een half uur niet kan trainen.
 • Reining: Deze training is zwaar voor je paard, maar wel heel effectief. Je krijgt +5 train punten per keer. Hierna moet je 5 minuten wachten. Echter hoe vaker je deze training achter elkaar doet, hoe groter de kans dat de training mislukt. Uiteindelijk kan je paard zelfs helemaal gaan staken, waardoor je een tijd niet meer kan trainen.
 • Trail: Deze training vereist veel denkvermogen van je paard en daarbij ook nog een goede dosis concentratie. Deze training zal regelmatig mislukken... Echter als het lukt is de ervaring erg waardevol en krijg je direct +5 punten! Helaas kun je met deze training ook minpunten krijgen, als de training niet goed lukt. Je paard kan deze training niet vaker dan 10x achter elkaar doen, als je het hierna alsnog probeert, zal hij stil gaan staan en niks doen voor een half uur.
 • Pleasure: Deze training is vrij lang, wel 14 minuten! Je krijgt +5 train punten per keer. Deze training gaat je paard goed af, de kans dat de training mislukt is niet zo groot.
 • Cutting: Een spannende training! Als je paard de training goed doorstaat, krijg je +7 punten! Echter is de kans aanwezig dat je paard schrikt van de koeien en dan zul je je paard wel wat meer tijd moeten gunnen om de training af te ronden. Ook zal de training niet altijd lukken. De training duurt normaal 5 minuten.
 • Horsemanship: Hoeveel punten je voor deze training krijgt, hangt er vanaf hoe goed de training ging! Dit kunnen er 1, 2 of 3 zijn. De training duurt 5 minuten. Deze training lukt in principe altijd.
 • Halter: Deze training duurt 3 minuten en levert +1 trainpunt op.
 • XL trainingen: XL trainingen zijn vergelijkbaar met hetzelfde type gewone training, behalve dat ze 3x zo lang duren en dus ook 3x zoveel (plus of min)punten opbrengen. XL trainingen zijn aanwezig vanaf 1 pluscoin.

Uitslag en prijsuitreiking fase


Prijzen

De prijzen die je kan winnen verschilt per keer en per klasse. Bij de inschrijffase kan je al wel per klasse zien wat je kan winnen. Omdat het bij de hogere klasses lastiger is om te winnen, zijn de prijzen daardoor zeldzamer en waardevoller bij deze klasses.

Westerncoins

Naast het te winnen item kan je ook iets anders verdienen als je aan een westernwedstrijd meedoet, namelijk westerncoins. Westerncoins kun je gebruiken om nieuwe westernuitrusting te kopen in de westernwinkel. Je hoeft een wedstrijd niet te winnen om westerncoins te verdienen, hoe hoger je eindigt, hoe meer westerncoins je krijgt. In de rookie klasse kun je tussen de 0 en 100 westerncoins verdienen. In de Amateurklasse kun je tussen de 0 en 125 westerncoins verdienen. In de Expert klasse kun je tussen de 0 en 150 westerncoins verdienen. Daarnaast krijgt degene die 1e wordt een +10, +15 of +25 westerncoins bonus (afhankelijk van de klasse).

Titels

Naast de prijzen die je kan winnen, krijgt je paard (mits je bij de winnaars hoort) ook een vermelding op het paardenprofiel. Als je tot de top 3 behoort krijgt je paard zelfs een speciale titel op het paardenprofiel waaraan iedereen kan zien dat dit paard tot de absolute top behoort.

Westerntalent

Als je paard succesvol mee heeft gedaan een een westernwedstrijd, kan je er de maand na de wedstrijd westerntalent mee fokken. Dit zal dan vermeld staan op het paardenprofiel. Bekijk het volgende blok voor meer informatie over westerntalent.

Westerntalent

Westerntalent

Standaard hebben paarden 0 westerntalent, maar je kan westerntalent fokken bij je veulens. Als een merrie de afgelopen maand mee heeft gedaan aan een westernwedstrijd en dat paard krijgt een veulen, dan kan dat veulen 'Westerntalent' krijgen. Hoeveel punten westerntalent het veulen krijgt, hangt er vanaf hoe goed de ouders meededen in de meest recente westernwedstrijd. Je krijgt de punten als de merrie heeft meegedaan of als de merrie en de hengst beide hebben meegedaan. Er zit altijd een kanselement in de hoeveelheid westerntalent die een veulen krijgt. Je kunt je kansen echter wel zo goed mogelijk maken door het volgende te doen:

 • Behaal met de merrie of merrie + hengst van het veulen zoveel mogelijk punten tijdens een westernwedstrijd.
 • Zorg dat je binnen 1 maand nadat de westernwedstrijd is afgelopen, de ouders in de weide zet.
 • Je hebt meer kans op hoog westerntalent als je de westernwedstrijd wint (bij de top 50%, 25% of 15%, afhankelijk van de klasse).
 • Je hebt meer kans op hoog westerntalent als je meedoet met hogere (moeilijkere) westernklasses.
 • Als je ouders gebruikt die al westerntalent hebben, kunnen zij een deel van hun talent doorgeven. Een deel van het westerntalent is namelijk erfelijk.

Je paard kan tot een maand na deelname aan een westernwedstrijd 'westerntalent' geven aan zijn/haar veulens. Het paard krijgt dus zelf geen westerntalent, maar kan het westerntalent geven aan de veulens die het paard krijgt.

Als een veulen geboren wordt kun je enkel zien of het wel of geen westerntalent heeft, maar nog niet hoeveel talent het veulen heeft. Het westerntalent kun je vrijspelen door deel te nemen aan een westernwedstrijd met het paard. Nadat de wedstrijd is afgelopen, wordt het westerntalent zichtbaar. Nadat het westerntalent is vrijgespeeld gebruik je dit talent automatisch. Het aantal punten dat jouw paard als westerntalent heeft, is het aantal punten waarmee dat paard elke westernwedstrijd mag starten.

Je bekijkt de website van paardengame My Horsez!

Ben jij dol op paarden en kan je er maar geen genoeg van krijgen? Dan ben jij hier helemaal thuis. In dit paardenspel kan je een eigen ranch opbouwen en zoveel paarden fokken als je wilt. Ook als je zin hebt in een wedstrijd, kun je de strijd aangaan met andere paardenliefhebbers in echte paardenwedstrijden. Neem een kijkje op de paardenmarkt waar je paarden kunt kopen en shop in de ruiterwinkel voor de mooiste hoofdstellen, zadels en dekjes voor je paarden. Maak je een account aan, dan krijg je meteen een paard om te verzorgen. Je begint bij het leukste paardenspel van Nederland met een ranch, een stacaravan en drie stallen, maar die kun je uitbouwen tot een prachtige villa met een veelvoud aan stallen. Die stallen kun je vullen met de prachtigste paarden en veulens die je zelf kunt fokken in vele verschillende kleuren met behulp van kleurengenetica. Doorloop verschillende levels en speel zo allerlei nieuwe gebieden en steden vrij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op het gezellige forum, het bruisend centrum van het spel, zijn heel veel leden actief. Hier maak je contact met andere paardenliefhebbers, kun je vragen stellen, met elkaar handelen, kletsen en ervaringen uitwisselen.